Tako boste končno izklesale svojo postavo

S.C.
07.11.2018, 8:43
Mnoge predstavnice nežnejšega spola se po brezskrbnem poletnem lenarjenju in uživanju v kulinaričnih pregrehah s pričetkom jeseni odločijo, da je sedaj res skrajni čas, da znova obujejo športne copate in svoje telo ’spravijo v red’. Najpogosteje začnejo teči ali se vpišejo na katero od priljubljenih skupinskih vadb, po nekaj tednih pa jim – bodisi zaradi pestrega urnika, nove ljubezni ali zdravstvenih težav bodisi zato, ker niso dosegle pričakovanih rezultatov – pade motivacija, s tem pa tudi udeležba na treningih. Tako se znova znajdejo na začetku, nezadovoljne s podobo v ogledalu in seveda s počutjem. Ste se prepoznale? V nadaljevanju vam ponujamo nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste znova našle motivacijo in se zaljubile v šport.

Čeprav bi morala biti kakršna koli oblika telesne aktivnosti poleg zdrave in uravnotežene prehrane sestavni del življenjskega sloga vsake ženske (in seveda tudi predstavnikov moškega spola), jih je ogromno takšnih, ki vedno znova delajo enako napako. V začetku januarja, torej po prazničnem prenajedanju, ali pa v začetku jeseni po poletnem lenarjenju, se vpišejo v fitnes oziroma začnejo s tekom, jogo, morda vadbo doma ter se držijo stroge diete, da bi po številnih neuspelih poskusih zadnjih desetih let tokrat le izklesale svoje telo. A kaj kmalu ugotovijo, da proces izgube kilogramov in oblikovanja telesa niti približno ni tako enostaven, kot se je zdelo prvi dan. Tako že po nekaj tednih izgubijo motivacijo, telovadijo vedno redkeje, uteho iščejo v čokoladi ter se znova znajdejo v začaranem krogu. Ves trud je šel v nič in tako si nesrečne prisegajo, da v ponedeljek pa res začnejo. Ali pa prvega v mesecu. Januarja pa zagotovo …

Če ste družaben tip človeka, je vodena vadba idealna izbira za vas.
Če ste družaben tip človeka, je vodena vadba idealna izbira za vas.FOTO: Thinkstock

Če ste se tudi ve (znova) znašle v podobni situaciji in s slabo vestjo s kavča opazujete športno torbo, ki sameva v kotu, je skrajni čas, da stopite iz začaranega kroga ter z nasmehom oblečete športna oblačila in obujete športne copate. Omislite si modne in udobne kose športnih oblačil ter obutve, v katerih boste zasijale in se hkrati odlično počutile. Najnovejša adidasova Statement kolekcija z barvitimi geometrijskimi motivi po navdihu Stelle McCartneyje kot nalašč za nov začetek, pa naj gre za trening v dvorani ali na ulici.Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali najti motivacijo.

Ugotovite, zakaj ste odnehale

Da se vam zgodba ne bi ponavljala znova in znova, morate ugotoviti, v katerem grmu tiči zajec oziroma kaj je razlog, da ne vztrajate. Zakaj ste torej prenehale obiskovati fitnes ali vodene vadbe? Se niste dobro počutile obkrožene s postavnimi dekleti? Vas je odvrnil neprijeten vonj v garderobi? Prevelika gneča? Ste ugotovile, da izbrana vadba ni za vas? Ste na začetku pretiravale in nato cel teden niste mogle niti sesti zaradi bolečin? Ste začele s tekom, pa vam je kmalu postalo dolgčas? Ali pa preprosto nimate časa? Tudi če je razlog eden izmed naštetih, je jasno, da samo iščete izgovore. Če ste si zadale določen cilj, pa naj bo to lepa postava ali dobro počutje, vas tovrstne ’težavice’ res ne bi smele ovirati. Same sebe morate motivirati in tako bo vse lažje.

Če telovadite z namenom, da bi izgubile nekaj kilogramov ali preoblikovale svojo postavo, je zelo pomembno, da si postavite razumne cilje.
Če telovadite z namenom, da bi izgubile nekaj kilogramov ali preoblikovale svojo postavo, je zelo pomembno, da si postavite razumne cilje.FOTO: Thinkstock

Da ne boste odnehale v ključnem trenutku …

► Za začetek je najpomembnejše, da najdete obliko športne aktivnosti, v kateri boste uživale in z veseljem obiskovale treninge oziroma našle čas za rekreacijo. Če ste družaben tip človeka, je smiselno obiskovati vodene vadbe ali se udeleževati aktivnosti v naravi v družbi prijateljic oziroma prijateljev ali partnerja. Tako boste lahko drug drugega spodbujali in se hkrati še zabavali. Če se v družbi ne počutite prijetno, izberite obliko vadbe, ki jo lahko izvajate same. Če ne marate zaprtih prostorov in gneče, se rekreirajte v naravi. Naj vam niti otroci ali hišni ljubljenčki ne predstavljajo ovire; telovadite lahko v njihovi družbi. Kaj pravite na kolesarjenje z vašim malčkom ali tek s štirinožnim prijateljem? Dandanes je za vsakega na voljo nekaj, in če se boste med vadbo dobro počutile, boste trenirale z večjim veseljem ter pogosteje, pa naj bo to fitnes, funkcionalna vadba, tek, kolesarjenje, hoja v hrib ali pa joga. Skratka poskrbite, da bo vaša vadba čim bolj prijetna in komaj boste čakale naslednji trening.

► Nekatere predstavnice nežnejšega spola športne aktivnosti dojemajo kot nekaj, kar ’ni tako nujno’, zato se jim tudi najlažje odpovedo, ko imajo prenatrpan dan. Napaka! Če ste se odločile, da spremenite življenjski slog in boste redno telesno aktivne, morate tudi gibanje jemati kot del vsakdana. Kadar vam obilica obveznosti onemogoča obisk fitnesa ali pa vreme ni idealno za tek v naravi, najdite drugo možnost. Zbudite se pol ure prej in doma naredite nekaj vaj, uporabite stopnice namesto dvigala, pojdite po opravkih s kolesom namesto z avtom …

► Če telovadite z namenom, da bi izgubile nekaj kilogramov ali preoblikovale svojo postavo, je zelo pomembno, da si postavite razumne cilje. V treh tednih pač ne morete izgubiti 15 kilogramov, vsaj ne na zdrav in naraven način. Po nekaj treningih torej ne boste postale manekenke ali ’miss bikini’, a če boste vztrajale, bo vaš trud zagotovo poplačan. Sicer pa je vsekakor bolje, da telesno aktivnost dojemate kot del življenjskega sloga in ne kot nujno zlo, ki vas bo pripeljalo do uspeha. Tako bodo tudi rezultati dolgoročni – za lepo in zdravo telo ter dobro počutje.

V adidasovi Statement kolekciji boste zagotovo izstopale.
V adidasovi Statement kolekciji boste zagotovo izstopale.FOTO: arhiv proizvajalca

► Verjetno ni treba posebej poudarjati, da smo ženske rade urejene in se bolje počutimo v novih, lepih in modnih oblačilih. Tudi pri športu ni prav nič drugače. Minili so časi, ko izbiri športnih oblačil nismo posvečale pretirane pozornosti, ampak so bile dovolj že klasične črne pajkice in majica s kratkimi rokavi. Tovrstni stajlingi so ’out’, zamenjala pa so jih barvita in modna športna oblačila, v katerih se ženske tudi med potenjem počutimo urejene. Da boste torej še bolj motivirane, si omislite novo športno garderobo. Tako boste komaj čakale naslednji trening. Ponudba lepih in trendnih športnih oblačil ter obutve je danes pestra kot še nikoli, a ne pozabite niti na kakovost, funkcionalnost in udobje. Brez dvoma vas bo navdušila najnovejša adidasova Statement kolekcija, v kateri boste izstopale in predvsem zasijale – tako v fitnesu, na vodenih vadbah, med tekom kot tudi med izvajanjem joge v parku. Kolekcija izstopa že na prvi pogled zaradi čudovitih modnih odtenkov in edinstvenih vzorcev. Dva modela modnih športnih nedrčkov v rdeče-oranžni kombinaciji bosta nudila maksimalno oporo vašemu oprsju ne glede na intenzivnost vadbe, ujemajoče se športne pajkice pa so tudi zaradi izjemno kakovostnih materialov in izdelave primerne za vsako aktivnost ter postavo. Športni copati iz omenjene kolekcije so izjemno udobni in kakovostni, na voljo pa so v pastelni barvi. Pri Adidasu so poskrbeli tudi za športno torbo in nahrbtnik ter za jakno, ki bo še kako prav prišla v hladnih dneh.

► In za konec … Največja motivacija naj vam bodo rezultati, ki jih prinaša redna telesna aktivnost. Četudi je na začetku težko, vztrajajte, saj boste zelo hitro ugotovile, da se gibanje pozna na vašem telesu in počutju. Brez dvoma boste bolj zadovoljne s podobo v ogledalu, oblačila vam bodo bolj pristajala, imele boste več kondicije in energije, za piko na i pa boste veliko dobrega naredile za zdravje, kar pa je tudi najpomembnejše.

Tudi športna oblačila so lahko modna.
Tudi športna oblačila so lahko modna.FOTO: arhiv proizvajalca

Nova športna oblačila so odlična motivacija za nov začetek.
Nova športna oblačila so odlična motivacija za nov začetek.FOTO: arhiv proizvajalca

Pomembno je, da so športna oblačila udobna.
Pomembno je, da so športna oblačila udobna.FOTO: arhiv proizvajalca

Sponzorirana vsebina