Reka ljubezni: Odvisnost od alkohola, drog in kockanja

M. A.
08.11.2018, 8:54
0
Pred nami je martinovo, ki mine v znamenju številnih druženj, zabav in večerij, kjer ne manjka alkohola. Priložnosti za kozarček ali dva je ogromno, kot pri vseh drugih stvareh pa je treba ohraniti zmernost.

Zasvojenost s seboj prinese tudi težave v družini.
Zasvojenost s seboj prinese tudi težave v družini.FOTO: iStock

To opozarjajo tudi na Ministrstvu za zdravje, kjer si v sodelovanju z ostalimi resorji in nevladnimi organizacijami prizadevajo za manjšo porabo alkohola, zlasti med mladimi, ter za strožjo zakonodajo na tem področju. Kot opozarjajo, je namreč prav alkohol najpogostejša in najbolj zlorabljena droga v našem družbeno-kulturnem okolju, ki zato povzroča največ ekonomskih, socialnih in seveda tudi zdravstvenih težav, saj je depresor centralnega živčnega sistema, ki z redno uporabo stopnjevano ’uspava’ delovanje naših višjih možganskih centrov, med njimi tudi centra, povezanega z nadzorom našega vedenja in čustvovanja, kar povzroči sprostitev vedenjskih in čustvenih zadržkov oziroma ’popustitev’ zavor. Začetna evforija, ki jo povzroči, je posledica vpliva na možganske centre za samoobvladovanje.

Tematike o odvisnosti – pa ne zgolj od alkohola, temveč tudi od drog in kockanja – se v teh dneh lotevajo tudi v seriji Reka ljubezni, ki jo lahko na POP TV spremljate od ponedeljka do četrtka ob 20.00. ’Veš, da ne delaš prav, veš, da si uničuješ življenje, a hkrati ti to daje dodatno motivacijo, da delaš naprej,’ je svojo izkušnjo z alkoholom opisal Janez, Vida pa mu je pritrdila, da je pri vseh podobno.

Tudi nekateri liki v seriji Reki ljubezni so se znašli v vrtincu zasvojenosti, a so odločeni, da to spremenijo.
Tudi nekateri liki v seriji Reki ljubezni so se znašli v vrtincu zasvojenosti, a so odločeni, da to spremenijo.FOTO: POP TV

Vidinega sestanka alkoholikov se je udeležil tudi Tomaž, ki se je z alkoholom spopadal že v prejšnjih sezonah, v zadnjem času pa obrnil nov list v življenju. Ob tem je razkril svojo žalostno zgodbo, saj ga je do zlorabe alkohola pripeljala nesrečna ljubezen v mladosti. Zamujene epizode Reke ljubezni vas čakajo na VOYO.

Nič ni narobe, če radi nazdravite in se sprostite, to še ne pomeni, da ste odvisni od alkohola, vseeno pa bodite pozorni na opozorilne znake. Strokovnjaki mednje uvrščajo nezanimanje za aktivnosti, ki so človeka poprej navduševale, pogosto utrujenost in razdražljivo vedenje, povečano skrivnostnost ali celo laganje, seveda pa v prvi vrsti nezmožnost zavrnitve alkohola in pogosto vinjenost. Eden od opozorilnih znakov je tudi ta, da morate za občutek pijanosti spiti več, saj razvijete t. i. toleranco. Na ministrstvu za zdravje opozarjajo, da se toleranca lahko pojavi po krajši ali daljši uporabi snovi in je značilni znak odvisnosti od mamil ali psihotopnih snovi.

Pred nami je tudi martinovo, zato ne pozabite, da z vožnjo pod vplivom alkohola ogrožate svoje življenje in življenja drugih.
Pred nami je tudi martinovo, zato ne pozabite, da z vožnjo pod vplivom alkohola ogrožate svoje življenje in življenja drugih.FOTO: iStock

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.