5-minutni plank trening za fit telo

J.V.
22.12.2018, 8:45
0
Plankanje je vadba, pri kateri boste utrdile mišice trupa, zadnjice in ramen ter v nekaj tednih izklesale svoje telo. Dovolj naj bi bilo le 5 minut na dan, 28 dni na mesec. In ker za to vadbo ne potrebujete nobene opreme, jo lahko izvajate doma. Kaj torej še čakate?

Mnogi zaradi hitrega tempa življenja težko najdejo v dnevu še kakšno uro ali dve za vadbo, vseeno pa si želijo biti karseda fit in zdravi. Ste tudi vi med njimi? K sreči obstajajo tudi vaje, ki vam bodo vzele le nekaj minut na dan, pomagale okrepiti mišice in poskrbele, da se boste v svojem telesu bolje počutile. Ena od teh vaj je tudi plank, ki prinaša številne pozitivne učinke. 

PREBERI ŠE
Kaj se zgodi, če redno izvajate plank?

V naslednjem 5-minutnem treningu predstavljamo različne oblike izvajanja te vaje, najbolj pogosti pa sta klasični in stranski plank. Klasično plankanje je vadba, pri kateri dlani položite na tla tako, da so točno pod rameni, vajo pa lahko izvajate tudi tako, da ste oprti na komolcih. Stisnite trebušne mišice in zravnajte hrbet. Če ste na komolcih, zadnjico dvignite do višine ramen, sicer se držite ravno in zadnjica naj bo malo nižje od hrbta.

Ko ste enkrat osvojile izvajanje klasičnega planka, se lahko lotite stranskega. Na začetku naj bosta obe nogi skupaj na tleh, čez čas, ko bodo vaše mišice že bolj čvrste, pa lahko poskusite z dvigovanjem ene noge, ki jo v zraku držite od 30 sekund do 1 minute. Pri izvajanju stranskega planka je zelo pomembno, da je bok dovolj visoko.

5-minutni plank trening
5-minutni plank treningFOTO: iStock

Pomaga pri krepitvi jedra telesa, trebušnih mišic, ramen, hrbta. Pri njej delajo tudi cele noge in je zato ena najpomembnejših vaj, s katero si lahko okrepite svoje telo. Ker krepi jedro telesa, torej mišice, ki nam pomagajo ohranjati stabilnost, izboljšuje tudi našo držo in ravnotežje. Pomaga tudi zmanjšavati in preprečevati bolečine v hrbtu. Močno središče telesa bo izboljšalo vse vaše aktivnosti, ki jih delate preko dneva in vam jih olajšalo. Na ta način lahko svoje telo tudi obvarujete pred številnimi poškodbami. Hkrati pa vaja poskrbi tudi za lepe trebušne mišice.