Slavne filmske lokacije v naši okolici, ki jih lahko obiščete

KRISTINA ŽUSTstrokovnjakinja za ...
21.04.2019, 10:14
0
Filmarji se vedno soočijo z izzivom, ko gre za izbiro lokacij za snemanje filmov in serij, kjer je okolica bistvenega pomena za samo dogajanje in pripoved zgodbe ter je posledično velik poudarek na snemanju izven studiev. V zadnjem času je opaziti, da se producenti navdušujejo nad Hrvaško in zlasti njenim slikovitim obmorskim delom. Večkrat za snemanje izberejo tudi filmske lokacije v drugih naših sosednjih državah in tudi našo deželo, ki je bogata z lepo in neokrnjeno naravo.

Ryan Reynolds
Ryan ReynoldsFOTO: Profimedia

V že omenjeni Hrvaški je trenutno najbolj aktualno snemanje akcijske komedije »The Hitman's Wife Bodyguard« z Ryanom Reynoldsom, Salmo Hayek in Samuelom L. Jacksonom v glavnih vlogah, ki je nadaljevanje filmske uspešnice »Krij mi hrbet« (»The Hitman's Bodyguard«). Zvezde so nad obmorskim mestecem navdušene, Reynolds celo do te mere, da se je odločil tu narediti še oglas za svojo znamko gina, katere solastnik je. Delo se bo nadaljevalo še na lokaciji v Zagrebu, prizore pa naj bi snemali tudi v sosednji Italiji v Trstu in na čarobnem gradu Miramar.

Rovinj ni edino hrvaško mesto, ki je navdušilo iskalce snemalnih lokacij v filmski industriji. Dubrovnik, že sicer eno najbolj znanih dalmatinskih mest, bo lahko pričel razvijati »filmski turizem«, saj so tu več let snemali televizijsko uspešnico »Igra prestolov« in filmski hit Robin Hood, ki si ga je bilo na filmskih platnih mogoče ogledati v lanskem letu. Za slednji film so slikovite uličice starega jedra Dubrovnika služile kot kulisa za srednjeveški Nottingham, za potrebe »Igre prestolov« pa so uporabili še več lokacij v mestu in to vse od druge do sedme sezone serije.

Hrvaška obala je na snemanje privabila tudi producente »Mamme Mie! Spet začenja se«, nadaljevanja filmskega hita »Mamma Mia«. Filmska ekipa se je tako poleti 2017 mudila na otoku Vis, kjer so posneli precej zunanjih prizorov. Na otoku se so tako družili vsi glavni zvezdniki filma (z izjemo Meryl Streep), kot so Amanda Seyfried, Colin Firth, Christine Baranskiin Pierce Brosnan.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Na območju Italije se med priljubljenejše snemalne lokacije zagotovo uvrščajo Benetke. Zakaj je temu tako, niti ni vprašanje. Tu se bili v preteklosti snemani številni filmi, med katerimi bi našteli nekaj medijsko najbolj izpostavljenih. V čolnu sta se po beneških kanalih vozila Angelina Jolie in Johnny Deppv »Turistu« iz leta 2010. Zgodba filma »Casino Royale«, enaindvajsetega filma o Jamesu Bondu, se deloma dogaja tudi v Benetkah, zato je snemanje z Danielom Craigom v glavni vlogi potekalo v »mestu ljubezni in kanalov«. Mesto je služilo za lokacijo snemanj tako lahkotnejših filmov, kot je komedija iz leta 2003 »Pravkar poročena« z Ashtonom Kutcherjem in prezgodaj preminulo Brittany Murphy v glavnih vlogah, kot tudi temačnejših filmov, kot je »Nadarjeni gospod Ripley«, ki ga je upodobil Matt Damon, v igralski zasedbi pa sta se mu pridružila Gwyneth Paltrow in Jude Law.

PREBERI ŠE
'Masterchefi' v filmih

Kristina Žust, strokovnjakinja za film
Kristina Žust, strokovnjakinja za filmFOTO: osebni arhiv

Če pogledamo še v obdobje zlate dobe Hollywooda, bi izpostavili snemanje legendarnega mjuzikla »Moje pesmi, moje sanje« (The Sound of Music«). Gre za klasiko iz leta 1965, katere zgodba se odvija pretežno v Salzburgu, zato je tudi snemanje potekalo tu in v okolici mesta. Čar lokacije se pokaže že v prvem kadru filma, ko Julia Andrews pripleše in pripoje na platno na zelenem travniku s čudovitimi gorami v ozadju. Andrewsova in Christopher Plummersta bila glavni zvezdi filma, ki je poleg številnih nagrad pridobil tudi številne zveste oboževalce po vsem svetu, ljubezen do filma pa se prenaša iz roda v rod.

Če pogledamo proti vzhodnim sosedom, se Budimpešta vedno bolj uveljavlja na zemljevidu filmskih snemalnih lokacij, sicer tudi po zaslugi studiev. Med filmi zadnjih let, ki so prestolnico Madžarske izbrali za svojo kuliso, je treba izpostaviti akcijsko »Atomsko blondinko« z odličnoCharlize Theron, lahkotno komedijo »Vohunka«, ki jo je upodobila Melissa McCarthy ter »Terminal« z Margot Robbie in Katarino Čas, ki je tako na seznam dodala še eno vlogo med hollywoodskimi zvezdami.

PREBERI ŠE
'Britanska kraljica' na oskarjih najljubša

Na Hrvaškem so snemali tudi film Mamma Mia.
Na Hrvaškem so snemali tudi film Mamma Mia.FOTO: Profimedia

Tudi Slovenija je bila v preteklosti zaradi naravnih danosti že izbrana kot lokacija za snemanje filmskih uspešnic. Ustvarjalce filma »Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan« je prepričala lepota reka Soče, zato je leta 2007 na Bovškem potekalo snemanje drugega dela iz franšize Zgodb iz Narnije. Za potrebe filma so zgradili celo most čez Sočo, ki so ga po koncu snemanja tudi odstranili.

Priljubljena lokacija pa je Slovenija tudi za filmske ustvarjalce iz »Bollywooda«, pri čemer je treba poudariti, da indijski filmarji v številnih filmih želijo imeti tudi kader, posnet na lokaciji v Evropi, četudi to morda za samo zgodbo niti ni bistvenega pomena. Tako so snemanja filmov potekala na Bledu, v Piranu, Ljubljani in Postojnski jami.

PREBERI ŠE
Med najbolj pričakovanimi filmi leta tudi prvi hollywoodski film Mitje Okorna