Krožno izpadanje las: kakšni so vzroki in kako si pomagati

Alja Dimiccertificirana ...
12.03.2019, 7:44
0
Krožno izpadanje las imenujemo tudi alopecia areta, ki je redka avtoimuna bolezen, ko telo napada svoje lastne lasne mešičke, lasje pa zato v krogih, manjših ali večjih, izpadejo. Pri meni do takšnega močnega izpadanja las pride po hujšem stresu ali bolezni.

Izpadanje las, povezano z alopecio areata, je nepredvidljivo in naključno.
Izpadanje las, povezano z alopecio areata, je nepredvidljivo in naključno.FOTO: iStock

Kaj je lahko vzrok izpadanja las?

- stres

- visoka vročina

- policistični jajčniki in hude bolezni

- pomanjkanje železa

- presežki vitamina A

- operacije

- osiromašena prehrana

- hitro hujšanje

PREBERI ŠE
Izgubljanje las je velik stres in pritisk, še posebej za ženske

- pretiravanje z npr. jajčnimi beljaki in nekaterimi drugimi vrstami hrane, ki iz telesa izčrpavajo biotin

- pomanjkanje biotina

- pomanjkanje beljakovin

- pomanjkanje D vitamina

- pomanjkanje vitamina B12

- presežek težkih kovin

- pomanjkljivo delovanje ščitnice

- cepljenje ali določena zdravila

Piše Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtka
Piše Alja Dimic, certificirana prehranska terapevtkaFOTO: osebni arhiv

Kaj učinkovito pomaga pri krožnemu izpadanju las?

Iz osebne izkušnje vam svetujem, da najprej omilite in omejite stres, se začnete aktivno ukvarjati z meditacijo in umirjanjem, začnete sprejemati stresne dogodke manj osebno oziroma se čustveno od njih distancirate. To vam lahko uspe z vsakodnevno vadbo meditacije. Obvezno spremenite in uredite prehrano, ker je res zelo, zelo pomembna, saj pomanjkanje določenih hranil lahko vodi v izgubljanje las po celi glavi ali v krogih.

Katera prehranska dopolnila jemati?

Svetujem vam jemanje biotina, železa, vitaminov D, B12 in C, hidrokolagen, omega 3 in zeolit. Lasišče si umivajte samo z naravnim šamponom. Na lasišče si 3-krat na teden nanesite masko iz mešanice soka sesekljane čebule, žlice aloe vere in stopljene kokosove maščobe.

PREBERI ŠE
5 načinov, kako se boriti proti izpadanju las

Kaj je alopecia areata?

Alopecia areata je bolezen, ki povzroča izgubo las v krogih in nastane takrat, ko začne imunski sistem napadati lastne lasne mešičke, kar povzroči izgubo las. Kadar pride do popolne izgube las, govorimo o alopecii universalis, kadar pa izpadejo vse dlake po telesu, govorimo o alopecii totalis. Obseg in proces izpadanja las in regeneracije, se razlikujeta od osebe do osebe. Obstajajo pa različne terapije, ki pomagajo zaustaviti vnetje, ki je vedno vzrok krožnemu izpadanju las ter terapije, ki pomagajo k ponovni in hitrejši rasti las.

Ne pozabite, da je vzrok izpadanja las velikokrat presežena stopnja stresa,  hujše bolezni, že pridružena avtoimuna obolenja, intenzivna zdravljenja.
Ne pozabite, da je vzrok izpadanja las velikokrat presežena stopnja stresa,  hujše bolezni, že pridružena avtoimuna obolenja, intenzivna zdravljenja.FOTO: iStock

Izpadanje las, povezano z alopecio areata, je nepredvidljivo in naključno. Lasje lahko kadarkoli spet zrastejo in nato ponovno izpadejo. Ker je to avtoimuna bolezen, nastane takrat, ko imunski sistem napada svoje zdrave celice. Običajno naš imunski sistem brani telo pred vsiljivci, kot so virusi in bakterije. Če imate alopecio areato, vaš imunski sistem napačno napada vaše lasne mešičke. Folikli las so strukture, iz katerih rastejo dlake. Folikli postajajo vedno manjši in začenjajo prenehati proizvajati dlake, kar vodi v izpadanje las in drugih las po telesu.

Kaj sproži ta lasten avtoimuni odziv?

Raziskovalci ne vedo, kaj sproži imunski sistem za napad lasnih mešičkov, zato natančen vzrok tega stanja ni znan. Avtoimuni odziv se najpogosteje pojavlja pri ljudeh, ki imajo v družinski preteklosti že obstoječo avtoimuno bolezen, kot so diabetes tipa 1, revmatoidni artritis. Na žalost se neke pomanjkljivosti znotraj telesa najprej pokažejo na naši koži in lasišču, zato je to prvi vidni znak, da je nekaj v našem telesu narobe.

PREBERI ŠE
Ali hujšanje lahko povzroči izpadanje las?

Ali je plešavost pogosta?

Plešavost  je zelo zelo pogosta in čeprav je v večini vidna pri moških, se z redčenjem in izpadanjem las sooča zelo veliko število žensk.

Ali izpadanje las sploh lahko zaustavimo?

Ja, izpadanje las lahko uspešno ustavimo, pri avtoimuni obliki izpadanja las je obvezna krepitev imunskega sistema.

Na Harvardu so prav tako s študijo pokazali, kako pomembna je prehrana v povezavi z izpadanjem las.
Na Harvardu so prav tako s študijo pokazali, kako pomembna je prehrana v povezavi z izpadanjem las.FOTO: Shutterstock

Kakšno prehrano je priporočljivo uživati pri izpadanju las?

- zeleno listnato zelenjavo

- oreščke, semena, hladno stiskana olja

- paprike, buče, bučke, korenje, paradižnik in vso drugo zelenjavo

- ekološko sadje – jagodičevje

- matični mleček, cvetni prah

- ekološko hrano

PREBERI ŠE
Pogosto umivanje las povzroča izpadanje las?

Ne pozabite, da je vzrok izpadanja las velikokrat presežena stopnja stresa,  hujše bolezni, že pridružena avtoimuna obolenja, intenzivna zdravljenja. Jaz sem v enemu letu pred izbruhom alopecie areate prebolela dve hujši bakterijski pljučnici. Svetujem vam, da si izberete eno ekološko kmetijo, kjer si kupujte svojo hrano, kuhajte sami, ne kupujte v pekarnah, saj je res veliko, veliko je odvisno od hrane.

Na Harvardu so prav tako s študijo pokazali, kako pomembna je prehrana v povezavi z izpadanjem las. Prav tako so dnevna meditacija, sprehodi v naravi, izleti v hribe, branje vseh mogočih knjig, pogovori s strokovnjaki zelo priporočljivi in tudi meni te pristopi zelo pomagajo. Udeležite se vodene meditacije, pojdite na pogovor k strokovnjaku in na sprehod v naravo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.