Kaj o tebi razkriva keltski horoskop? Preveri!

S.H.
22.10.2018, 14:32
2
Keltski horoskop ali horoskop druidov je razdeljen na trinajst mesecev oziroma znamenj, poimenovanih po drevesih. V njih so Kelti videli skrivnostno prisotnost nadnaravnih sil, izhodišče znamenja je bil datum rojstva.

Keltski svečeniki druidi so bili pozorni opazovalci narave – na podlagi datuma rojstva so določili drevo, simbolno znamenje njihovega horoskopa.
Keltski svečeniki druidi so bili pozorni opazovalci narave – na podlagi datuma rojstva so določili drevo, simbolno znamenje njihovega horoskopa.FOTO: Thinkstock

Verovanje Keltov je bilo tesno povezano z naravo. Drevo jim je pomenilo življenjski cikel, vesolje pa so delili na tri dele: podzemlje (korenine), zemljo (telo) in nebo (glava ali krošnja). Keltski svečeniki druidi so bili pozorni opazovalci narave – na podlagi datuma rojstva so določili drevo, simbolno znamenje njihovega horoskopa. Keltsko leto je bilo razdeljeno na trinajst mesecev, ki jih je določil lunin cikel.

Breza (24. decembra–20. januarja)

Brezo so Kelti povezovali tudi s čistočo in nedolžnostjo. Ljudje, rojeni v znamenju breze, so ambiciozni, odločni in prožni. Vedno so jasno osredotočeni na cilj, zato so med njimi odločni voditelji in dobri strategi. So deloholiki, težijo k uspehu in verjamejo, da se trud in napor splačata. Breze so lojalne, zanesljive, zaupljive, čeprav se kdaj zdijo nekoliko zadržane. Imajo čudaški smisel za humor in znajo biti cinične. Včasih so pesimistične in depresivne. Pogosto so samske, v resno razmerje se spustijo dokaj pozno, saj težko najdejo osebo, ki ustreza njihovi strogi rutini.

Kaj o vas pove keltski horoskop?
Kaj o vas pove keltski horoskop?FOTO: Thinkstock

Znane breze: Jim Carrey, Minnie Driver, Mel Gibson, Marilyn Manson, Richard Nixon, Louis Pasteur

Skorš (21. januarja–17. februarja)

Osebe, rojene v tem znamenju, so idealisti, imajo vizionarske ideje in visoka humana in duhovna načela. Hrepenijo po spremembah in so veliki nasprotniki vsiljenih družbenih norm. So umetniško ubrani, izvirni, nekonvencionalni, iskreni individualisti, ki sovražijo konformizem. Kot voditelji so sposobni, čeprav posegajo po nenavadnih metodah; težko najdejo somišljenike. Ljubeznivi so in topli, ko pa naj bi se podredili, se nekoliko zatakne. Z avtoriteto imajo vedno težave. Radi poslušajo in ponudijo tolažilno ramo, vendar so pri dajanju nasvetov netaktni in odbijajoči. Vse jih zanima in vse bi radi preizkusili. Tudi njihov humor je čuden, saj se pogosto smejijo resnim stvarem. Po naravi niso romantiki, radi imajo svobodo in se vežejo šele v zrelih letih. V razmerju so zvesti, a hkrati neodvisni.

Znani skorši: Charles Darwin, Charles Dickens, Michael Jordan, Jerry Springer, Jules Verne

Jesen (18. februarja–17. marca)

Osebe, rojene v znamenju jesena, imajo dvojno osebnost. Po eni strani so umetniški in občutljivi, po drugi pragmatični. Čustveni so, empatični, razumejo druge – tako ljudi kot živali, zato so odlični negovalci. So verni, vendar njihovo prepričanje temelji na intuiciji in ni ortodoksno. Globoko so dovzetni za duhovnost. Čeprav so šibkega videza, se po padcu hitro poberejo. Včasih srečamo pri tem znamenju šibko samozavest, zato znajo biti osamljeni. Obožujejo gledališče in film, pogosto imajo lep glas. Uspešni so predvsem v umetniških poklicih in na področju medicine. So spontani, inteligentni, domiselni, komunikativni. Navdušeni so nad polemikami. So dobri prijatelji, idealni partnerji in skrbni starši.

Znani jeseni: Jane Austen, Drew Barrymore, Albert Einstein, Michaelangelo, John Travolta, George Washington

Jelša (18. marca–14. aprila)

Rojeni v znamenju jelše so močni, imajo radi avanture in si pot utrejo sami, kar pomeni, da sorodnike in prijatelje pogosto puščajo ob strani. Sami bojujejo svoje bitke, poguma jim vsekakor ne manjka. Njihov duh je nemiren in neutruden, tekmovanja pa so vsakodnevni pojav. Podirajo meje in raziskujejo nova prostranstva. So entuziasti, a ker so včasih sebični in nepremišljeni, si pogosto ustvarijo kup nasprotnikov. Njihov humor je poln sarkazma, in pogosto igrajo klovna. Radi tvegajo, so šarmantni in nežni, zato so v družbi priljubljeni. Odkrito povejo, kar mislijo. Strastni so in vedno odprti za ljubezen, pogosto se vežejo že v mladosti.

Znane jelše: Mariah Carey, Eric Clapton, Mata Hari, Harry Houdini, Elton John, Eddie Murphy

Vrba (15. aprila–12. maja)

Vrba simbolizira ženskost. Kelti so verjeli, da mora ženska za lahek porod pod vrbo položiti kos tkanine in vanj ujeti odpadlo listje. Iz vrbe so tudi izdelovali zdravilo zoper glavobol.
Osebe, rojene v tem znamenju, imajo močno voljo in izvrsten spomin. Hitro reagirajo, vendar pogosto menjajo razpoloženje in jih je tako težko spoznati. Praktični so, kot taki so dobri izumitelji in učitelji. Predani so družini in imajo radi zgodovino, zato neredko izdelajo družinsko deblo. Mama ima nanje močan vpliv vse življenje, a ko se odločijo za zvezo, so vdani partnerji. Včasih je težko razumeti njihov smisel za humor. Imajo modrost, po zaslugi katere so dobri prijatelji, znajo dobro svetovati, okolica jih zelo ceni.

Znane vrbe: Charlotte Bronte, George Clooney, Sigmund Freud, Karl Marx, Conan O'Brien, Jerry Seinfeld, William Shakespeare, Uma Thurman, Leonardo da Vinci

Glog (13. maja–9. junija)

Kdor je imel glog, mu je to drevo prinašalo bogastvo in napredek. Cvetove gloga so uporabljali za napitek, ki zdravi potrtost, izgubo apetita in slabo cirkulacijo.
Osebe, rojene v znamenju gloga, so karizmatične, kreativne in polne novih idej. Zelo so nadarjene in se hitro prilagodijo vsaki novi situaciji. Na okolico imajo močan vpliv. So sočutne, spontane, komunikativne, samozavestne in se zlahka pribijejo do vodilnih položajev. Kot prijatelji so iskrene. Rade imajo šport, njihov humor je poln ostrine, privlačita jih novinarstvo in literatura. Želijo poskusiti 'vsega po malo'. Njihov videz se skoraj ne spreminja – vedno so videti isti, leta se jim ne poznajo.

Znani glogi: Bob Dylan, John F. Kennedy, Marilyn Monroe, Liam Neeson, Sir Lawrence Olivier, Brooke Shields, kraljica Victoria

Hrast (10. junija–7. julija)

Hrast je sveto keltsko drevo, ki simbolizira resnico. Rojeni v znaku hrasta so pogumni, odločni in odgovorni. Privlačijo ostale in jih navdihujejo. Ko se pojavi težava, ohranijo mirno kri in se osredotočijo na rešitev. So optimisti in govorijo resnico, ne glede na morebitne posledice. Včasih jim manjka občutek za diskretnost. Na področju financ radi delajo tvegane korake. Radi filozofirajo, so velikodušni, včasih pretiravajo. Imajo prefinjen občutek za poštenje. Ko pa gre za srčne zadeve, so veliki naivneži. Veliko pozornosti posvečajo morali, ljubljeni osebi pa postavljajo visoke standarde, ki jih je težko doseči.

Znani hrasti: Tim Allen, Courtney Cox, Tom Cruise, Helen Hunt, princesa Diana

Bodika (8. julija–4. avgusta)

V znamenju bodike so rojeni praktični, sposobni ljudje s smislom za logiko in ostrim nosom za posel, vendar so raje asistenti kot vodje. V zvezi so posesivni, pokroviteljski, a partnerju nudijo podporo. So perfekcionisti, zaradi česar pogosti izgubijo kompas in zaupanje vase.
Zelo so vplivni, vendar iz zakulisja. Občutljivi so, samokritični in zahtevni tudi do partnerja. Pogosto se poročijo z ljubeznijo iz šolskih klopi. Tolerantni so, imajo prijatelje obeh spolov. Zapletena vprašanja rešujejo s pomočjo 'zdrave kmečke pameti'.

Znane bodike: Sandra Bullock, Harrison Ford, Henry Ford, Tom Hanks, Arnold Schwartzenegger

Leska (5. avgusta–1. septembra)

Leske so pametne, so dobri opazovalci, imajo oster intelekt, zato se odlično izkažejo v debatah in pisanju. So dobri organizatorji, spretno načrtujejo vse do najmanjše podrobnosti. Nagnjeni so k umetniškem ustvarjanju in pogosto izdelajo predmete, ki so lepi in hkrati uporabni. Včasih so paranoični, manjka jim samospoštovanja. Večkrat ima okolica občutek, da so zadržani in hladni. V odnosu so iskreni in skrbni.

Znane leske: Tori Amos, Antonio Banderas, Bill Clinton, Robert De Niro, Madonna, Napoleon.

Zdijo se hladni, vendar so v resnici romantične, nežne duše, samokritični in ranljivi.
Zdijo se hladni, vendar so v resnici romantične, nežne duše, samokritični in ranljivi.FOTO: iStock

Vinska trta (2.–29. septembra)

Ljudje, rojeni v tem znamenju, so avtoritativni in si visoko zadajajo cilje. Zdijo se hladni, vendar so v resnici romantične, nežne duše, samokritični in ranljivi. Imajo ostro oko za detajle in prefinjen okus za lepo. Navdušujeta jih gledališče in glasba. To so preproste osebe, ki potrebujejo čustveno in mentalno varnost. Navadno niso ambiciozni, imajo pa izrazit preživetveni nagon. Paziti morajo, da jih skrbi in negativne misli ne 'požrejo'. Znajo ustvariti harmonijo in trdnost, tu in tam pa so popolnoma odvisni od drugih. V razmerju so strastni, težko pa obdržijo zakon. Imajo dober smisel za humor, drugi pa jih lahko hitro prizadenejo zaradi netaktnosti. Vinske trte so instinktivni organizatorji, ki jih ne gre podcenjevati!

Znane vinske trte: Kraljica Elizabeta I, Greta Garbo, Stephen King, Heather Locklear, Gwyneth Paltrow, Adam Sandler, Will Smith

Bršljan (30. septembra– 27. oktobra)

Kelti so verjeli, da dekletom, ki nosijo bršljan, ta prinese srečo in jih varuje pred neplodnostjo. Ker se vzpenja, so v njem videli simbol za človeško dušo.
Osebe, rojene v znaku bršljana, so zelo zdržljive, imajo kup talentov, ki jim pogosto prinesejo slavo in družbeno priznanje. Imajo živahen značaj in povsem svoj slog. Neumorni so, radi so v družbi, veseli so in privlačijo kot magnet. Hitro se spoprijateljijo, ker ne marajo nikogar žaliti. Imajo močno voljo in optimizem, ki jim pomaga pri reševanju težav. Prevzemajo odgovornost za svoja dejanja. Knjig in učenja ne marajo, zato so slabi učenci, radi pa se učijo iz izkušenj. Občutljivi so, romantični in se nenehno zaljubljajo.

Znani bršljani: Hillary Clinton, Mahatma Gandhi, Margaret Thatcher, Sigourney Weaver, Oscar Wilde, Kate Winslett

Trst (28. oktobra–24. novembra)

Ljudje, rojeni v znaku trsta, imajo bujno domišljijo in jasen pogled na zapletene stvari. So dobri prijatelji, čeprav so lahko zelo, zelo ljubosumni. Kot partnerji so zelo privrženi in nosijo svojo temno plat na dlani, dokler jih ne udari strela ljubosumja – v tem primeru izgubijo nadzor nad sabo. Ponosni so, samostojni in predvsem se ne bojijo ničesar. Ljubijo izzive in verjamejo v usodo. Zaradi svojega duha in poguma se morajo držati moralnih načel, kajti – v primeru, da jih kršijo – se lahko prelevijo v zelo nevarne osebe.

Znani trsti: Kleopatra, Marie Curie, Jaime Lee Curtis, Leonardo Di Caprio, Bill Gates, Demi Moore

Bezeg (25. novembra–23. decembra)

V mladosti osebe, rojene v znamenju bezga, izgubljajo čas z nepotrebnimi rečmi, vendar se z leti to spremeni. Pogosto so že v mladih letih deležni večje koristi – na primer podedujejo družinsko imetje. V življenju imajo srečo. Na splošno so samozadostni. Nemirni so, radovedni, zato pogosto prepotujejo velike razdalje. Njihov okus je ekstravaganten. Prava moč teh oseb se skriva v samodisciplini ter v tem, da vedno natančno vedo, kdaj imajo prav in se drugi motijo. Ne marajo rutine in težko jih je k čemu pregovoriti. V zvezi so odprti, vendar se zaljubijo z rezervo (ne izgubijo pameti), čustva lahko kadar koli izključijo.

Kelti so upoštevali lunin cikel 28 dni.
Kelti so upoštevali lunin cikel 28 dni.FOTO: iStockphoto

Znani bezgi: Woody Allen, Tyra Banks, Kim Basinger, Beethoven, Sir Winston Churchill, Jimi Hendrix, Jim Morrison, Frank Sinatra