Trener Daniel Jelovič razkriva: Ali lahko jemo hrano z žara, če hujšamo?

J.V.
04.06.2019, 7:44
0
Začela se je sezona piknikov in žar hrane, ki se je marsikdo izogiba v prepričanju, da gre za slabo hrano, za hrano, ki redi. A kot poudarja osebni trener Daniel Jelovič, slabe in dobre hrane ni. Hrana se namreč razlikuje glede na kalorično vrednost in način priprave, ter glede na to, ali se po njej počutimo dobro ali slabo.

Privoščite si piščanjčje meso in zelenjavo z žara.
Privoščite si piščanjčje meso in zelenjavo z žara.FOTO: Dreamstime

Poletje je pred vrati in prepričani smo, da se marsikatera med vami trudi izgubiti še kakšen odvečen kilogram pred skokom v kopalke. Zato niste prav nič vesele, ko vam nekdo omeni piknik, saj ste prepričane, da je hrana z žara na seznamu slabe hrane. "Ker sem na znižanem kaloričnem vnosu, po domače “dieti”, marsikdo misli, da burger in druge dobrote odpadejo. Na srečo temu ni tako. Hujšanje ne rabi biti konstanten boj med “dobro” in “slabo” hrano. Ni slabe in dobre hrane, so samo različne vrednosti. Naša naloga je, da vse skupaj naredimo okusno in ciljno usmerjeno, kot je število kalorij in vrednost hranil. Tako smo lažje konstantni ter manj obremenjeni s pregrehami," pojasnjuje osebni trener Daniel Jelovič.

PREBERI ŠE
4 živila, ki bodo prebudila še tako 'zaspano' prebavo

Osebni trener Daniel Jelovič
Osebni trener Daniel Jelovič

In kakšna je dobra hrana? Gre za živila, ki pomagajo izboljšati naše razpoloženje, ki zmanjšujejo stres in izboljšujejo telesne funkcije. Zaradi nje imamo bolj zdravo in sijočo kožo, močne lase in zjutraj brez težav vstanemo iz postelje. Dobra hrana krepi imunski sistem, nam da energijo brez sladkornih nihanj in še bi lahko naštevali. "Takšna hrana so na primer razno surovo sadje in surova zelenjava, ki vsebujejo vitamine, minerale, hranilne snovi, proteine, esencialne maščobe, antioksidante in encime."

Dobri so tudi nekateri ogljikovi hidrati, na primer zelenjava, sadje, stročnice … "To so zelo dobri viri energije, ki so obenem tudi bogati s hranili, dajejo občutek sitosti in izboljšujejo zdravje prebavnega sistema. Dobre so tudi nekatere beljakovine. Na primer piščanec proste reje, divje ribe, organska jajca od kokoši prote reje, kvinoja, oreščki in chia semena."

Brez slabe vesti si lahko privoščite hamburger.
Brez slabe vesti si lahko privoščite hamburger.FOTO: iStock

PREBERI ŠE
Ali redno jeste ta živila? Odlično!

Potem pa je tukaj še 'slaba' hrana, ki ponavadi vključuje visoko predelano hrano, sladkane mlečne izdelke, predelane mesnine in bel kruh."Po tej hrani se velikokrat slabo počutimo, smo utrujeni, na dolgi rok pa se, v kolikor je pojemo v večjih količinah, tudi odebelimo."In ko se trudimo izgubiti kakšen odvečen kilogram, se takšni hrani izogibamo. V naših glavah velja striktno prepričanje, da je ta hrana slaba in, da se je moramo izogniti na daleč."Jaz te trditve sicer ne zagovarjam, saj moramo sami pri sebi točno vedeti, zakaj se nekatere hrane izogibamo in kaj želimo s tem doseči. Verjamem, da ni nič narobe s tem, če si občasno privoščite burger, morda tudi krompirček in verjamem v to, da hrana ni dobra in slaba, ampak je takšno samo naše prepričanje o njej. Obstaja pa hrana, po kateri se počutimo bolje, in tista, po kateri se počutimo slabše. Zato vam predlagam izbiro hrane, po kateri se počutite dobro in polni energije."

Če hočete izgubiti telesno težo in ostati na tem, ne stradajte.
Če hočete izgubiti telesno težo in ostati na tem, ne stradajte.FOTO: iStock

Če hočete izgubiti telesno težo in ostati na tem, ne stradajte. Diete ne delujejo na dolgi rok, so kratke in hitre in trajajo le kakšen teden ali mesec, vendar pa se pogosto zgodi, da se znova zatečemo k starim prehranjevalnim navadam, ko z dieto prekinemo. Tako pa se spet zredimo. Da bi ostale na želeni teži, se ne odpovejte hrani, temveč dietam. Poučite se o zdravi prehrani in spremenite način prehranjevanja. Ne jejte zdravo, ker bi morale, temveč zato, ker to same hočete. Še preden se zavemo, se začnemo držati zdravega prehranjevanja, ne da bi o tem sploh razmišljali.

PREBERI ŠE
'Zdrava' živila, ki bi se jih morali izogibati. To je razlog, zakaj!

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.