Nikar ne vstavljajte česna v vagino. Posledice so lahko hude

J.V.
31.07.2019, 11:07
2
Da bi lahko same brez zdravniške pomoči pozdravile glivično okužbo nožnice, številne ženske v vagino vstavljajo česen. A kot opozarjajo številni zdravstveni strokovnjaki, gre za nevarno početje, s katerim si lahko nakopljejo le še večje zdravstvene težave.

Nikar ga ne zdravite s česnom.
Nikar ga ne zdravite s česnom.FOTO: Shutterstock

Po spletu že nekaj časa kroži mit o glivični okužbi nožnice, ki trdi, da zdravstveno težavo lahko ženske zdravijo same, in sicer tako, da v vagino za tri dni vstavijo česen. Strokovnjaki, med katerimi je tudi ameriška ginekologinja in knjižna avtorica Jen Gunter, opozarjajo na nevarnost takšnega početja. 

Ta je za Daily Mail pred časom dejala, da česen vsebuje alicin, ki sodeč po laboratorijskih raziskavag, deluje protiglivično. Pojasnila je, da je bila raziskava izvedena samo na nekaj celicah in to na miših, nobenega dokaza pa ni, da bi imel česen učinek na glivično okužbo nožnice. Še več, česen lahko vsebuje tudi bakterije iz zemlje, ki bi jih s tem vnesli v svoje telo in povzročili še hujšo okužbo intimnih predelov. 

Več o zdravljenju glivične okužbe s česnom in nevarnostih, ki jih ta prinaša, si preberite na portalu Vizita.si, kjer med drugim opozarjajo tudi na vzroke za nespametno početje žensk. 

PREBERI ŠE
Ne vstavljajte česna v vagino!

Glivično vnetje nožnice ima do 25. leta kar polovica ženskih predstavnic. Kako ga prepoznati? Izcedek postane obilnejši, ponavadi v obliki skute, spremljajo ga bolečine pri uriniranju in srbečica. Pojavijo se lahko tudi razjede, ki s seboj prinašajo pekoč občutek, nožnica pa lahko pordi in oteče. Večina se z njim pogosto sooča v poletnih mesecih, saj na razvoj glivic najbolj vplivajo visoke temperature na bazenih in v savnah, kjer se v teh mesecih zadržuje večina. Da bi ga preprečile, se po kopanju vedno preoblecite v sveže kopalke, sicer pa se vnetje zdravi z zdravili, ki jih prepiše ginekolog, pri lajšanju vnetja pa si lahko pomagate z bio jogurtom, v katerega namočite tampon, ki ga nato vstavite v nožnico. Jogurt bo znova vzpostavil ravnotežje mlečnokislinskih bakterij.

Glivično vnetje nožnice ima do 25. leta kar polovica ženskih predstavnic.
Glivično vnetje nožnice ima do 25. leta kar polovica ženskih predstavnic.FOTO: iStock