Nikoli več ne boste obule čevljev na boso nogo

J.V.
15.06.2019, 8:41
2
V poletnih mesecih na boso nogo ne nosimo le sandal, ampak marsikatera pogosto obuje tudi zaprte čevlje in s tem nevede ogroža svoje zdravje!

Pedikura
PedikuraFOTO: iStock

Medtem ko si ženske predstavnice zime ne predstavljamo brez toplih volnenih nogavic, pa so poletni meseci čas, ko lahko končno osvobodimo svoja stopala in nogavice obujemo le v redkih primerih. Tako se večkrat zgodi, da na boso nogo obujemo tudi zaprte čevlje, pri tem pa pozabljamo, da je v čevljih, ki jih nosimo, vsakodnevno več bakterij kot v straniščni školjki. 

Več na Vizita.si: 6 stvari, ki vam jih sporočajo vaša stopala

Razlog, zakaj tega nikoli ne bi smele početi, je poleg bakterij in možnosti različnih okužb tudi neprijeten vonj. Glivične okužbe, ki jih poznamo tudi kot atletsko stopalo, so v poletnem času precej pogosta sploh pri ljubiteljih javnih kopališč, fitnesov, savn in podobno in pri tistih, ki se jim stopala pogosto potijo. Glivično okužbo boste prepoznale še po neprijetnem vonju, razpokah, olupljeni koži, pekočem občutku in majhnih mehurčkih na koži. Okužba se lahko razširi tudi na nohte stopala, kar prepoznamo po zadebeljenem nohtu, ki začne spreminjati barvo. Ta je sprva rumene barve, nato pa vse bolj rjavkaste.

Težavo lahko odpravite z uporabo antimikotikov ali protiglivičnih zdravil, ki jih lahko dobite v lekarni brez recepta in ki si jih morate na stopalo nanašati redno. Poleg tega boste širjenje okužbe z glivicami omejile tudi tako, da boste poskrbele, da so vaša stopala nenehno suha, da redno menjate nogavice in pazite, da ne nosite istih čevljev dva dni zapored in nikoli na boso nogo. Poleti raje izberite odprte čevlje, da bodo stopala na zraku in se ne bodo potila, po prhanju pa jih dodobra osušite, tudi med prsti.