Zakaj kljub razočaranjem ne smemo obupati nad ljubeznijo?

Ana Čertanec
27.06.2018, 8:45
0
So obdobja, ko se nam zdi, da se je cel svet zarotil proti nas. Ko nam nič ne gre po planu in nas življenje tolče korak za korakom. Ko se znajdemo v vrtiljaku čustev - žalost, jeza in slaba volja nas začnejo prevevati in nam dajo vedeti, da smo zgolj ljudje in ne roboti. Bomo obupali, se predali slabi volji in izgubili upanje na boljši jutri? Samo za hip, nato pa se bomo dvignili kot feniks iz pepela. Žalost in jezo je potrebno dati iz sebe in iti dalje. Naprej, novim izzivom naproti.

Par ima težave v postelji
Par ima težave v posteljiFOTO: iStock

Razočaranja v nas vzbudijo močna čustva. Še posebej boleča so razočaranja v ljubezni. Po njih je najlažje obupati in se začeti pritoževati nad svojim življenjem. Na vse gledati negativno, se predajati malodušju in razmišljali o tem, da se je vesolje obrnilo proti nam. Veliko težje pa je optimistično gledati na življenje, ne obupati in vztrajati. Vsi se v življenju srečujemo z vzponi in padci, dobro in slabo voljo, nikoli ne vemo, kako se bodo stvari odvile. Ključno je, da vztrajamo in se ne predamo. Pripravljeni moramo biti na vse in pozitivno gledati na življenje. Ohraniti upanje, da je možno nekaj boljšega, lepšega, še bolj čarobnega.

Kako pomembna je zate privlačnost v zvezi?

Ana Čertanec je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki je izdala tudi knjigo (Ne)srečni konci. Gre za priročnik za soočanje z življenjem po razhodu zveze in pri iskanju novih priložnosti v življenju.
Ana Čertanec je doktorica prava in diplomirana ekonomistka, ki je izdala tudi knjigo (Ne)srečni konci. Gre za priročnik za soočanje z življenjem po razhodu zveze in pri iskanju novih priložnosti v življenju.

Razočaranja nas ne smejo potreti, temveč nas morajo narediti močnejše. Iz vsakega razočaranja moramo potegniti zgolj pozitivno in delati na tem, da popravimo napake, ki smo jih storili. Razočaranja so sestavni del življenja in moč osebe se po mojem mnenju meri v tem, kako se po njih pobere. Naše srce ni iz stekla, preživi lahko marsikaj, samo priložnost mu moramo dati. Tudi če bomo ponovno prizadeti, pa kaj potem. Življenje gre dalje, novim priložnostim naproti. Enkrat bo v naše življenje že vstopila oseba, ki bo prava za nas, vendar le pod pogojem, da ji bomo dali možnost za to.

Zaradi preteklega razočaranja bomo pri navezovanju novih stikov še toliko bolj previdni. S preteklih zvez pogosto vlečemo negotovosti in probleme ter jih projiciramo na naše potencialne partnerje. Treba se je zavedati, da nismo vsi ljudje enaki. Navada, ki bo enega človeka motila, bo morda drugemu všeč. Če je našega bivšega partnerja na nas nekaj motilo, to še ne pomeni, da bo tudi nekoga drugega. Če smo imeli s partnerjem stalne prepire zaradi nečesa, to še ne pomeni, da jih bomo imeli tudi z nekom drugim. Že vnaprej si ustvarimo idejo, da zveza nima prihodnosti, preden ji sploh ponudimo priložnost.

Ana Čertanec: 'Mar ljudje res tako zelo potrebujemo nekoga, da ne znamo več biti sami?'

Naš največji sovražnik postane strah. Če je naše srce prizadeto, se težko ponovno odpremo, ker se bojimo, da se nam bo to ponovilo. Če nas bo strah, da bi se odprli in bili ponovno prizadeti, bomo lahko izgubili priložnost, da najdemo ljubezen svojega življenja. Priložnost, ki se morda ne bo nikoli več vrnila. Ljudem se moramo odpreti in jim dati priložnost. Vsak ima svoje strahove in svoje negotovosti, veličina človeka se skriva v tem, kako se sooči z njimi.

Par
ParFOTO: iStock

Biti moramo močni in narediti to, kar čutimo v srcu. Če bomo stalno pazili na svoja čustva, ne bomo tvegali, ne bomo se prepustili in ne bomo živeli. Solze in smeh so del življenja. Lahko bomo na koncu prizadeti, a vsaj poskusili smo. Naredili smo vse, kar je bilo v naši moči, da bi našli ljubezen. Življenje je prekratko, da ga ne bi živeli polno. Zato odmislimo naše strahove, se prepustimo toku življenja in si dajmo priložnost najti nekaj čudovitega. Kdo ve, morda pa nas ljudje presenetijo!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.