Prevarala si ga. Kaj pa sedaj?

Ma.K.
07.06.2019, 7:32
0
Varanje še zdaleč ni pretežno domena moških. Varajo tudi ženske. In ko se to zgodi, se večina znajde pred strašansko dilemo: partnetju priznati skok čez plot ali raje molčati za vse večne čase in skrivnost odnesti s seboj v grob? Ne glede na to, za katero se odločiš, se moraš zavedati, da ima vsaka od možnosti svoje posledice in da se bo tvoje življenje, ne glede na razplet, najverjetneje korenito spremenilo.

Zgodilo se je. Skočila si čez plot. Bila si osamljena, jezna na svojega partnerja, naredila si napako, se zatreskala ali ti je bilo enostavno samo dolgčas. Ne glede na razlog, ki je kriv za tvojo prevaro, se potem, ko se je zgodila, najbrž sprašuješ samo: kaj pa sedaj?

Kako se odzvati, kaj narediti? Partnerju skesano priznati svojo napako ali raje molčati in skrivnost o trenutku spozabe odnesti s seboj v grob? Kako se soočiti s partnerjevo srčno bolečino zaradi zlorabljenega zaupanja in s strahom pred posledicami tvojega dejanja? Kot pravijo strokovnjaki pri reviji Psychology Today, je treba iti lepo po vrsti, korak za korakom.

Krivcev za varanje nikoli ne smemo iskati v drugih.
Krivcev za varanje nikoli ne smemo iskati v drugih.FOTO: iStock

1. Priznaj si, da si varala in prenehaj za svoj skok čez plot kriviti druge

Prvi korak pri iskanju odgovora na vprašanje, kaj storiti, ko se zgodi prevara, in zakaj si pravzaprav sploh bila nezvesta, je priznanje dejanja, ki si ga zagrešila: varala si! Ne izgubljaj časa z iskanjem tretjega krivca ali čim bolj smiselnega utemeljevanja svojega dejanja. Sploh pa za svoje dejanje ne krivi prevaranega partnerja, češ da te je zanemarjal in ti ni nudil (dovolj) spolnih užitkov. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo v vajini zvezi ali zakonu, si se sama zavestno odločila, da ga prevaraš. Šele ko boš sama pri sebi to sprejela kot dejstvo, lahko začneš reševati težavo, ki je s tem nastala.

2. Odloči se, ali boš dejanje priznala ...

Če te partner ni zalotil pri skoku čez plot, se moraš v trenutku, ko se zaveš, kaj si naredila, odločiti, ali mu boš varanje priznala ali ne. Če si v dvomih, razmisli, kakšne so lahko posledice ene in druge možnosti. Zavedati se moraš, da bo tvoje priznanje ne glede na način izpovedi parnerju zadalo hudo čustveno bolečino. Kaj ti bo prinesla iskrenost? Mu želiš skok čez plot priznati zato, ker si želiš rešiti svojo zvezo oziroma zakon ali si želiš zgolj olajšati dušo, da se boš potem bolje počutila? SI pripravljena trdo delati na tem, da zakrpata vajin odnos – v kolikor bo prevaranemu partnerju sploh še do tega, seveda.

... ali bo bolje, da skrivnost zadržiš zase?

To je seveda nekoliko kontroverzna odločitev, a povsem izvedljiva: skok čez plot partnerju lahko zamolčiš. Še pred tem pa ti svetujemo, da skrbno pretehtaš vsa morebitna tveganja in koristi svojega molka. Boš sama sebi lahko odpustila? Boš zmogla prevaro pustiti za seboj ter nadaljevati razmerje s partnerjem, kot da se ni nič zgodilo? Boš ljubimca lahko povsem izbrisala iz svojih misli in spomina? Lahko se ti namreč zgodi, da se boš v odnosu nehote in nevede začela oddaljevati, da boš začela živeti dvojno življenje, obtežena s težo skrivnosti, za katero bo vedno obstajala možnost, da partner izve zanjo. Boš zmogla biti kos temu bremenu, če bo to pomenilo, da boš lahko zadržala dolgoletnega partnerja v svojem življenju?

Je bolje priznati ali molčati o prevari?
Je bolje priznati ali molčati o prevari?FOTO: iStock

3. Če mu nameravaš prevaro priznati, izdelaj načrt

Naj si po prevari še tako močno želiš očiščenja, če se želiš čim prej rešiti bremena najedanja vesti ter partnerju iskreno ter odkrito priznati, 'Prevarala sem te', vedi, da tega ne moreš storiti kar tako. Za začetek se potrudi, da se dogovoriš za resen pogovor z njim. Povej mu, da mu moraš povedati nekaj resnega in pomembnega ter ne poskušaj olepševati stvari. Daj mu vedeti, da potrebuješ čas (verjetno veliko časa), da boš zbrala misli in mu povedala nekaj, kar ti ne gre z lahkoto z jezika. In ko mu boš to povedala, ne ovinkari. Naravnost mu povej, da si imela afero.

4. Ne govori, da ti je žal, če ne veš, zakaj

Ker morda dejansko sploh ne veš, zakaj ti je žal. Stalno momljajoče ponavljanje opravičil ne bo spodbudilo konstruktivnega pogovora med vama, prav tako lahko začneš hitro dajati vtis, da v svoji izpovedi nisi povsem iskrena. Tvoj cilj je, da bo partner uvidel, da ti je resnično žal za to, kar si storila, zato: 1. ne krivi njega za svoje dejanje; 2. ne zanikaj varanja; 3. ničesar ne prikrivaj.

Po skoku čez plot se moraš najprej odločiti, ali si želiš zakrpati odnos s partnerjem ali bo bolje, da se razideta.
Po skoku čez plot se moraš najprej odločiti, ali si želiš zakrpati odnos s partnerjem ali bo bolje, da se razideta.FOTO: iStock

5. Pripravljen imej odgovor na vprašanje 'zakaj'?

Ob razkritju prevare bo tvoj partner ali soprog zagotovo želel vedeti razlog, zakaj si se odločila spustiti v afero. Na to vprašanje zagotovo ni lahko odgovoriti, vendar mu bo tvoje iskreno (!) pojasnilo morda pomagalo razumeti, kaj te je pripeljalo do odločitve za skok čez plot. Je bil to znak za prebujenje in spremembo v obstoječem razmerju ali želja po spremembi in začetku nečesa novega? Ne glede na razlog, imej vedno v mislih: pri pojasnjevanju svojih razlogov za prevaro se na vsak način poskušaj izogniti primerjanju partnerja z osebo, s katero si ga prevarala.

6. Odloči se, ali želiš ostati ali oditi

Želiš končati svojo afero in poskusiti rešiti vajino razmerje, vajin zakon? Ali bi raje zapustila svojega dosedanjega partnerja oziroma soproga? To vsekakor ni enostavna zadeva in dejstvo je, da je potrebno pri končni odločitvi upoštevati kup dejavnikov ter sama pri sebi dobro razčistiti stvari. Po poročanju portala Zena.hr zelo majhen odstotek ljudi, ki varajo, konča v objemu svojih ljubimcev (zgolj okrog 3 odstotke), medtem ko je delež parov, ki se po prevari ene ali druge polovice razidejo, zelo visoka (kar 75 odstotkov). Tudi če bo krpanje vajinega odnosa skrajno težaško delo, se v primeru, da si tega resnično želiš, splača potruditi – seveda pod pogojem, da bo za to tudi prevarani partner. Na novo zgrajen odnos utegne namreč biti za oba veliko boljši, kot je bil poprej.

7. Graditi bo treba od začetka

Če se odločiš poskusiti rešiti svoj zakon ali razmerje in delati na odnosu, je naslednji korak dobro razmisliti o tem, kako si predstavljaš vajino skupno prihodnost. Kaj te bo osrečilo? Kakšne strahove in skrbi imaš glede vajinega odnosa? Kaj lahko spremeniš, da bo odnos boljši? Osredotoči se na to, kar v vajinem razmerju deluje. Predvsem pa je pri reševanju zakonskih oziroma partnerskih težav zelo pametno poiskati ustrezno strokovno pomoč. Partnerski svetovalec ali terapevt bo namreč hitro našel tiste vrzeli v vajinem razmerju, ki se jih morda niti nista zavedala, a so pripeljale do nesoglasij in nezvestobe.

Pri krpanju odnosa sta ključnega pomena iskrena komunikacija in pomoč strokovnjakov.
Pri krpanju odnosa sta ključnega pomena iskrena komunikacija in pomoč strokovnjakov.FOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.