Gadi: takšne so v resnici gasilske veselice

Jasmina Voler
08.08.2018, 12:48
0
Kolikokrat v življenju ste bili že na gasilskih veselici? Se na njih vrtite vsak konec tedna, ali se jih izogibate v prepričanju, da so namenjene le starejšim in popivanju? V resnici so gasilske veselice v zadnjih letih postale ena izmed najbolj priljubljenih oblik zabave, zlasti v poletnem času, ko jih ob koncih tedna res ne manjka. To, da je na njih tudi vedno več mladih, pa so potrdili tudi fantje narodno-zabavne skupine Gadi.

Skupino Gadi, ki je nastala kot ideja prijateljev po skupnem glasbenem ustvarjanju, sestavljajo David Novak, Primož Ilovar in Anže Zavrl. Poletje je za simpatično trojico najbolj zaposlen čas v letu, saj so vsi njihovi vikendi rezervirani za gasilske veselice, na katerih igrajo do zgodnjih jutranjih ur. Začetki skupine Gadi segajo v leto 2005, a fantje kot svoj uradni začetek delovanja štejejo leto 2008. Takrat so namreč začeli skupaj nastopali tudi na različnih festivalih, o tem, da bi v svojo skupino povabili tudi kakšno žensko članico, pa zaenkrat ne razmišljajo. "Veliko ljudi nas je že vprašalo, ali smo kdaj razmišljali, da bi v skupino povabili pevko, (smeh) ampak zaenkrat nismo. Nimamo nič proti dekletom, ampak s fanti je lažje. (smeh) Včasih bi bilo morda res lažje, če bi nas bilo več, ker se vloge porazdelijo ... Ampak več ljudi, več problemov (smeh). Trije smo, pa se včasih težko zmenimo. Zato imamo dogovor, da takoj, ko sta dva za, je tudi tretji za. Če bi bili štirje bi bil hitro problem," pravi Primož, ki v skupini igra bas.

PREBERI ŠE
To so najbolj vroči slovenski narodnjaki!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

"Pomembno je, da je v skupini ista generacija. Že tako smo prišli iz različnih okolij in imamo različne karakterje, zato je dobro, da razlika v starosti ni velika. Med nami je po dve leti razlike in zato imamo iste poglede na stvari in iste interese. Zdaj smo šli vsi tudi skozi iste faze. Urejali smo si stanovanja in si ustvarili družine,"pravi in nadaljuje: "Vsak od nas ima sedaj po dva otroka in seveda je zaradi tega malce več usklajevanja, a je zelo luštno in ne bi ničesar spremenili. Otroci včasih pridejo tudi na veselice, kadar igramo in potem vsi nervozno z odra gledamo, kje so in kaj počnejo. (smeh) Anžetov sin Brendi se nam pridruži tudi že na odru s svojo majhno leseno harmoniko."

Seveda so se v zadnjih letih posledično spremenile tudi teme njihovih pogovorov, svojo ljubezen do narodne glasbe pa prenašajo tudi na majše generacije. A Primož poudarja, da svojih otrok nikoli ne bi silil v glasbo."Načrtno jih ne bi v nič silil. Menim, da potem hitro dobijo nek odpor do tega. Če bodo pokazali zanimanje, super ... Potem jim bom to tudi omogočil in jih tudi ustrezno podprl, ne bi jih pa silil v karkoli."

Dopust si morajo rezervirati 2 leti prej

Da so poletni meseci za njih najbolj pester čas v letu, dokazujejo tudi to, da si morajo dopust rezervirati tudi dve leti prej. "Za dopust si vedno vzamemo en vikend, ki si ga moramo rezervirati vsaj eno leto prej, če ne že dve leti. Za tisti vikend potem ne načrtujemo nastopov, da si lahko v miru privoščimo vsaj en teden dopusta."Verjetno tudi tisti, ki ne obiskujejo veselic in ne poslušajo narodno-zabavne glasbe, poznajo njihovo veliko uspešnico Malo, malo še. Videospot ima na YouTube-u že VEČ kot 4 milijone ogledov, besedilo hita pa si požvižgavajo tako mladi kot tudi starejši. "Odkar igramo na veselicah, oziroma odkar smo dali ven prvi hit, je na veselicah veliko mladine. Na začetku morda nisem bil najbolj pozoren na to, kdo hodi na veselice, ampak ja ... V zadnjem času res opažam, da na veselice prihaja vedno več mladine. Najprej pride starejša generacija, nekje po 11. uri zvečer pa se začnejo zbirati tudi mladi." Na veselicah namreč nastopajo do zgodnjih jutranjih ur in niti ne vedo, koliko pesmi na noč zaigrajo. "Vedno igramo tisto, kar je trenutno aktulano in iskreno niti ne vem, koliko komadov na večer zaigramo. Gledamo na to, da imamo dolge runde in kratke pavze. Sicer pa igramo na polno celo noč, da ljudem slučajno ne bi postalo dolgčas."

PREBERI ŠE
Top frizure za gasilsko veselico

In tako kot na veselice vedno več hodijo mladi, je tudi vedno več mladih narodno-zabavnih ansamblov."V zadnjem času prihajajo tudi izobraženi glasbeniki, kar seveda ne pomeni, da če nimaš izobrazbe ne moreš delati dobre glasbe. Mi je pa všeč, da prihajajo tudi izobraženi, ki vedo za kaj gre in to zvrst glasbe  jemljejo resno. Torej, da je glasba narejena tako kot mora biti, je dodelana in kvalitetna. Vedno več je tudi mladih avtorjev, kar pomeni, da so ugotovili, da je dobro, da skušaš sam narediti vsaj delček sladbe. To je lahko melodija ali besedilo. Tako počnemo tudi mi. Besedilo je res težko narediti dobro in smiselno, a če ves čas sodeluješ s preverjenimi avtorji, so si vse pesmi na koncu zelo podobne. Nevoščljivosti med skupinami pa res ni. Niti tekmovalnosti. Vsakemu privoščimo uspeh, ker se vsi trudimo. In čeprav je Slovenija majhna, mislim, da je okoli 500 ansamblov in vsi igramo, nastopamo ... Kar pomeni, da je je kljub majhnosti, dovolj za vse."

Skupina Gadi
Skupina GadiFOTO: Nejc Tomšič

Glasbenih vzornikov kot skupina nimajo, občudejo pa vsakogar, ki se trudi in dobro dela. "Moj vzornik je vsak, ki živi od glasbe in dobro dela. Kar se tiče poslušanja ostalih glasbenih zvrsti, pa poslušamo vse. No, vsaj jaz. Imel sem obdobje, ko sem poslušal narodno-zabavno in starega Avsenika, potem obdobje, ko sem bil obseden z Rok'n'bandom in rockabillyjem in starim popom, ... Vse zvrsti sem preigral, ko sem se učil bas. Potem sem poslušal jugo rock in makedonske ... Meni so všeč vsi stili glasbe," pravi Primož in prizna, da mu je pri glasbi najbolj všeč njena energija. "Da jo začutiš in dodaš nekaj svojega, da imaš svobodo in nisi ujet v nek kalup."

Z nekaterimi oboževalci so postali prijatelji

Glede na to, koliko ogledov imajo njihovi videospoti, nas ne preseneča, da jim zvestih oboževalcev, ki jim s'ledijo' po Sloveniji, ne manjka."Veliko jih je in že zaradi njih moramo občasno osvežiti repertoar. Dodati kaj novega, kaj odvzeti ... Nekaj časa se nismo zavedali, da imamo med publiko stalne obraze in zaradi teh je fino pokazati kaj novega." Veliko jih do njih pristopi na veselicah, jih prosi za fotografijo, avtogram ali selfie."Pa tudi kakšen modrček je že kdaj priletel na oder," pove v smehu in doda, da je eden izmed najboljših občutkov, kadar naletijo na video, v katerem mladi in nadobudni glasbeniki prepevajo in igrajo njihove pesmi. "To je res dober občutek."

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke