Zadovoljna.si
Mitja Okorn

Novice

Med najbolj pričakovanimi filmi leta tudi prvi hollywoodski film Mitje Okorna

Kristina Žust
14. 03. 2019 07.40
0

Tudi v letošnjem letu gledalce čaka "precej dela" v kinematografih, saj je v postprodukciji ali tik pred premiero kar nekaj težko pričakovanih filmov. Tokrat bodo prav vsi gledalci prišli na svoj račun, saj praktično ni žanra, ki med filmi ne bi dobil vsaj enega spodobnega predstavnika.

Začeli bi z dramami, kot filmi v zlati sredini, ki načeloma ustrezajo najširšemu krogu filmskih navdušencev. Gledalci bodo ponovno lahko uživali v filmskih mojstrovinah najboljših režiserjev Hollywooda – Quentina Tarantina in Martina Scorseseja. Najbolj pričakovan je zagotovo Tarantinov Bilo je nekoč v Hollywoodu, ki se odvija v Los Angelesu v času t. i. Mansonovih umorov. Gre za tragičen dogodek, v katerem so člani družine Manson umorili 5 ljudi, med njimi tudi igralko Sharon Tate, takratno ženo režiserja Romana Polanskega, ki je bila visoko noseča. Tatovo je upodobila Margot Robbie, visokoproračunski film s 100-milijonskim proračunom pa se ponaša z bogato paleto igralcev prvokategornikov, med katerimi sta glavni vlogi prevzela Leonardo DiCaprio in Brad Pitt. Svetovna premiera je predvidena v mesecu juliju.

Piše Kristina Žust, strokovnjakinja za film
Piše Kristina Žust, strokovnjakinja za film FOTO: osebni arhiv

Scorsese se je tokrat podal v mafijske vode z Irishmanom, pri tem pa k sodelovanju povabil preizkušene igralce, s katerimi je že v preteklosti rad ustvarjal. Film s starimi znanci iz mafijskih filmov – Robertom DeNirom, Al Pacinom in Joejem Pescijem –veliko obeta. Z gangstersko vlogo se tako iz pokoja vrača Pesci, ki naj bi vlogo bojda zavrnil petdesetkrat, preden je le privolil v sodelovanje. Gre za film, ki ga je Scorsese snemal najdlje od vseh svojih 25 kinematografskih filmov in sicer 106 dni. V filmu ne igra noben Irec, datum premiere pa še ni znan.

V kinematografe prihaja tudi film z LGBT tematiko in sicer The Ammonite, s Kate Winslet in Saoirse Ronan v glavnih vlogah. Režijo je prevzel Francis Lee, ki je z LGBT filmom God's Own Country navdušil leta 2017 in nabral kopico nominacij in nagrad po različnih festivalih. Zgodba se dogaja v sredini 19. stoletja ter so osredotoča na slavno paleontologinjo (Ronanova) na lovu za fosili. Ronanova je glavno vlogo prevzela tudi v priredbi slavne novele Little Women, ki se v filmski različici vrača po letu 1994. Film se ponaša z široko slavno igralsko zasedbo, med drugimi tudi Meryl Streep, v kinematografih pa bo premiero doživel na božični dan.

Brie Larson trenutno blesti v filmu Captain Marvel, ki je najuspešnejši film vseh časov z žensko v glavni vlogi.
Brie Larson trenutno blesti v filmu Captain Marvel, ki je najuspešnejši film vseh časov z žensko v glavni vlogi.FOTO: AP

Vrača se ekscentrični Pedro Almodovar Pain&Glory, katerega glavna nit je življenje filmskega režiserja v zatonu, ki ga bo upodobil Antonio Banderas. V filmu seveda ne bo manjkala Almodovarjeva muza Penelope Cruz.

Na področju biografij bo uspeh Bohemian Rhapsody skušal ponoviti biografski film o Eltonu Johnu, naslovljen Rocketman, ki na sporede prihaja maja. Film opisuje začetke Eltona Johna,  ki ga igra Taron Egerton, naslov pa je dobil po skladbi iz leta 1972. Bryce Dalllas Howard igra Eltonovo mamo, čeprav je v resnici od svojega soigralca starejša le 8 let. Ni pa to edini biografski film, ki se nam obeta v letošnjem letu, saj se bo Tom Hanks prelevil v novinarja Esquirea za film A Beautiful Day in the Neighborhood.

Ponovno bo veliko akcije, tudi v filmih. Kot prvega bi izpostavili Stotnico Marvel, z žensko v vlogi superjunakinje, ki jo je upodobila Brie Larson in je že na ogled v naših kinemotografih. Iz franšize X-Mana se s slavno zasedbo v začetku poletja vračajo Možje X: Temni Feniks, v njem pa nastopata tudi Jennifer Lawrence in James McAvoy. Na splošno bo leto bogato za ljubitelje eksplozij, akcije in fantazijskih junakov, saj v kinematografe prihajajo še Vojna zvezd: Epizoda IX, Hellboy in Avengers: Endname.

Tudi ljubitelje grozljivk, trilerjev in kriminalk čakajo filmske poslastice. Režiser izvrstne grozljivke Zbeži! Jordan Peele se vrača z filmom Mi, ki ga gledalci že nestrpno pričakujejo in bo premiero tudi pri nas doživel še ta mesec. Odlična igralska zasedba z Elisabeth Moss in Lupito Nyong'o na čelu se bo v zgodbi tokrat mudila na počitnicah v Kaliforniji in spopadala z vsiljivci, ki bodo bili videti identično kot oni, le v bolj groteskni verziji. Jeseni se vrača tudi Tisto ali It, poimenovan preprosto Tisto: Drugo poglavje, ki spremlja like iz prvega filma 27 let kasneje. Igralska zasedba bo nadgrajena, z Jamesom McAyoyom in Jessico Chastain v glavnih vlogah. Vrača se tudi Joker, ki ga bo po Jacku Nicholsonu, Heathu Ledgerju in Jaredu Letu v naslovni vlogi upodobil Joaquin Phoenix. Kako uspešen bo pri tem, se bodo gledalci lahko prepričali oktobra, Ledger je npr. za svojo upodobitev zlikovca posthumno prejel tudi oskarja. Med trilerji je potrebno omeniti Shymalanovo filmsko poslastico Stekleni, ki je svojo premiero že doživela kmalu po novem letu in si jo je bilo mogoče ogledati tudi pri nas. Na 25. film o Bondu bodo morali ljubitelja Daniela Craiga počakati do prihodnjega leta, jim bo pa Craig letos na ogled v misteriozni kriminalki Knives Out.

Že spomladi pa v kinematografe prihaja komedija Prevarantki z Rebel Wilson in Anne Hathaway v glavnih vlogah.
Že spomladi pa v kinematografe prihaja komedija Prevarantki z Rebel Wilson in Anne Hathaway v glavnih vlogah.FOTO: Profimedia

Tudi za privržence lahkotnejših filmov bo poskrbljeno. Za ljubitelje mjuziklov prihajajo westendovske Cats z režiserjem Tomom Hooperjem na čelu in zavidljivo igralsko zasedbo, ki vključuje Rebel Wilson, Judi Dench, Idrisa Elbo in Taylor Swift. Hooper je prepričal že z mjuziklom Nesrečniki leta 2012, kako mu je uspelo tokrat, pa se bo v kinematografih mogoče prepričati decembra.

Komedija bo v letošnjem letu z vidika blockbusterjev še najmanj zastopan žanr, bo pa imel zanimive predstavnike. Prihaja nadaljevanje komične grozljivke Dobrodošli v deželi zombijev z naslovom Zombieland: Double Tap, ki je obdržal prvotno igralsko zasedbo z Emmo Stone, Woodyjem Harrelsonom in Jessejem Eisenbergom na čelu. Na filmske sporede prihaja v oktobru, točno ob 10. obletnici izdaje prvega filma. Izpostaviti je treba tudi komično kriminalno dramo The Kitchen z Melisso McCarthy v glavni vlogi žene irskega gangsterja, ki se ji bo pridružila Elisabeth Moss, ki bo imela v letošnjem letu kar nekaj dela z udeležbo na vseh svojih filmskih premierah. Že spomladi pa v kinematografe prihaja komedija Prevarantki z Rebel Wilson in Anne Hathaway v glavnih vlogah, ki se, logično, ukvarjata s prevarami, zlasti za izvabljanje denarja od naivnih moških. Morda koga k ogledu prepriča podatek, da je bil film sneman tudi na Majorki.

Veliko filmskih radosti čaka tudi otroke, saj so se v Disneyjevih studijih aktivno lotili dela. Pri Disneyju so se lotili »remakov« kar treh svojih klasičnih animiranih filmov, ki bodo dobili novo filmsko verzijo. Kot prvi na spored že v tem mesecu prihaja igrani film Slonček Dumbo, katerega zgodba se le delno opira na Disneyjevo klasiko iz leta 1941. Tako odraslo kot mlajše občinstvo bodo skušali prepričati z Aladinom, pri katerem je bila vloga "duha iz svetilke" zaupana Willu Smithu, na sporede pa prihaja konec meseca maja. Poleti gledalce čaka še premiera risanega filma Levji kralj iz leta 1994, tokrat v podobi izredno realistične računalniške animacije. Kot zadnji iz serije predstavnikov Disneyja in obenem najbolj težko pričakovan animirani film v kinematografe novembra prihaja drugi del Ledenega kraljestva, poimenovan kar Ledeno kraljestvo II. To bo prvi Disneyjev film o princeskah, ki je doživel nadaljevanje v kinematografih.

Mitja Okorn in Cuba Gooding Jr.
Mitja Okorn in Cuba Gooding Jr.FOTO: Facebook

V letošnjem letu pa se pričakuje tudi premiera filma izvrstnega slovenskega režiserja Mitje Okorna, drame, ki nosi naslov Life in a Year. Gre za Okornov prvi "hollywoodski" film, v katerem v glavnih vlogah nastopajo Cara Delevigne, Jaden Smith in Cuba Gooding Jr. Naslov filma dobro povzame koncept zgodbe, saj želi fant svojemu bolnemu dekletu v enem letu življenja, ki ji je še ostalo, omogočiti, da izkusi in doživi vse življenje. Datum premiere še ni znan, ga pa vsi nestrpno pričakujemo.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375