Zakaj bi morali piti alkalno vodo?

S.B.
01.07.2019, 7:43
0
Neravnovesje kislin in baz prizadene tako organe izločanja (pljuča, ledvice, črevesje, kožo in jetra) kot tudi ostale procese v telesu. Kaj povzroči zakisanost našega telesa?

Zakisanost ali acidoza je stanje, ko se v telesu nabere velika količina kislin, kar povzroči znižanje skupnega pH telesa. Gre za posledico številnih vzrokov, genskih predispozicij, stresorjev, onesnaženega okolja ter nezdravega življenjskega sloga.

Pri preprečevanju zakisanosti telesa je izjemnega pomena izbira živil. Živalska koža in drobovina namreč vsebujeta purine (gradnike nukleinske kislina), ki jih človeško telo po zaužitju predela v sečno kislino, ob čemer nastane veliko kislih presnovkov. Povišana sečna kislina pa vodi v putiko in nastanek ledvičnih kamnov. Prav tako lahko telo zakisa uživanje sladkarij in gaziranih pijač ter pomanjkanje bazičnih snovi ali mineralov.

Pri preprečevanju zakisanosti telesa je izjemnega pomena izbira živil.
Pri preprečevanju zakisanosti telesa je izjemnega pomena izbira živil.FOTO: Dreamstime

PREBERI ŠE
Jutranji ritual, ki pospeši izgubo kilogramov

Kakšni so simptomi zakisanosti telesa?

– Glavoboli,

– utrujenost,

– moten spanec,

– motnja pri koncentraciji,

– vnetja,

– problemi s prebavo,

– padec imunskega sistema,

– različne oblike alergij,

– bolečine v mišicah in sklepih,

– revma in revmatska obolenja.

V vodo na rezine narežite limono, vključno s skorjo in dodajte žličko himalajske soli.
V vodo na rezine narežite limono, vključno s skorjo in dodajte žličko himalajske soli.FOTO: Dreamstime

Preverite pH svojega telesa!

Vrednost vašega pH lahko preverite kar doma, s pomočjo trakcev za merjenje pH v slini ali urinu, ki so na voljo v lekarnah in v vseh bolje založenih prodajalnah z zdravo prehrano. PH sline se giblje okoli vrednosti 6,5 do 7,4. Naš prebavni trakt pa ima pH vrednosti od 1,5 do 7,0. Zakisanost telesa igra pomembno vlogo pri nastanku številnih bolezni različnih organskih sistemov, zato ji posvetite nekoliko svoje pozornosti. S čim si lahko pomagate?

PREBERI ŠE
Ali ste že slišali za alkalno dieto?

Alkalna voda je enostaven način priprave napitka, ki nam lahko pomaga pri zakisanosti telesa. Voda je bazična ali alkalna, ko ima vrednost pH približno 8 ali 9. Za pripravek potrebujete le tri sestavine:

– 2 l vode,

– eno limono ekološke predelave,

– eno žličko himalajske soli.

V vodo na rezine narežite limono, vključno s skorjo, in dodajte žličko himalajske soli. Premešajte in napitek pustite delovati preko noči, od 8 do 12 ur, na sobni temperaturi, nato spijte dva kozarca napitka pred zajtrkom in enega zvečer, pred spanjem. Priporočljivo je spiti pol litra do liter pripravka alkalne vode na dan. Pijemo jo lahko redno, vsak dan, še posebej med poletno sezono, saj nas:

– osvežuje,

– skrbi za nivo pH v našem organizmu,

– preprečuje nastanek kamnov v ledvicah,

– pomaga pri naši presnovi in prebavi,

– hidrira telo,

– preprečuje zakisanost telesa.

Dobra hidracija je pomembna tudi za zdravje naših možganov, saj jih sestavlja 90 % tekočine. V kolikor imate kakršne koli težave s prebavili ali želodcem, pa se pred pitjem alkalne vode ne pozabite posvetovati z osebnim zdravnikom.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.