Zadovoljna.si
Bradley Cooper v filmu Burnt

Novice

'Masterchefi' v filmih, ki so nas navdušili

K.Ž.
27. 05. 2020 11.00
0

Gledalci na ekranih radi spremljajo vsebine s kuharsko tematiko, pa najsi gre za resničnostne šove, kuharske oddaje, popotniške oddaje ali filme.

Ana Roš
Ana RošFOTO: Nino Verdnik/STO

O popularnosti kuharskih tem priča dejstvo, da so danes »chefi« največjih restavracij svetovne zvezde, med katere se uvršča tudi Ana Roš, da niti ne omenjamo televizijskih zvezdnikov svetovnega formata, kot so Jamie Oliver, Gordon Ramsay in prezgodaj preminuli Anthony Bourdain, ki je več kot uspešno združil popotniško tematiko s kulinariko s svojima serijama »Antohony Bourdain: No Reservations« in »Anthony Bourdain: Parts Unknown« ter gledalce tako popeljal v različne eksotične kraje kot tudi odkrival kulinariko v metropolitanskih območjih.

Na VOYO nikar ne spreglejte avstralskega MasterChefa, ki preseneča s številnimi uglednimi gosti, še vedno pa so na voljo vse epizode letošnje sezone šova MasterChef Slovenije, ki se vrača jeseni!

Tokrat pa naj bo poudarek na »chefih«, ki nosijo glavne vloge v filmih. Tudi takih vlog se je v filmski industriji nabralo kar nekaj, izpostavljeni pa so filmi iz zadnjih let.

Kdor želi spoznati pristno, barvito, svežo in okusno kubansko hrano, mu ne sme uiti ogled filma s preprostim naslovom »Šef« (»Chef«) iz leta 2014, v katerem v glavnih vlogah nastopata Jon Favreau in Sofia Vergara. Slednje že priča o tem, da gre za dramo s komičnimi vložki, ki je bila pri gledalcih odlično sprejeta, Vergara pa je rojena v Kolumbiji, kar filmu daje še dodatno avtentičnost. Favreau v filmskih scenah sam tudi kuha, večinoma v potovalnem tovornjaku za kuhanje (»foodtruck«), ki je v filmu poimenovan »El Jefe«. Ko ga zaradi nevrotičnega izpada zaradi nezasluženih kritik odpustijo iz ugledne restavracije, se poda na lastno poslovno-kulinarično popotovanje z »El Jefejem«, ki je seveda polno zanimivih dogodkov, pri katerih ne manjka kuhanja in pristne kubanske glasbe.

Slavne družine v svetu filma in ali talent ni naključje?
Preberi še
Slavne družine v svetu filma in ali talent ni naključje?
Leta 2015 je znova sledil film o kuharskem »chefu«, in sicer »Kuhar na robu«.
Leta 2015 je znova sledil film o kuharskem »chefu«, in sicer »Kuhar na robu«.FOTO: Profimedia

Leta 2015 je znova sledil film o kuharskem »chefu«, in sicer »Kuhar na robu« (»Burnt«) z Bradleyjem Copperjem v glavni vlogi. Tudi ta film naj bi se imenoval »Chef«, pa je bilo ime že rezervirano za film s Favreaujem. Gre za dramo, ki med drugim prikazuje tudi negativne plati življenja kuharskih šefov, kamor sodijo izčrpanost, dolgi delavniki ter večno gnanje za uspehom (in pridobivanjem Michelinovih zvezdic). Osrednji junak je vse to že dosegel in nato tudi izgubil, dobi pa novo priložnost, da si povrne svoj ugled, kar seveda ni enostavno. Navdih za glavni lik naj bi bil ravno Gordon Ramsay, v filmu pa sta moči po »Ostrostrelcu« znova združila Cooper in Sienna Miller.

Med najbolj pričakovanimi filmi leta tudi prvi hollywoodski film Mitje Okorna
Preberi še
Med najbolj pričakovanimi filmi leta tudi prvi hollywoodski film Mitje Okorna

Edinstven predstavnik filmov o kuhanju je zagotovo Julie & Julia, z legendarno Meryl Streep in Amy Adams v glavnih vlogah. Film iz leta 2009 govori o resnični kuharici Julii Child, ki je že v šestdesetih letih ameriškim gospodinjam preko kuharskih knjig in kulinaričnih serij skušala približati francosko kuhinjo, ki se je je priučila na sloviti pariški kuharski šoli »Cordon Bleu« ter kot žena diplomata prepotovala kar nekaj Evrope. Childova je bila znana medijska osebnost, ki je aktivno delovala vse do leta 2000 ter bila navdih številnim ljubiteljem kuhanja, med katere sodi tudi Julie Powell, ki se je odločila v enem letu preizkusiti vseh 524 receptov iz Childove knjige »Mastering the Art of French Cooking«. Julia Child in Julia Powell sta bili inspiracija za film Julie & Julia, v katerem sta prikazani njuni zgodbi, pri čemer prizori skačejo iz enega časovnega obdobja v drugega. Da je bila hrana na snemanju okusna, lahko potrdi Streepova, ki naj bi se v tem obdobju zredila za sedem kilogramov. Julia Child je bila prepoznavna tudi po svoji višini 1,88 metra, zato so pri snemanju Streepove morali biti na to še posebej pozorni, da je bila Childova prikazana karseda realno. Gre za zadnji film odlične režiserke, scenaristke in producentke Nore Ephron, ki je skupaj z Meryl Streep ustvarila več filmskih mojstrovin.

'Britanska kraljica' na oskarjih najljubša
Preberi še
'Britanska kraljica' na oskarjih najljubša
Edinstven predstavnik filmov o kuhanju je zagotovo Julie & Julia z legendarno Meryl Streep.
Edinstven predstavnik filmov o kuhanju je zagotovo Julie & Julia z legendarno Meryl Streep.FOTO: Reuters

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375