Zadovoljna.si
New York

Svet

New York – mesto, ki nikoli ne spi

T.G.
17. 05. 2019 13.08
0

V New Yorku je vse hitro in za na pot. Kava, kosilo, pozdravi, koraki in odnosi. Dokler ne zapreš oči in prisluhneš dobremu jazzu, ki tam kjer so včasih skrivaj pili viski, kadili cigare in v živo poslušali Milesa Davisa, zveni popolnoma drugače. Občutek je nor. In še vedno traja.

Pogled iz Empire State Building.
Pogled iz Empire State Building.FOTO: osebni arhiv

Z letališča in po mestu

Obstajajo povzave s hitrim vlakom ali shuttlom, a tega ob pozni uri pristanka in z vso prtljago niti nismo poskušali. Uporabili smo Uber, ki je zagotovo prvi na seznamu udobnih in hitrih prevoznih sredstev. Pot od letališča John F. Kennedy do Times Sqaure vas bo z napitninami stala približno 65 dolarjev. Če vzamete Uber pool si lahko strošek znižate.

Po mestu se premikate s podzemno železnico. Za tedensko neomejeno karto boste odšteli okoli 30 dolarjev. Je pa mreža postaj in linij kar precej zahtevna sploh za tiste, ki tega iz svojega mesta nismo vajeni. Zato previdno. In s pomočjo Google Maps.

New York: znamenitosti

Vstopnine v New Yorku so izjemno drage, vsaj 50 dolarjev na osebo, zato dobro razmislite, kaj želite videti. Večino znamenitosti najdete na Manhattnu, ki je tudi izhodiščna točka za trajekt do Kipa svobode ali na Staten Island.

Pogled iz Central parka na Upper East side.
Pogled iz Central parka na Upper East side.FOTO: osebni arhiv

Naš top izbor poleg brezplačnih Times Square, Wall Street, Statue of Liberty, Ground Zero, sprehoda po urbanem parku The High Line, kjer je bila nekoč stara železnica, peti aveniji in Brooklynskem mostu, vključuje muzikal na Broodwayu, obisk jazz kluba v Sohu, Rockerfeller centra, Empire State Buildinga in Metropolitan Museum of Art.

Z malo sreče lahko osvojite potovanje za 2 osebi v New York ali vikend na hrvaški obali. Sodelujte v nagradni igri in se potegujte za neverjetne nagrade! PRIJAVITE se TUKAJ >>

Če lahko, si vzemite dan za sprehod po Centralnem parku. Izposodite si kolo ali pa si privoščite vodeni ogled z rikšo. Park je ogromen, v njem pa najdete grad Belvedere, več znanih filmskih lokacij, kipov (Shakespeare, Alice v čudežni deželi), mostov, jezer in vrtov. Ponuja razgled na znameniti Upper East Side, elitni newyorški predel, kjer živijo slavni in bogati.

Ljubiteljem živali priporočamo živalski vrt v Broonxu, ljubiteljem športa pa stadion ekipe New York Yankees. Če se želite zabavati, pa si le privoščite dober žur v enem od newyorških nočnih klubov. Ni potrebno čakati na konec tedna.

Smalls Jazz club
Smalls Jazz clubFOTO: osebni arhiv

Poseben čar velikim mestom prinaša predvsem multikulturnost, zato ne zamudite Male Italije, kitajske četrti, kave v Sohu in Katz's-ovega znamenitega senviča s pastramijem. Veliko je še stvari, ki bi jih lahko ali smo jih pozabili. A ostajajo na seznamu za prihodnjič.

Brooklyn, novi hipsterski Manhattan

Manhattan in Brooklyn povezuje slavni Brooklynski most, če že ne resničnih, pa zagotovo srečno mesto več filmskih romanc. Najbolj poseljena stanovanjska soseska v New Yorku se hitro razvija, saj predvsem Williamsburg, postaja srce newyorške hipsterske kulture. Pivovarne, coffee shopi, sejmi, second-hand trgovine so poleg kakovosti živjenja dvignili tudi cene nepremičnin in poskrbeli za zanimanje slavnih in bogatih. Tam so si dom že uredili zvezda serije Seks v mestu Sarah Jessica Parker, Anne Hathaway, Michelle Williams, mnogi pa še iščejo primerne penthouse.

Little Italy
Little ItalyFOTO: osebni arhiv

Brooklyn je zanimiv tudi za turiste. Izgleda evropski, morda angleški, v določeni delih po odbitosti spominja na londonski Camden market. Hipsterstvo tukaj ni zgolj subkultura ali način oblačenja, kot bi na to pomislili v Ljubljani ali kateri od drugih manjših evropskih prestolnic, ampak način življenja. Brooklynski hipsterji niso razvajena mularija ampak večno, po srcu, mladi alternativci.

Hrana in pijača

Vsa ameriška hrana vsebuje ogromno sladkorja. Kruha ni, so muffini, rogljički, toasti in krofi. Vseh oblik in barv. Enako velja za pijačo – vsi pijejo sokove izjemno živih barv, ki po videzu spominjajo na odtenke florescentne mavrice. Verjetno tudi po okusu. Za kosilo (glavno jed) boste povprečno odšteli med 15 in 20 dolarjev, je pa izjemno redko, da bi jedli slabo. Lahko si privoščite tudi sendvič ali pa v lokalni trgovini kupite kaj že pripravljenega, toplega ali pa kaj, kar si pogrejete doma. Težko naštejemo tudi vse restavracije s hitro prehrano, so pa to čez lužo bolj restavracije nižjega sloja. In (ne)urejene temu primerno.
Med newyorčani so priljubljeni nedeljski bruchi, ki bi jim slovensko rekli izgovor, da lahko v nedeljo nekaj spijem že pred poldnevom. Lahko so mirni v spodnjem nastropju kluba, kjer si štiri prijateljice delijo hrano tako, da namesto ene velike dobijo štiri male porcije vsake jedi, lahko pa zadnji dan v tednu začnete divje že zjutraj in se v zgornjem nadstropju predajate opojnim kokteljom in glasni elektronski glasbi. V New Yorku je odprto vse. 24 ur na dan.

Slovenski supermodel Anela Šabanagić
Slovenski supermodel Anela ŠabanagićFOTO: osebni arhiv

Moda in New York Fashion Week

Dvakrat letno se v New Yorku zbere vsa svetovna modna smetana in večina najbolj znanih hollywoodskih zvezdnikov. Mesto diha z modo, na vsakem koraku so visoke, vitke, popolne, v črno oblečene manekenke, ki jim sledi tisoč in en paparazzi. Čuti se, da se gre samo za eno priložnost. Nekateri je ne dobijo nikoli, drugi se pokažejo enkrat. Pravemu. In postanejo slavni.

Podnevi se predstavljajo tiste manj znane blagovne znamke in oblikovalci, nekateri na glavnih prizoriščih, drugi v obstranskem delu tedna mode. Če si vztrajen in iznajdljiv, si lahko te 5-10 minutne šove ogledaš v živo. Ne pa tistih, najpomembnejših. Givenchy, Victoria Beckham, Balmain, Kanye West, Marc Jacobs in podobni organziriajo revije na skritih lokacijah in samo za povabljene. Gostujoči zvezdniki navadno potem gostujejo še privatne zabave, ki se zavlečejo do jutra. Če si slučajno povabljen, priložnosti nikakor ne smeš zamuditi. Tudi splošno so prebivalci izjemno urejeni in modno osveščeni. Pa tudi zelo odprti. Ni čudnih ljudi, zgrešenih modnih kombinacij in nenavadnosti. Vse je lepo. Vse je dovoljeno.

New York - 15
New York - 15 FOTO: osebni arhiv

Šoping turizem

Veliko jabolko nudi več kot si lahko predstavljate. Predvsem za ljubitelje dragih blagovnih znamk. Ker si v meki mode modni oblikovalci ne morejo privoščiti, da bi prihodnje leto na svoje police dali kose lanske pomladne kolekcije vse, čemur je pretekel rok trajanja (to pomeni ena sezona ali pomlad-poletje ali jesen-zima), pospravijo v outlete. Na policah teh trgovin tako najdete krznene plašče znižane z nekaj tistoč na nekaj sto dolarjev, hlače, majice, čevlje in dodatke modnih oblikovalcev kot so Calvin Klein, Chanel in drugi tudi za nekaj deset dolarjev.

Prav posebno mesto imajo v času newyorškega tedna mode tudi tako imenovane izložbene trgovine modnih oblikovalcev v katerih prodajajo razstavne kose kolekcij in tiste, ki so bili nošeni na uradni modni reviji. Odlična priložnost za vse, ki ste v svojem modnem izražanju drznejši od povprečja.

New York na seznam mest, ki jih morate obiskati

Ni brezmiselna želja, da je enkrat v življenju pa treba čez lužo. V New York. Mesto sanj, svobode in uspeha. Mesto, ki da pozitivo in nov pogled na življenje. Ki osvobaja spon in daje občutek obče sprejetosti. Vsakega in vsega. Ima pa tudi drugo plat. Nekje, ne da se točno pokazati s prstom, je čutiti tudi veliko žalostnih zgodb. Izjemnih, talentiranih ljudi. Ki (še) niso dobili priložnosti. In so nehali verjeti. V to, da jo kdaj bodo.

Take zgodbe te takrat ko vidiš bogate, popolnoma urejene svetovne zvezde, ki sicer v živo izgledajo še kako človeške, zdramijo in potegnejo nazaj k tlem. Spomnijo te, da moraš sanjati in verjeti, a se vedno vsaj s konicami prstov dotikati tal. Da je vredno poskusiti, a ne za vsako ceno. V New York je treba. Ker v tebi pusti nekaj, kaj ti ne da miru. V dobrem smislu. Takem, da ko ga obiščeš enkrat veš, da ni bilo zadnjič.

10 newyorških:

1. Če New York obiščete za teden dni, bo premalo za vse, kar boste želeli tam početi.

2. Napitnina je obvezna. Kljub temu, das je vključena že v račun, je vljudno, da jo v vsaj 10 % višine računa še dodate.

3. Gotovina se uporablja samo za nakupe z nizkimi zneski. Za vse ostalo američani uporabljajo kartice. Večinoma kreditne. Trgovine imajo zaslone in POS-terminale, kjer vrsto kartice in plačilo izvedete sami.

4. Za ogled Kip Svobode se odpravite na Staten Island Ferry. Med 20 minutno vožnjo na otok si boste znamenitost ogledali z vode. Brezplačno.

5. Če boste v New Yorku v toplih mesecih vedite, da je povsod kamor boste šli navita klima in vas bo, če ne boste imeli nečesa za ogrnit, prezeblo do kosti.

6. Najboljši približek okusa prave turške kave smo našli v Starbucksu, je pa to daleč od kave, ki jo pijemo pri nas. Vseeno pa bolje od katere koli ameriške kave.

7. Cene prenočišč so sploh na Manhattnu visoke. Najbolj se vam izplača poiskati dober AirBnb ali kako drugače najeti stanovanje. Dlje bivate, bolj bo cenovno ugodno.

8. Kupite si ameriško SIM-kartico. Za mesec neomejenega prenosa podatkov boste odšteli približno 40 dolarjev. Več težav bo z menjavo pri androidu.

9. Ne poznajo zasebnih pralnih strojev, so pa povsod javne pralnice, kjer lahko operete oblačila.

10. Kljub hitremu tempu mesta pri storitvah niso znani po hitrosti. Za kosilo v restavraciji si je tako potrebno vzeti kar nekaj časa. In predvsem zbranosti, saj vas poleg treh članov strežnega osebja vedno pozdravi tudi vodja izmene. Delo imajo natančno razdeljeno. Vsak opravlja samo tisto, kar je v opisu njegovih nalog

 

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375