Zato bi morali vztrajati v nesrečnem zakonu

J.V.
16.08.2018, 7:54
0
To namreč trdi nedavna raziskava, v kateri so raziskovalci ugotovili, da je večina parov, ki so ob rojstvu prvega otroka nesrečni, desetletje kasneje veliko bolj zadovoljni in srečni.

par se prepira
par se prepiraFOTO: iStockphoto

Sedem od desetih parov ostane skupaj po rojstvu prvega otroka, kljub temu, da so nesrečni, je pokazala nedavna študija. Razkrila pa je tudi to, da je 68 % teh parov 10 let kasneje srečnih. Še več. Kar 27 % jih je dejalo da so 'zelo srečni' in bi svoji zvezi dali oceno 7 od 7. 

Za srečno zvezo ni najbolj pomemben seks

Dejstvo je, da so ločitve postale zelo pogoste in da imajo otroci rojeni dandanes kar 50 % možnost, da bodo odraščali z ločenima staršema, ko dopolnijo 15 let. Raziskava je pokazala, da je najboljša stvar, ki jo pari v nesrečnem zakonu lahko naredijo na dolgi rok, da v njem vztrajajo. 

"Nasprotno s splošnim mnenjem, je vztrajanje v nesrečnem zakonu najboljša stvar, ki jo lahko naredite," pravi Harry Benson in dodaja: "V večini zakonov obstajajo nesrečni trenutki, a v večini zakonov, kjer ni psihične in fizične zlorabe, pari lahko rešijo težave in so kasneje srečni."

Dobrih moških je vedno manj!

Študija je pokazala, da čeprav se pari s težavo prilagajajo na življenje z otroci, to še ne pomeni, da teh težav ne bodo premagali in čez nekaj let ne bodo imeli srečnega in kvalitetnega zakona. "Težava je v napačnem dojemanju dolgoletnih zvez. Te se ne zgodijo same od sebe. Če se boste pogovarjali z nekom, ki je že 20 let v zvezi, vam bo povedal, da ta od obeh partnerjev zahteva veliko trdega dela."

Povprečna starost moža ob razvezi je bila 46,3 leta, povprečna starost žene ob razvezi pa 43,4 leta.
Povprečna starost moža ob razvezi je bila 46,3 leta, povprečna starost žene ob razvezi pa 43,4 leta.

Kako pogoste so ločitve v Sloveniji?

V primerjavi s celotno EU imamo v Sloveniji malo ločitev, in sicer 37,7 ločitve na 100 porok. Statistični podatki iz leta 2016 kažejo, da je bilo v tistem letu sklenjenih 6.667 zakonskih zvez, razvezanih pa jih je bilo v tem letu 2.531. Sklenitev zakonskih zvez in razvez je bilo več kot v 2015: prvih za 3,4 %, drugih za 4,1 %. V 2016 je bilo registriranih 29 istospolnih partnerskih skupnosti.

Povprečna starost moža ob razvezi je bila 46,3 leta, povprečna starost žene ob razvezi pa 43,4 leta. Povprečno trajanje zakonske zveze do razveze je bilo 13,9 leta. 33 zakonskih zvez se je razvezalo že v prvem letu zakona. 

Med v letu 2016 razvezanimi zakonskimi zvezami je bilo 1.269 (ali 50,1 %) takih, v katerih ob razvezi ni bilo mladoletnih vzdrževanih otrok; v preostalih 1.262 (ali 49,9 %) zakonskih zvezah, ki so bile razvezane, pa je bilo ob razvezi 1.984 vzdrževanih mladoletnih otrok. Večina teh otrok je bila ob razvezi dodeljena materam: 73,5 %; očetom je bilo dodeljenih 5,8 %, obema staršema pa 17,7 % otrok.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.