Zadovoljna.si
Beležnica

Novice

10 najlepših ljubezenskih filmov vseh časov

KRISTINA ŽUST, strokovnjakinja za film
15. 03. 2020 11.14
0

Ljubezen je gonilna sila naših vsakdanjikov in vsega, kar počnemo. Zato je ljubezen v različnih oblikah prisotna v številnih filmih. Spodaj je naveden izbor top filmov z ljubezensko tematiko, za ogled katerih si pripravite robček ali dva. Opozorili bi na »spoiler allert« za tiste, ki si filmov še niste ogledali.

Titanik
TitanikFOTO: Profimedia

TITANIK

Začeli bomo z najbolj gledanim romantičnim filmom Titanikom, ki ga je leta 1998 zrežiral James Cameron in je bil prava senzacija tako pri gledalcih kot oskarjih. Seveda je to v osnovi tragična zgodba o usodi Titanika, v katero je odlično vpeljana ljubezenska zgodba, ki svoj konec ravno tako doživi v mrzlem Atlantiku. Gledalcu se ob nekaj scenah med Rose (Kate Winslet) in Jackom (Leonardo DiCaprio) osolzijo oči, legendarna pa je scena njunega poljuba na kljunu ladje.

Na VOYO si lahko ogledate dokumentarni film Skrivnost Titanika.

Med najbolj pričakovanimi filmi leta tudi prvi hollywoodski film Mitje Okorna
Preberi še
Med najbolj pričakovanimi filmi leta tudi prvi hollywoodski film Mitje Okorna

DUH

Vrnimo se še nekaj let nazaj, v leto 1990, ko je za Patricka Swayzea in Demi Moore v Duhu preteklo kar nekaj solz. Legendaren film o ljubezni in o tem, da dobro premaga zlo. Vsak pravi oboževalec filma si rad zavrti »Unchained Melody« od The Righteous Brothers, film pa je koga navdušil tudi za lončarjenje z glino (ena najbolj znanih scen). Na splošno žalosten film doživi nekaj komičnih prebliskov z Whoopi Goldberg, ki je za vlogo prejela celo oskarja za stransko žensko vlogo.

Demi Moore in Patrick Swayze v filmu Duh.
Demi Moore in Patrick Swayze v filmu Duh.FOTO: Profimedia

UMAZANI PLES

Romance v filmih se za Swayzea tu še ne končajo. Številne oboževalke so se nad njem navduševale že v osemdesetih v Umazanem plesu, ko je igral karizmatičnega učitelja plesa Johnnyja ter s svojo pojavo in dobrim srcem osvojil »Baby« (Jennifer Grey). Njuni legendarni prizori so seveda vsi povezani s plesom, ki ga v filmu ne manjka. Ena najbolj prepoznavnih scen, ki jo še danes ljudje posnemajo, je zagotovo plesni skok, ki sta ga glavna protagonista vadila v jezeru in na koncu filma uspešno ponovila tudi na plesnem parketu.

'Masterchefi' v filmih
Preberi še
'Masterchefi' v filmih
Umazani ples
Umazani plesFOTO: Profimedia

GORA BROKEBACK

Eno najbolj ganljivih ljubezenskih zgodb na platnu je leta 2005 zrežiral Ang Lee z Goro Brokeback. Heath Ledger in Jake Gyllenhaal sta odlično upodobila kavboja, Ennisa in Jacka, med katerima se razvije prava ljubezen, ki pa je zaradi okolice nista mogla izživeti (film se dogaja v šestdesetih v ZDA). Gre za prvi LGBT visokoproračunski film, ki je poleg priznanja kritikov dosegel tudi spremembe v družbi.

Na prenovljeni platformi VOYO si lahko kadarkoli in kjerkoli ogledate številne ljubezenske filme.

BELEŽNICA

Beležnica je zagotovo eden najlepših ljubezenskih filmov vseh časov. Ob zgodbi gledalcem, ki so že našli svojo sorodno dušo, ne uideta dve uri neprestano solznih oči. Mlada zaljubljenca sta upodobila Rachel McAdams (»Allie«) in Ryan Gosling (Noah), med katerima je kemija prepričljiva (nekaj časa sta bila par tudi v resničnem življenju). Nauk zgodbe je, da prava ljubezen premaga in zmore vse in film to več kot odlično pokaže. Med prizori bi izpostavili njun poljub v dežju, ki je dolgo pričakovan. In za vse tiste, ki iščejo lep verz o ljubezni, se jih v filmu najde kar nekaj.

Zlata doba televizijskih serij
Preberi še
Zlata doba televizijskih serij
Beležnica
BeležnicaFOTO: Profimedia

DISOBEDIENCE

To pa ni edini film o ljubezni, v katerem je blestela McAdamsova. V letu 2017 sta z Rachel Weisz nastopili v filmu Disobedience (v prevodu »Neposlušnost«), zgodbi o Ronit in Esti, ki se zaljubita že v najstniških letih, česar njuno ortodoksno judovsko okolje v Londonu ne sprejme z odobravanjem. Ronit se odseli v New York, ustvari kariero fotografinje ter se v domače okolje vrne ob smrti očeta, ki je bil vodja verske skupnosti. Čustva pri obeh se še vedno prisotna in vsa stara hrepenenja privrejo na dan. Najbolj ikonična scena je prizor njunega ljubljenja, ki odlično poustvarja to hrepenenje in ljubezen ter je eden najbolj čutnih prizorov seksa na filmskem platnu, ne da bi vseboval veliko golote. Odlično delo čilskega režiserja Sebastiána Lelia.

KRISTINA ŽUST, strokovnjakinja za film
KRISTINA ŽUST, strokovnjakinja za film FOTO: osebni arhiv

MLADA VIKTORIJA

Dotaknimo se tudi zgodovinskih filmov. Eno lepših ljubezenskih zgodb, ki se odvija na britanskem dvoru, sta spisala kraljica Viktorija (vladala je od 1837–1901) in princ Albert. V filmu Mlada Viktorija, ki prikazuje mladostno obdobje, obdobje poroke in prvih let vladanja, sta kraljico in princa upodobila Emily Blunt in Rupert Friend. O veliki ljubezni in povezanosti med njima dosti pove dejstvo, da je kraljica po prezgodnji smrti svojega moža vsako jutro še vedno pripravljala njegova oblačila, saj se ni mogla posloviti od njega. Tako je delala vse do svoje smrti, 40 let kasneje.

'Britanska kraljica' na oskarjih najljubša
Preberi še
'Britanska kraljica' na oskarjih najljubša

JESENSKA PRIPOVED

V ljubezensko zgodbo na filmskem platnu se je zapletel tudi Brad Pitt v Jesenski pripovedi. Zgodba o očetu (Anthony Hopkins) in treh bratih, ki živijo na podeželju v ameriški Montani, se odvija v začetku 20. stoletja, v filmu pa je prikazano njihovo življenje, na katerega vplivajo narava, ljubezen in vojna. Ravno ljubezen je osrednja nit, saj so bili vsi trije bratje zaljubljeni v isto žensko (Susannah v podobi Julie Ormond), ona pa v najbolj »divjega« od bratov, Tristana (Pitt).

Brad Pitt v filmu Jesenska pripoved.
Brad Pitt v filmu Jesenska pripoved.FOTO: Profimedia

V VRTINCU

Med predstavniki filmov zlatega Hollywooda bi izpostavili V vrtincu iz leta 1939, maratonsko ljubezensko zgodbo, saj film traja kar štiri ure. V glavnih vlogah sta blestela Clark Gable kot karizmatični in premožni Rhett, ki premalo pokaže svoje dobro srce, ter Vivien Leigh, lepa razvajenka s plantaže Tara, ki je za Rhetta usodna ženska. A kot pokaže konec filma, ima ljubezen svoja pota.

Slavne filmske lokacije v naši okolici, ki jih lahko obiščete
Preberi še
Slavne filmske lokacije v naši okolici, ki jih lahko obiščete

OUTSIDER

Eno lepših in hkrati žalostnih ljubezenskih zgodb nosi slovenski film Outsider. Film širše govori o odraščanju v osemdesetih letih v Jugoslaviji, ko je bila v Ljubljani v vzponu punk scena. Mlada zaljubljenca, gimnazijca »Metko« in »Sida«, sta odlično upodobila Nina Ivanič in Davor Janjić. Avtor glasbe v filmu je Saša Lošić, ne manjkajo pa niti Pankrti.

Na prenovljeni platformi VOYO si lahko kadarkoli in kjerkoli ogledate številne slovenske filme.

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 353