Zadovoljna.si
Hrana v smeteh

Novice

6 mesecev sta jedla hrano iz smeti - zgodilo se je to!

J.V.
13. 05. 2016 10.51
6

Ljudje po svetu zavržejo približno 50 odstotkov hrane, zato sta se Jen Rustmayer in Grant Baldwin odločila, da bosta kar šest mesecev jedla hrano, ki je drugi nočejo. Namen njunega projekta je bil ugotoviti, koliko hrane ljudje vsak dan zavržejo. Ne le, da sta prejela odgovor na zastavljeno vprašanje, ampak sta doživela tudi vse vzpone in padce življenja, ki je odvisno od zavržene hrane.

Odločila sta se, da se bosta tekom preizkusa držala dveh pravil: jesta lahko hrano, ki ji je pretekel rok ali je bila zavržena in lahko jesta hrano, ki jima jo postrežejo prijatelji in družina. Ker jima večina trgovin ni želela prodati hrane s pretečnim rokom, sta jo morala pogosto iskati v smetnjakih.

»Našla sva 18 smetnjakov, ki so bili ves čas polni s hrano,« pravi Grant in doda: »Večina te je bila zavržena, ker ji je že skoraj pretekel rok, malokrat pa je bil že pretečen.« Tako sta brez težav našla sveže sadje in zelenjavo, ki je bila zavrežena zaradi čudne oblike ali ker je bila malo poškodovana. Našla sta tudi veliko zamrznjene perutnine ter veliko hitre hrane in slanih prigrizkov. »Hrano sva jemala zato, da ta ne bi propadla.«

Hrana v smeteh
Hrana v smeteh FOTO: Reuters

Ker sta zaužila veliko nezdrave hrane, je to privedlo do spremembe na tehtnici. Grant se je med preizkusom zredil za 5 kilogramov, medtem ko Jen ni opazila tako velike spremembe. Sama pravi, da do nje ni prišlo zaradi njenega hitrega metabolizma. Izkušnja je bila zanju tudi velika lekcija in naučila sta se, da določeno hrano lahko zamenjata z drugo. Tako je Jen namesto masla za pečenje uporabila kokosovo olje in kar je najbolj pomembno, naučila sta se, da hrane ne mečeta stran.

Zaradi hrane, ki sta jo jedla, nikoli nista zbolela in ugotovila sta, da datumi na številnih živilih ne držijo in da so številna živila tudi po preteku roka še vedno dobra. »Če je še vedno lepo dišalo in imelo dober okus, potem sva lahko to pojedla.«

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 399