Zdravstvene težave, o katerih ne govorimo, a so zelo pogoste

J.V.
18.06.2019, 8:26
0
Pripadnice ženskega spola se spopadamo z različnimi težavami intimnega področja. Od belega toka, vaginalnih vnetij, nadležne srbečice, glivične okužbe do suhe nožnice. Zakaj do nekaterih zdravstvenih težav pride in kako jih odpraviti, si preberite v članku.

1. Beli tok

Gre za zelo pogost in normalen pojav, ki vlaži in ščiti nožnico. Beli tok v večini primerov ni razlog za preplah, saj je določena količina izcedka (ta je odvisna od številnih dejavnikov in jo določa telesni ustroj) pri ženskah povsem običajna. Količina se spreminja tudi znotraj menstrualnega ciklusa. V primerih, ko izcedek ni več bele barve, ima neprijeten vonj in ga spremljajo simptomi, kot so srbečica, bolečina in pekoč občutek, je potreben obisk ginekologa. Čeprav je beli tok za marsikatero žensko sila neprijeten, še posebej, če je malo močnejši, opravlja pomembno vlogo – nožnico vlaži in premaže ter jo tako varuje pred številnimi okužbami.

Mozolji po hrbtu: rešitev je preprostejša, kot si mislite!

Pomagate si lahko z uporabo lubrikantov in vaginalnih vlažilcev.
Pomagate si lahko z uporabo lubrikantov in vaginalnih vlažilcev.FOTO: Thinkstock

2. Glivično vnetje

Ena najbolj pogostih zdravstvenih težav 'tam spodaj' je glivično vnetje, ki ga ima do 25. leta kar polovica ženskih predstavnic. Kako ga prepoznati? Izcedek postane obilnejši, ponavadi v obliki skute, spremljajo ga bolečine pri uriniranju in srbečica. Pojavijo se lahko tudi razjede, ki s seboj prinašajo pekoč občutek, nožnica pa lahko pordi in oteče. Večina se z njim pogosto sooča v poletnih mesecih, saj na razvoj glivic najbolj vplivajo visoke temperature na bazenih in v savnah, kjer se v teh mesecih zadržuje večina. Da bi ga preprečile, se po kopanju vedno preoblecite v sveže kopalke, sicer pa se vnetje zdravi z zdravili, ki jih prepiše ginekolog, pri lajšanju vnetja pa si lahko pomagate z bio jogurtom, v katerega namočite tampon, ki ga nato vstavite v nožnico. Jogurt bo znova vzpostavil ravnotežje mlečnokislinskih bakterij.

5 domačih pripravkov, ki zdravijo najpogostejše težave z želodcem

3. Srbečica

Mnogo žensk se poleti sooča z nadležnim srbenjem nožnice, ki ga povzroča spremenjen vaginalni ekosistem, ki ga povzroči nepravilna nega. Zaradi tega se pojavijo različne okužbe in vnetja. Srbečico povzročijo nekatere bakterije, ki se pretirano razrastejo v nožnici in v njej porušijo ravnovesje bakterij. Posledica je sprememba pH nožnice, občutek pa lahko primerjamo s tistim pri glivični okužbi, le da je pri bakterijski vaginozi izcedek iz nožnice bolj tekoč in ima običajno neprijeten vonj. S srbečico se najpogosteje soočajo spolno aktivne ženske, zakaj točno se pojavi, pa ni povsem jasno. Bakterijsko vaginozo z odvzemom brisa potrdi ginekolog, zdravi pa se z antibiotiki. Perilo iz čipk in mikrovlaken je znano po tem, da povzroča vnetja, zato raje nosite perilo iz bombaža ali svile, ki koži omogoča dihanje. Če ste bolj občutljive, se izogibajte bazenom, kjer se lahko hitro okužite z glivicami in virusi. 

Mnogo žensk se poleti sooča z nadležnim srbenjem nožnice, ki ga povzroča spremenjen vaginalni ekosistem.
Mnogo žensk se poleti sooča z nadležnim srbenjem nožnice, ki ga povzroča spremenjen vaginalni ekosistem.FOTO: iStock

4. Suha nožnica

Gre za težavo, s katero se najpogosteje spopadajo ženske, ki prehajajo ali so že v menopavzi. Takrat namreč pride do upada estrogena in posledica tega je suha nožnica. Ni pa nujno, saj se nekatere ženske s tem srečajo že po 35. letu ali v času dojenja, ko vaginalno tkivo postane tankejše in suho. Težavo spremlja pekoč občutek, med spolnim odnosom pa lahko čutite bolečino ali se pojavi krvavitev. Pomagate si lahko z uporabo lubrikantov in vaginalnih vlažilcev, ki naj bodo na osnovi vode, pred spolnim odnosom si privoščita daljšo predigro ali pa naj vam ginekolog predpiše estrogensko kremo ali tablete.

Vaginalni vetrovi: ena tistih stvari, o katerih ženske ne govorijo

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.