10 zdravih navad, ki bi se jih morale držati

J.V.
28.05.2019, 8:07
0
Obstajajo številne zdrave navade, ki bi jih morale sprejeti pred dopolnjenim 30. rojstnim dnem. Med njimi so tudi redna telesna aktivnost, zdrava in uravnotežena prehrana, dovolj spanca ter, verjele ali, tedenska druženja s prijateljicami. Gre namreč za odličen način sproščanja stresa, zato nikar ne oklevajte in hitro pokličite prijateljico!

Telovadba
TelovadbaFOTO: iStock

Telovadite

Da ima telesna aktivnost številne pozitivne učinke, nam verjetno ni treba posebej poudarjati. Poleg tega, da boste imele skozi dan več energije, da se bo izboljšal vaš spanec in popravila vaša telesna drža, boste izgubile tudi kakšen kilogram. "Če uvajate spremembe glede vadbe, raje v samem začetku začnite s preprostimi vajami, ki jih boste lahko vsakodnevno izvajali, šele kasneje, ko vam postanejo rutina, preidite na bolj kompleksne," svetuje osebni trener Daniel Jelovič. "Na začetku boste vsak dan tako daleč, da boste mislili, da ne zmorete več. In ko boste tako daleč, da boste mislili, da več ne gre, nadaljujte in vztrajajte."

Pijte več vode

"Že zjutraj na tešče popijte velik kozarec tople vode z limono ter tako spodbudite delovanje presnove," svetuje Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka. Dopoldan popijte najmanj 1 liter nehladne vode, lahko ji dodate limono. Treba je vedeti, da voda sestavlja od 75 % telesne mase pri dojenčkih, do 55 % pri odraslih in je ključna za vzdrževanje homeostaze, izločanje odpadnih snovi iz telesa, uravnavanje telesne temperature in drugih vitalnih funkcij. Zato poskrbite za zadostno uživanje tekočine, četudi niste žejni. Če ne pijemo dovolj, lahko hitreje postanemo utrujeni in izgubimo koncentracijo.

PREBERI ŠE
Navade, ki jih morate spremeniti pred 40. letom

Če ne pijemo dovolj, lahko hitreje postanemo utrujeni in izgubimo koncentracijo.
Če ne pijemo dovolj, lahko hitreje postanemo utrujeni in izgubimo koncentracijo.FOTO: Thinkstock

Več stojte

Številne raziskave so pokazale, da več ur presedite, večje je tveganje za srčno bolezni, prekomerno težo in diabetes, poroča Woman's health. Strokovnjaki svetujejo, da se tekom dneva več gibljete in številna podjetja so že uvedla tudi možnost dela za računalnikom v stoječem položaju. 

Imejte rade svoje telo 

Dejstvo je, da živimo v kulturi, obesedeni z videzom, raziskave pa so pokazale, da če se preveč osredotočamo na naš videz, postanemo nezadovoljni s svojim telesom. Zato se je treba bolj kot na to, kako je naše telo videti, osredotočati na to, kaj vse naše telo zmore. Če bodo vaše misli 'Moje telo lahko objame moje otroke in jim ponudi ramo, ko so žalostni. S tem lahko izrazim svojo ljubezen do družine', boste bolj cenile stvari, ki jih vaše telo lahko naredi in ki jih pogosto jemljemo kot samoumevne.

PREBERI ŠE
Daniel Jelovič: Vaje z utežmi oblikujejo telo v še bolj ženstveno postavo

Alkohol pijte v zmernih količinah

"Vemo, da je za izgubo odvečne maščobe treba ustvariti nek energijski deficit in v tem smislu je torej treba omejiti tudi vnos energije – hrane. In alkohol vsebuje energijo, pravzaprav veliko energije," pravi Daniel Jelovič. V nasprotju z drugimi makrohranili, kot so ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe, nam alkohol ne nudi nobenih posebnih hranilnih snovi, vitaminov ali mineralov, ki bi ugodno vplivale na naše telo.

Načrtujte redna druženja s prijateljicami

Klepet s prijateljico je ena najboljših terapij in odličen način sproščanja stresa ter izboljšanja počutja. Zato poskrbite, da si boste enkrat na teden vzele vsaj eno uro časa za druženje s prijatelji. 

PREBERI ŠE
4 pravila za kožo, ki bi se jih morale držati po 30. letu

Prehranjujte se uravnoteženo

"Zavedati se je treba, da ni slabe in dobre hrane. Gre za kontrolirane porcije polnovredne hrane in določen vnos kalorij, ki je energija za trening, s katerim preoblikujemo telo. Od ene solate s tuno ne bomo izklesali telesa in od ene velike pice s 5 dodatki se tudi ne bomo zredili,"pravi Daniel. Številne raziskave so pokazale, da če obroke pripravljate same, se boste veliko lažje držale prehranjevalnega načrta in jedle bolj zdravo. Zato začnite kuhati!

Klepet s prijateljico je ena najboljših terapij.
Klepet s prijateljico je ena najboljših terapij.FOTO: iStockphoto

Izbirajte hrano, bogato z vitamini in minerali

Izbirajte sezonsko in lokalno hrano, ki je najmanj obdelana in ima zato tudi večjo hranilno vrednost. Ključ do upočasnjenega staranja se skriva v zdravih maščobah, v večbarvnem sadju in zelenjavi. Med živila za bolj mladosten videz spada vsa zelena zelenjava, sadje z veliko C vitamina, kot je npr. kivi, omega 3 maščobe v divjem lososu, ribje in olivno olje itd. Torej obogatite svojo hrano s proteini in zdravimi maščobami, antioksidanti, vitamini ter minerali. Hrano prilagodite svoji koži in posezite po živilih, ki jih najbolj potrebujete. Koža vam bo sama povedala, česa ji najbolj primanjkuje s svojim videzom, hkrati pa se bo hvaležno odzvala, ko jo boste pravilno nahranili.

PREBERI ŠE
Navade, ki jih morate spremeniti pred 40. letom

Skrbite za svoje duševno zdravje

Ljudje smo preveč v "glavi". Preveč razmišljamo in premalo čutimo. Svoje telo oz. občutke, ki se pojavljajo, preprosto odmislimo. Namesto, da bi se poglobili vanje, jih začutili in pogledali, kaj nam sporočajo, jih le bežno začutimo, nato pa odrinemo nekam v podzavest. "Tako se ti potlačeni občutki nabirajo in nalagajo in ko je preveč napetosti, da bi jih telo še lahko ignoriralo, najdejo svojo pot iz podzavestnega. Ponavadi v fizični obliki: kot tesnoba, panični napad, bolečine, bolezni ..."pravi Tina Korošec, socialna pedagoginja, Geštalt izkustvena družinska terapevtka in psihoterapevtka. Sami lahko veliko na to temo naredimo že samo s tem, da svojo pozornost čim večkrat na dan usmerimo na trenutek, v katerem smo: na svoj dih, telo, napetosti, ki jih čutimo. 

PREBERI ŠE
30 hitrih nasvetov prehranske strokovnjakinje za izgubo odvečnih kilogramov

Ne poslužujte se ekstremnih diet

Vse, čisto vse nesmiselne popularne diete temeljijo na prepovedi. V trenutku, ko prepoveš določeno hrano, je ta dieta obsojena na propad. Večina se posluži izločanja hidratov, kar vodi v prvem tednu tudi do minus 3 kg. Odlično. Telo izloči vodo in blato. Problem je, ker izgubljaš napačne kilograme, maščevje še kar ostaja, pojasni Daniel in svetuje, da se odločimo za 'dieto', ki se je bomo lahko držali na dolgi rok in bo postala naš življenjski stil. 

Vse, čisto vse nesmiselne popularne diete temeljijo na prepovedi.
Vse, čisto vse nesmiselne popularne diete temeljijo na prepovedi.FOTO: iStock

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.