Napitek, ki v v kratkem času omili napihnjenost

J.V.
26.04.2019, 7:54
0
Velikonočna miza ponuja veliko dobrot, ki se jim večina zelo težko upre. Prevelike količine zaužite hrane pa imajo seveda posledice, s katerimi se verjetno danes sooča večina. Da bi se znebili napihnjenega trebuha in neprijetnega občutka v želodcu, si privoščite napitek iz špinače, mete in ananasa!

Če tudi vas danes mučijo tegobe, kot so prebavne motnje, napihnjen trebuh in trebušni krči, vam priporočamo napitek, ki se je izkazal za zelo učinkovitega. Preizkusili smo ga tudi v uredništvu in lahko rečemo, da nas je navdušil in si ga bomo zagotovo še kdaj privoščili.

RECEPT: 

– 100 g špinače
– 30 g sveže mete
– 100 g ananasa
– pol jabolka
– 2 čajni žlički medu
– kos svežega ingverja, olupljen in zmlet
– 1/4 čajne žličke kurkume v prahu
– 1/4 limete
– 2 dcl vode

PREBERI ŠE
Pozabite na vodo z limono, to je nov hit napitek, ki pomaga pri hujšanju

Po želji lahko dodate tudi aloe vero.
Po želji lahko dodate tudi aloe vero.FOTO: Thinkstock

Po želji lahko dodate tudi aloe vero, ki pomirja in čisti prebavni sistem ter pomaga pri zaprtosti. Priporočajo jo tudi za zdravljenje želodčnih razjed, sindroma razdražljivega črevesja, celiakije in Crohnove bolezni.

Zakaj napitek deluje?

Ananas olajša prebavo hrane, zmanjša apetit in zaradi visoke vsebnosti vlaken pospešuje spremembo snovi v debelem črevesju ter je odličen vir mangana. Sadež vsebuje tudi bromelin, encim, ki telesu omogoča hitrejšo razgradnjo beljakovin, kar zagotavlja več energije. Bogat je z vlakninami in vitaminom C, pomaga pa tudi pri razstrupljanju telesa. Sadež vsebuje tudi veliko sladkorja, zato ga je najbolj priporočljivo jesti zjutraj ali popoldne.

Meta je poznana po svojih lastnostih preprečevanja napihnjenosti in pospešuje prebavo. Izkazala se je za zelo učinkovito pri pomirjanju želodca, preprečevanju želodčnih krčev in vetrov. 

Ingver vsebuje snovi, ki pomagajo želodcu pri prebavi. V pomoč je lahko, ker se simptomi razdraženega želodca pogosto pojavijo prav zaradi hrane, ki se jo ta muči prebaviti. Ingver poleg tega pomaga zmanjšati občutek slabosti. Po njem pa posezite tudi, če vas muči driska.

Kurkuma je odličen antioksidant in pomaga pri prebavnih težavah. Mnogi ji pravijo tudi čudo narave, že od nekdaj je poznana po številnih pozitivnih učinkih, ki jih ima na človeško telo: pomaga lajšati bolečine, ki jih povzroča artritis, saj deluje protivnetno, pomaga razstrupljati jetra, pospeši krvni obtok in blagodejno vpliva na kri, odlična je za zdravje srca in možganov, odlično vpliva na sluznico prebavnega trakta in preprečuje razjede.

Špinača je bogat vir železa, kalcija, vitamina A, C in drugih vitaminov. Poleg vitaminov in mineralov, je bogata tudi z nitrati, ki izboljšujejo umske sposobnosti, in karotenoidi, ki delujejo kot antioksidant in imajo protivnetne učinke. Vnetja so eden izmed glavnih razlogov za nastanek rakavih obolenj in raziskave so pokazale, da špinača zavira razvoj in rast rakavih celic želodca.

PREBERI ŠE
Ekspresno hitro se znebite napihnjenosti