Primeri, v katerih bi morali končati zvezo

Ana Čertanec
23.08.2019, 10:54
1
Vsak dan videvamo mnogo na videz srečnih parov. Navzven živijo srečno življenje, v njih pa narašča občutek slabe volje. Okoliščine so se spremenile, partner se je spremenil, sami so se spremenili. Zveza jim ne prinaša več veselja, a hkrati so navajeni partnerja in se bojijo poskusiti nekaj novega. Mnogo ljudi se sooča z vprašanjem, ali ostati v taki zvezi ali ne. Nas naš partner še osrečuje ali ostajamo z njim zgolj iz navade?

Ker razhod za seboj prinese mnogo problemov, je odločitev zanj izredno težka. Najbolj pogoste besede tolažbe so, da nam v obstoječi zvezi ni tako slabo in da je naše življenje »povsem okej«. Ob svojem partnerju se počutimo udobno in varno, radi se pogovarjamo z njim, skrbi nas zanj, želimo mu vse najbolje itd. Vse to je posledica dejstva, da smo navajeni na partnerja in navada je izredno močna stvar. Niso pa to lastnosti, zaradi katerih smo s partnerjem. Vprašajmo se, ali partner zadovoljuje naše duševne in fizične potrebe? Ali privabi smeh na našem obrazu? Ali se počutimo srečne, ko ga zagledamo? Ali se počutimo ponosne, ko je ob naši strani? Ali si ga želimo? Ali imamo dober občutek, ko smo z njim?

PREBERI ŠE
Samozavestni moški izginjajo, zamenjali so jih samovšečni osvajalci

Ana Čertanec je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki je izdala tudi knjigo (Ne)srečni konci. Gre za priročnik za soočanje z življenjem po razhodu zveze in pri iskanju novih priložnosti v življenju.
Ana Čertanec je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki je izdala tudi knjigo (Ne)srečni konci. Gre za priročnik za soočanje z življenjem po razhodu zveze in pri iskanju novih priložnosti v življenju.

Vse to so lastnosti, ki morajo obstajati v srečni zvezi. Zveza ne sme biti polna slabe volje in solz. Zveza ne sme biti sestavljena iz zamer in očitkov. V zvezi ne smemo biti brezvoljni in polni iskanja drugih stvari, ki bi nas osrečile. Zveza mora biti polna občudovanja in strasti. Partner mora zadovoljiti naše duševne in fizične potrebe. Privabiti mora smeh na našem obrazu in v nas vzbuditi občutek sreče ter ponosa. S partnerjem si moramo želeti preživljati svoj čas in si ga želeti. V nasprotnem primeru se kaj hitro zgodi, da eden od partnerjev ali celo oba začneta varati, ker nimata zadovoljenih svojih potreb.

Vsak ima svoje želje, potrebno je, da ugotovimo, kaj je nam v življenju bistveno. Ljudem so nam všeč različne stvari, zato damo prednost različnim lastnostim. Poglobimo se vase in ugotovimo, kaj nas osrečuje. Gledati moramo nase, biti sebični in se ne ozirati na ostale. Samo na ta način bomo lahko osrečili tudi partnerja. V nasprotnem primeru bomo svoje nezadovoljstvo prenašali naprej in namesto dveh srečnih samskih bomo imeli en nesrečen par.

PREBERI ŠE
Ana Čertanec: 'Mar ljudje res tako zelo potrebujemo nekoga, da ne znamo več biti sami?'

Najprej moramo imeti pri sebi razčiščeno, česa si želimo in ali nam lahko partner to nudi. V naslednji fazi pa moramo ugotoviti, kaj je partner pripravljen narediti in kaj smo pripravljeni mi narediti, da v zvezi ne bo prihajalo do nepremostljivih nesoglasij. Šele ko bomo imeli vse to razčiščeno, se lahko odločimo, zato ne prehitevajmo z odločitvijo. Najslabše je, da spreminjamo svojo odločitev, saj to povzroči največ bolečine. Je pa glavno, da smo pošteni do partnerja in do nas samih. Iskren odnos je ključ do rešitve težav – ali z zgladitvijo obstoječih problemov s partnerjem ali z mirnim koncem zveze in iskanjem zveze, v kateri bomo spet srečni.

PREBERI ŠE
Kaj je v resnici ljubezen?

Vsak ima svoje želje, potrebno je, da ugotovimo, kaj je nam v življenju bistveno.
Vsak ima svoje želje, potrebno je, da ugotovimo, kaj je nam v življenju bistveno.FOTO: Profimedia