Zadovoljna.si
Rože

Novice

Kdaj praznujemo materinski dan?

Zadovoljna.si
23. 03. 2024 05.00
0

Materinski dan, praznik, posvečen vsem materam in njihovi vlogi v družbi, je eden izmed najbolj priljubljenih in spoštovanih praznikov po vsem svetu. Vsako leto se praznuje na različne datume, odvisno od države in njenih kulturnih običajev. Kdaj pa ga praznujemo v Sloveniji?

Materinski dan v Sloveniji praznujemo 25. marca. Ta datum se v Sloveniji ne spreminja tako, kot se na primer spreminjata datuma pusta in velike noči. Gre za neformalen praznik, ki izvira iz ZDA. Tam materinski dan praznujejo 14. maja, tradicija se je začela leta 1907, v Evropo pa je prišla po prvi svetovni vojni. 

Že veste, kako boste letos obeležile materinski dan?
Preberi še
Že veste, kako boste letos obeležile materinski dan?
Najlepše misli za materinski dan
Preberi še
Najlepše misli za materinski dan

V večini drugih držav materinski dan praznujejo drugo nedeljo v mesecu maju. Tudi tradicije ob materinskem dnevu se razlikujejo od države do države. V Franciji ta dan na primer zaznamujejo s torto v obliki rože, v Angliji pa mame običajno prejmejo narcise. Velika Britanija je tudi ena redkih držav, ki materinski dan praznuje že zelo zgodaj, pri njih omenjeni praznik namreč pade na prvo marčevsko nedeljo. 

V Veliki Britaniji so materinski dan torej letos že praznovali, zaznamovala pa ga je valižanska princesa Kate Middleton, ki je na svojem družbenem omrežju objavila preurejeno družinsko fotografijo. Z omenjeno objavo je povzročila pravo dramo, saj so mnogi zaradi preurejanja fotografije podvomili v njeno pristnost. Več lahko preberete v članku z naslovom Kate Middleton postala tarča kritik zaradi preurejanja fotografije.

Več o materinskem dnevu lahko preberete na spletni strani Bibaleze.si, okusne recepte za sladka darila in sladice pa lahko najdete na spletni strani Okusno.je

Že veste, kako boste praznovale materinski dan?
Že veste, kako boste praznovale materinski dan?FOTO: Shutterstock

Tone Pavček: "Vsaka mama je prava mama, dana za srečo in na veselje. Prava. In ena sama. Za vse življenje."

Katero cvetje podariti osebi, glede na astrološko znamenje
Preberi še
Katero cvetje podariti osebi, glede na astrološko znamenje
Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375