Zadovoljna.si
Trdo kuhana jajca

Dieta

Zakaj imajo trdo kuhana jajca neprijeten vonj?

Zadovoljna.si
31. 03. 2024 12.09
0

Ali ste se kdaj spraševali, zakaj trdo kuhana jajca pogosto oddajajo neprijeten vonj? Čeprav so jajca lahko okusen in hranljiv obrok, se lahko pri pripravi na določene načine sprostijo vonji, ki niso najbolj prijetni. To najpogosteje opazimo v času velikonočnih praznikov, ko skupaj z družino pripravljamo pirhe, ki so nič drugega kot obarvana trdo kuhana jajca.

Praznovanje velike noči je pogosto povezano z obilico tradicionalnih jedi, med katerimi so tudi pirhi

Znamenja, ki jih čakajo čudoviti velikonočni prazniki
Preberi še
Znamenja, ki jih čakajo čudoviti velikonočni prazniki

Kaj so pirhi?

Pirhi v resnici niso nič drugega kot trdo kuhana jajca, ki so običajno pobarvana v različne barve ali okrašena z vzorci. Barvanje in okraševanje jajc za veliko noč je del tradicije, ki simbolizira novo življenje in obnovitev. Najpogosteje so obarvani v rdečo barvo, saj na ta način simbolizirajo kaplje krvi Jezusa Kristusa, ki so ga pribili na križ.

Čeprav imajo pirhi globok pomen, se lahko ob pripravi trdo kuhanih jajc pojavi težava – neprijeten vonj, ki lahko zmoti praznično vzdušje. Kako torej učinkovito odpraviti omenjeno težavo, da bomo lahko še naprej uživali v prazničnem vzdušju in velikonočnih dobrotah?

Pirhi v resnici niso nič drugega kot trdo kuhana jajca.
Pirhi v resnici niso nič drugega kot trdo kuhana jajca.FOTO: Profimedia
Na veliko noč pri sodniku MasterChefa za to poskrbi tašča
Preberi še
Na veliko noč pri sodniku MasterChefa za to poskrbi tašča

Zakaj imajo trdo kuhana jajca neprijeten vonj?

Razlogov za neprijeten vonj trdo kuhanih jajc je več, toda glavni razlog so brez dvoma kemične reakcije, do katerih pride med kuhanjem. 

Vse to vsebujejo kuhana jajca
Preberi še
Vse to vsebujejo kuhana jajca

Kemične reakcije

Med kuhanjem jajc se lahko pojavijo kemične reakcije med beljakovinami in žveplom v jajčnem rumenjaku. Ta reakcija tvori spojine, ki imajo značilen neprijeten vonj, ki mnoge spominja kar na gnila jajca.

Prekuhanost

Prekuhana jajca, ki so bila izpostavljena predolgi kuhi ali previsoki temperaturi, imajo večjo verjetnost za razvoj neprijetnega vonja. Prekuhana jajca pogosto postanejo trda in gumijasta, kar povečuje možnost za sproščanje neprijetnih vonjav.

Luka Jezeršek razkril, kdo mu za veliko noč speče potico
Preberi še
Luka Jezeršek razkril, kdo mu za veliko noč speče potico

Starost jajc

Starejša jajca lahko vsebujejo več žvepla, kar lahko prispeva k razvoju močnejšega vonja med kuhanjem. 

Ali znate pripraviti trdo kuhano jajce?
Ali znate pripraviti trdo kuhano jajce?FOTO: Profimedia

Kako preprečiti neprijeten vonj trdo kuhanih jajc?

Pravilna priprava jajc

Pomembno je, da jajca kuhamo le toliko časa, da postanejo trda in ne več, kot je potrebno. Priporočena časovna obdobja za kuhanje jajc se razlikujejo glede na velikost in izhodiščno temperaturo. Več o pripravi trdo kuhanih jajc si lahko preberete na Okusno.je.

Uporaba svežih jajc

Če želite zmanjšati možnost za nastanek neprijetnega vonja, uporabite sveža jajca. Sveža jajca imajo manjšo možnost za razvoj neprijetnih vonjav med kuhanjem, je pa res, da se sveža jajca težje lupijo, zato se za pripravo pirhov pogosto uporabljajo malce starejša jajca (a ne po pretečenem roku). Priporočljivo naj bi bilo, da se za pripravo pirhov uporabljajo jajca, ki so stara približno teden ali dva.

Sveža jajca se ne olupijo s takšno lahkoto kot tista, ki so stara teden ali dva.
Sveža jajca se ne olupijo s takšno lahkoto kot tista, ki so stara teden ali dva.FOTO: Shutterstock

Dodajanje kisa

Tudi dodajanje kisa v vodo za kuhanje lahko pomaga preprečiti nastanek neprijetnega vonja. Kis lahko pomaga stabilizirati pH vrednost vode in s tem manjša možnost za razvoj neprijetnih vonjav.

To se zgodi, če vsak dan popijete žličko jabolčnega kisa
Preberi še
To se zgodi, če vsak dan popijete žličko jabolčnega kisa

Čeprav lahko trdo kuhana jajca oddajajo neprijeten vonj, obstajajo načini, kako to preprečiti ali vsaj omiliti. Pravilna priprava, uporaba svežih jajc in dodajanje kisa v vodo za kuhanje so le nekateri izmed načinov, s katerimi si lahko pomagamo, da bodo naši velikonočni prazniki še lepši in prijetnejši. 

Vesele velikonočne praznike!
Vesele velikonočne praznike! FOTO: Shutterstock
53-letnica na mesec poje 150 jajc in je videti tako
Preberi še
53-letnica na mesec poje 150 jajc in je videti tako
Hranilna sestava jajc in vplivi na zdravje
Preberi še
Hranilna sestava jajc in vplivi na zdravje
Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375