Zadovoljna.si
Božična večerja

Novice

Kaj pripraviti za božično večerjo?

S.C.
17. 12. 2018 11.27
0

Zakorakali smo že v drugo polovico veselega decembra, kar pomeni, da je eden najlepših praznikov tik pred vrati. Duh božiča je hote ali nehote ’okužil’ tudi tiste, ki so s prazničnimi opravili odlašali do zadnjega. Če ste med njimi, potem ste zagotovo v velikem stresu, v kolikor pa ste pridno sledili našim nasvetom in ste pravočasno poskrbeli za praznični dekor, darila, voščilnice in organizacijo družinskih ter prijateljskih srečanj in izletov, so ti dnevi za vas pravi balzam za dušo. Čas je, da se sprostite, prepustite praznični evforiji in preprosto uživate v družbi najbližjih ter v pripravah na najpomembnejši večer v letu. Da bo božični večer resnično popoln in boste svojim gostom postregli z najokusnejšimi prazničnimi dobrotami, smo v nadaljevanju za vas pripravili nekaj nasvetov in predlogov za popolno božično večerjo.

Najpomembneje je, da božič preživimo v družbi tistih, ki jih imamo najraje.
Najpomembneje je, da božič preživimo v družbi tistih, ki jih imamo najraje.FOTO: Thinkstock
Praznični čas se bliža vrhuncu in ne glede na to, ali ste verni in božič praznujete na tradicionalen način ali ne, se ga zagotovo neizmerno veselite. Zaradi vseh radosti, ki jih prinaša, so v zadnjih letih namreč ta najpomembnejši krščanski praznik ’za svojega’ vzeli tudi tisti, ki ne verujejo, le da so si nekoliko prilagodili običaje. Nič za to, pomembno je, da se v tem čas umirite in preživite čas v krogu ljubljenih, bodisi kje na lepšem bodisi v varnem zavetju toplega doma ob dobri hrani in v prijetnem vzdušju. Ne dovolite, da vam prazniki povzročijo preveč stresa. Tisti dobro organizirani ste sicer v prednosti, saj imate na seznamu prazničnih opravil že vse kljukice in vas čakajo le še priprave na božični večer, ostali pa tudi nikar ne obupujte. Tudi če vam do sedaj ni uspelo nakupiti vseh daril, poslati voščilnic, okrasiti doma in razmisliti, s čim boste svoje bližnje razvajali za božično večerjo, ni še vse izgubljeno. Kljub temu lahko praznike preživite v miru in obdani z družinsko srečo. Konec koncev za smrečico, jaslice in druge okraske lahko poskrbite na sveti večer, kot je to sicer običaj. Tudi darila lahko kupite med obiskom božičnega sejma ali pa jih izdelate sami; darilo, ki se ga bodo razveselili tako odrasli kot otroci, so lahko tudi lično zaviti domači piškoti s pripetim sporočilcem z lepimi željami. Tudi za voščilnice še ni prepozno: sicer neizvirna, a sprejemljiva alternativa pa so seveda SMS ali MMS sporočila. S pripravo božične večerje si letos nikar ne belite glave, saj vam bo delo močno olajšal Božičkov piščanec Pivka, ki bo poskrbel za vrhunsko razvajanje borbončic vaših gostov in za vaše popolno zadovoljstvo.

Če želite svojim ljubljenim le najboljše, jim pripravite okusno praznično večerjo. Namig: odlična izbira je Božičkov piščanec Pivka!

Obloženi kruhki z dimljenim lososom veljajo za izjemno priljubljeno predjed.
Obloženi kruhki z dimljenim lososom veljajo za izjemno priljubljeno predjed. FOTO: Profimedia
Če povzamemo, pomembno je predvsem, da se umirite in prepustite prazničnemu duhu. Če le imate možnost, se v dneh pred božičem odpravite na ’kuhančka’ v enega lepo okrašenih mest, obiščite božični sejem, poslušajte božične pesmi ali si oglejte kakšen božični film. Naredite tudi seznam jedi, ki jih nameravate pripraviti za božično večerjo. Nikar ne odlašajte do zadnjega dne z nakupom sestavin, saj zna biti v trgovskih centrih neizmerna gneča, ki vam lahko hitro pokvari razpoloženje. Če še vedno nimate idej, vas bo zagotovo navdušil kateri od naših predlogov. Nikar preveč ne eksperimentirajte in ne preizkušajte receptov, ki zahtevajo ogromno dela in predvsem časa. Raje se odločite za preprostejše jedi in poskrbite, da bodo te predvsem okusne in lično postrežene, čas, ki bi ga sicer namenili kuhanju in peki, pa raje preživite z domačimi.

Kaj pripraviti za božično večerjo?

Hladna predjed

Če želite kot prave gospodinje pripraviti popoln jedilnik, začnite s hladno predjedjo. Priporočamo nekaj lahkega, hladnega in hitro pripravljenega. Za lepši izgled lahko na krožnike položite posteljico iz rukole, motovilca ali berivke ter dodate dva ali tri češnjeve paradižnike. Na posteljico položite poljubne sestavine. To so lahko rezine popečenega kruha z domačim namazom, rezine pršuta ali kakšne druge domače mesnine, morda rezine prekajenega lososa. Sicer pa verjetno poznate okus gostov in boste sami najbolj vedeli, nad čim bodo najbolj navdušeni. Z nekaj rezinami sira in olivami ravno tako ne morete zgrešiti, pa tudi rezina avokada bo lepo obogatila krožnik. Pazite le, da se bodo okusi ujemali in da ne bo vsega preveč. Zagotovo ne želite, da bi bili gostje siti še pred glavno jedjo.

Topla predjed

Lahko se odločite tudi za toplo predjed. Presodite, koliko časa vam bo priprava vzela in kakšne jedce boste gostili. Med toplimi predjedmi so najbolj priljubljeni gobova juha s smetano ali domača kokošja juha. Sicer pa lahko pripravite katero koli juho, na primer kremno z mešano zelenjavo, bučno z dodatkom bučnega olja in zdrobljenimi bučnimi semeni, brokolijevo ali grahovo kremno juho s špinači in meto. Lahko ste tradicionalni ali malce bolj drzni, pomembni so predvsem okusi.

Glavna jed

Na embalaži božičkovega piščanca najdete recepte za okusne priloge.
Na embalaži božičkovega piščanca najdete recepte za okusne priloge.FOTO:

Pri glavni jedi je možnosti več. Lahko se odločite za morsko ali mesno različico. Lahko izbirate med piščančjim, svinjskim, govejim ali katerim drugim mesom. Lahko pečete zrezke, nabodala ali celo pečenko. Odločitev je vaša, zagotovo najboljša izbira pa je piščančje meso, ki ga imajo radi tako rekoč vsi, poleg tega ga uživajo tudi tisti, ki skrbijo za vitalnost in pazijo na linijo. Pripraviti izjemno sočno in okusno piščančje meso, pa ni tako enostavno, kot se zdi. A brez skrbi, Božičkov piščanec Pivka vas nikakor ne bo razočaral, saj je idealna izbira tudi za božično večerjo.

Piščanec je odlična izbira za božično večerjo, saj bo zadovoljil tudi najbolj zahtevne goste.
Piščanec je odlična izbira za božično večerjo, saj bo zadovoljil tudi najbolj zahtevne goste. FOTO: Thinkstock
Je namreč božanskega okusa, za kar med drugim poskrbi najkakovostnejše meso, piko na i pa dodajo dišeče in okusne naravne začimbe. Poleg tega vam bo Božičkov piščanec prihranil tudi ogromno časa, saj z njim ne boste imeli nobenega dela. Pakiran je namreč v folijo za peko, zaradi česar bo pečica ostala čista, ima pa priloženo tudi posodo za peko, kar pomeni, da pekača sploh ne potrebujete. Piščanca preprosto položite v ogreto pečico in počakate, da se speče. Vmes lahko pripravite priloge. Ker se bo pekel v lastnem soku, bo še toliko bolj sočen in okusen. Na voljo je tudi piščanec s kruhovim nadevom za tiste bolj zahtevne. Le kaj bi si lahko želeli še več?! Božičkov piščanec je pakiran tudi v lični praznični embalaži in je zato lahko tudi odlično darilo za gurmane, na embalaži pa so tudi recepti za okusne priloge, ki bodo obogatile celotni jedilnik. Poiščite njegovih 5 zvezdic TUKAJ!

Božičkov piščanec tudi nagrajuje. S sodelovanjem v nagradni igri se lahko potegujete za vgradno pečico Electrolux. Sodelujte TUKAJ!

Seveda lahko goste razvajate tudi z ostalimi izdelki iz linije Pripravljeni za peko. S piščančjim mesom in izdelki Pivka, ki se ponašajo z znakom izbrana kakovost Slovenija, boste namreč poskrbeli za vitalnost vseh prisotnih in hkrati razvajali njihove borbončice.

Priloge

Kot rečeno, boste nekaj receptov za okusne priloge našli na embalaži Božičkovega piščanca, sicer pa se lahko odločite za klasične ali bolj inovativne priloge. S pečenim krompirjem iz pečice z zeliščnim maslom zagotovo ne boste zgrešili. Po želji lahko poleg krompirja spečete tudi drugo zelenjavo. Tudi sladek krompir je odlična izbira, ravno tako pečena buča.

Če ste ustvarjalni, lahko spečete okusne in prikupne piškote s poljubnimi motivi.
Če ste ustvarjalni, lahko spečete okusne in prikupne piškote s poljubnimi motivi. FOTO: iStock

Ajdova kaša z jurčki, riž z zelenjavo, rdeče zelje z rdečim vinom, slani sirovi štruklji ali njoki v poljubni omaki … To je še nekaj okusnih prilog, ki goste zagotovo ne bodo razočarale. Ne pozabite niti na solate. Mešana, grška, francoska, kumarična … Če imate gostov več, lahko pripravite različne solate.

Sladice

Na praznično obloženi mizi nikakor ne smejo manjkati praznične sladice. Te lahko pripravite kakšen dan ali dva prej, tako da boste imeli na ’dan D’ dovolj časa za pripravo vsega ostalega. Orehova, makova ali pehtranova potica so prava stalnica božiča, ravno tako božični kolač in različni piškoti (lunice, zvezdice …). Možnosti je neomejeno, izbira pa je vaša. Najbolje je, da pripravite tisto, kar vam gre najbolje od rok, zagotovo pa bodo tudi gostje prinesli kakšne piškote ali potico, zato ne pretiravajte.

Pika na i

Karkoli boste že pripravili svojim bližnjim, pripravite z ljubeznijo. Za piko na i poskrbite tudi za lično dekoracijo mize. Izberite najlepše pogrinjke, krožnike, pribor in kozarce, nikakor ne sme manjkati niti adventni venček, pa tudi kakšen dodaten okrasek ne bo odveč. Ne pozabite niti na božične pesmi, ki bodo pričarale le še bolj pristno vzdušje. Za čisto pravo praznično vzdušje pa bo seveda poskrbela prava družba. Ne pozabite, da ni dekoracije, ki bi nadomestila bližino in ljubezen domačih. Preživite torej čas s svojimi bližnjimi v miru, spokojnosti in jim pričarajte nepozaben večer, ne glede na običaje, ki jih imate. Želimo vam prijetne, tople in okusne božične praznike.

Sponzorirana vsebina

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 395