To je top 10 evropskih počitniških destinacij

Ma.K.
01.09.2016, 11:15
4
Kultna avstralska založba'Lonely Planet', ki velja za največjega knjižnega in virtualnega turističnega vodiča na svetu, je pred časom izbrala najlepše evropske počitniške destinacije za leto 2016. Preverite, v katerih 10 evropskih krajev in regij se zagotovo splača potovati.

Čeprav se poletje počasi poslavlja, lepih dni še ni konec in tako je tudi septembra potovanje lahko čudovito. Tisti, ki se odločijo oddih preživeti v Grčiji, se običajno odločajo za vsem dobro znane in med turisti izjemno priljubljene destinacije, kot so denimo Atene, Rodos, Krfali Kos. Sicer drži, da je v vseh naštetih mestih in na otokih mogoče videti ogromno znamenitosti in zanimivosti, tudi njihove plaže, ki jih objema turkizno morje, so naravnost prečudovite, a v poletnih mesecih se sem zgrne na tisoče turistov, tako da je zelo težko najti miren in intimen kotiček zase. Prav nasprotno velja za Peloponez. Tudi zaradi tega je polotok na jugu Grčije zmagovalec letošnjega natečaja 'Best in Europe' ('Najboljši v Evropi') – lestvice desetih evropskih destinacij, ki se jih po oceni največjega turističnega vodiča Lonely Planet to poletje najbolj splača obiskati.

Katere so torej top evropske počitniške destinacije leta 2016?

1. Peloponez, Grčija

Peloponez naj bi združeval antične znamenitosti, sanjske plaže in znano vinsko regijo Nemea, kjer med obdelovanjem vinskih trt domačini vedno znova naletijo na ostanke zgodovinskega templja. Tudi znamenita Olimpija, prizorišče antičnih olimpijskih iger, leži na severozahodu tega polotoka. Peloponez je polotok, ki pokriva okoli 21.549 kvadratnih kilometrov in je najjužnejši del celinske Grčije. Najjužnejša točka na Peloponezu je rt Tenaro. Lahko se šteje za otok, saj je graditev Korintskega prekopa leta 1893 polotok ločila od celine. Ima dve kopenski povezavi s preostalo Grčijo, naravno s Korintsko ožino in umetno po skozi 2,2 km dolgem mostu Rio-Antirrio med mestoma Rio in Antirrio, ki je bil končan leta 2004. Ima štiri na jug obrnjene polotoke: Mesenija, Mani, rt Maleja (znan tudi kot Epidaver Limera) in Argolida na skrajnem severovzhodu Peloponeza.

Peloponez, Grčija
Peloponez, GrčijaFOTO: Thinkstock

2. Aarhus, Danska

Leta 2017 se bo to dansko mesto, ki se nahaja na polotoku Jutlandija, okitilo z nazivom kulturna prestolnica Evrope, kar bo v drugo največje mesto na Danskem zagotovo pritegnilo številne turiste z vsega sveta. Prav zaradi tega pri Lonely Planetu svetujejo, da jih obiščete že sedaj, da se boste lahko naslednje leto pohvalili, da ste kulturno prestolnico Evrope že obiskali. Turiste med drugim pričakujejo pristanišče, številni glasbeni festivali in muzeji.

Aarhus, Danska
Aarhus, DanskaFOTO: Thinkstock

3. Benetke, Italija

Benetke zagotovo niso skriti kotiček Evrope, a za strokovnjake pri Lonely Planetu so vseeno ena izmed desetih top evropskih destinacij letošnjega poletja. S številnimi družabnimi dogodki in festivali bo mesto letos obeležilo 500. obletnico beneškega geta. Po objavi zakona 29. marca 1516 so Benečani omejili svobodo Židom v mestu in tako je nastal tako imenovani 'beneški geto'. Izven geta so se židje lahko zadrževali samo podnevi. Predel mesta v Sestieru Canaregio so z ostalimi Benetkami povezali samo z 2 mostoma, katera je varovala vojska. Posledično so na dveh mostovih še danes vidni sledovi železnega okovja s katerim so zapirali prehod iz geta v preostali del mesta.

Benetke
BenetkeFOTO: Thinkstock

4. Dordonja (departma Dordogne), Francija

Gre za območje, kjer prebivalci živijo sila preprosto in skromno, kar navdihuje domala vse, ki zaidejo v te kraje. Zahvaljujoč številnim sanjskim gradovom, plantažam lešnikov in srednjeveških mestec ta del Francije številni imenujejo celo 'rajski vrt'. Dorodnja je ime dobila po reki Dordogne, ki teče skozjo, departma pa je bil ustanovanjem v času francoske revolucije leta 1790 iz dela nekdanje province Perigord.

Dordonja, Francija
Dordonja, FrancijaFOTO: Thinkstock

5. Lvov, Ukrajina

»Najboljše, kar ima ponuditi Ukrajina.« S temi besedami Lonely Planet opisuje mesto na zahodu države, ki je med drugim zelo znano po številnih festivalih, pohvali pa se lahko tudi z izjemnimi arhitekturnimi znamenitostmi, zaradi česar Lvov številni primerjajo s Prago in Krakovom. Staro mestno jedro je vpisano celo na seznam svetovne dediščine organizacije UNESCO.

Lvov, Ukrajina
Lvov, UkrajinaFOTO: Thinkstock

6. Warwickshire, Anglija

Warwickshire med deseterico evropskih destinacij, ki se jih to poletje splača obiskati, ne postavlja samo to, da leži v samem osrčju Anglije, temveč tudi dejstvo, da v tej grofiji leži mesto Stratford-upon-Avon, rojstno mesto svetovno znanega dramatika Williama Shakespearja. Prav njemu v čast se bo letos, ob 400. obletnici njegove smrti, v Warwickshireu odvilo ogromno kulturnih dogodkov in festivalov, ki jih zagotovo ne gre zamuditi. 

Warwickshire, Anglija
Warwickshire, AnglijaFOTO: Thinkstock

7. Extremadura, Španija

»Gre za eno najbolj nepoznanih regij v najbolj znani državi za počitnikovanje v Evropi.« S temi besedami pri Lonely Planetu opisujejo avtonomno skupnost v zahodni Španiji, kjer se nahajata provinci Caceres in Badajoz. Območje je kot nalašč za turiste, ki si želijo odkrivati lepote Španije daleč stran od turističnega vrveža, ki sicer velja za to državo. Poleg glavnega in zgodovinsko zelo bogatega mesta Merida, v katerem je mogoče videti najbolj ohranjene ruševine Španije iz obdobja Rimljanov, je ta regija znana tudi po odličnih restavracijah in tapas barih. 

Extramadura, Španija
Extramadura, ŠpanijaFOTO: Thinkstock

8. Zahodna obala Tenerifeja, Španija

Kanarski otoki so pogosto označeni kot »raj za upokojence«, saj na njih pogosto najdemo samo all-inclusive hotele in prenatrpane plaže. Lonely Planet zato priporoča, naj si popotniki ogledajo zahodno obalo Tenerifeja, ki med turisti ni tako zelo priljubljena. Tam bodo namreč odkrili, da je Tenerife v bistvu »zelo poseben in nenavaden otok« s pokrajino, ki je posledica vulkanskega delovanje in kjer dobite občutek, kot da hodite po Luni. Poleg tega se lahko ta regija pohvali tudi s številnimi ribiškimi vasicami ter slikovitimi zalivi in čermi.

Zahodna obala Tenerifeja
Zahodna obala TenerifejaFOTO: Thinkstock

9. Texel, Nizozemska

Gre za otok v Severnem morju, ki je močno priljubljena med domačini in sosednjimi Nemci. Največji med zahodnofrizijskimi otoki zagotovo velja za destinacijo, ki jo je nujno treba obiskati, dokler je še »relativno nepoznan«, so prepričani pri Lonely Planetu. Kdor si želi dopustovati tukaj, se s trajektom prepelje s celine v mesto Den Helder in po kratki vožnji doseže raznoliko pokrajino, ki je dom bogate flore in favne,»zapuščene bele peščene plaže« in borove gozdičke. 25. junija se bo tukaj odvijala tudi največja regata katamaranov na svetu 'Ronde om Texel'

Texel, Nizozemska
Texel, NizozemskaFOTO: Thinkstock

10. Severna Dalmacija, Hrvaška

Tistim, ki obožujejo naravo in njene danost,Lonely Planet svetuje obisk severne Dalmacije. Regija je bila dolgo v senci veliko bolj poznanih in priljubljenih sosed Splita ter Dubrovnika, sedaj pa se vse več popotnikov odloči obiskati tudi ta delček naše sosednje države. Še posebej navdušuje tiste turiste, ki si želijo raziskati še ne povsem odkrite koščke te zgodovinske regije.

Severna Dalmacija, Hrvaška
Severna Dalmacija, HrvaškaFOTO: Thinkstock