Zadovoljna.si
Debelejši moški kasneje doživijo vrhunec, kot suhi.

Novice

Strokovnjaki razkrivajo, zakaj poročene osebe živijo 2 leti dlje

N. Č.
29. 06. 2023 05.00
0

Strokovnjaki ugotavljajo, da ima poroka pravzaprav številne pozitivne učinke na vaše življenje. Ne le, da vam daje občutek pripadnosti in varnosti, prispeva lahko celo k daljšemu življenju.

Čeprav marsikdo ne vidi smisla v poroki, saj jo vidijo le kot ogromen strošek in nepotreben list papirja, pa strokovnjaki ugotavljajo, da lahko prav ta znatno prispeva k daljšemu življenju

Poroka naj bi poročenim osebam nudila prav poseben občutek pripadnosti, več priložnosti za socialno interakcijo in manj osamljenosti. Ta socialna integracija, ki vključuje sodelovanje v različnih družbenih odnosih in dejavnostih, pomembno vpliva na tudi zdravje poročenih posameznikov, saj zmanjšuje tveganje za bolezni, kot so hipertenzija in bolezni srca.

Poroka je povezana tudi z vnetnim procesom v telesu. Študije so namreč pokazale, da sta osamljenost in pomanjkanje tesnih odnosov povezana z vnetjem, saj se tako telo odzove na poškodbo ali bolezen. Čeprav imajo lahko tudi samski odrasli pomembne in tesne odnose z drugimi, pa zdrav zakon vseeno ponuja več priložnosti za bližino in druženje.

To je razlog, da moške privlačijo ženske s postavo peščene ure
Preberi še
To je razlog, da moške privlačijo ženske s postavo peščene ure
Zdrav zakon ponuja več priložnosti za bližino in druženje.
Zdrav zakon ponuja več priložnosti za bližino in druženje. FOTO: AdobeStock

V povprečju poročeni moški in ženske uživajo 2 leti več življenja kot njihovi neporočeni kolegi. Izkazalo se je, da je imeti stalnega partnerja ob sebi lahko skrivnost dolgoživosti. K temu naj bi prispevala predvsem izjemna moč zakonskih partnerjev, da navdihujejo in spodbujajo zdravo vedenje pri svojem partnerju. Skupaj lahko ustvarita dinamičen duo, ki se skupaj loteva doseganja zdravstvenih ciljev po načelih bolj zdravega življenjskega sloga.

Bolj dejavno vlogo pri spodbujanju zdravih navad imajo po navadi sicer ženske, ki zelo dobro delujejo tudi kot vir podpore ter ustvarjajo primerno okolje in priložnosti za sprejemanje 'boljših' odločitev. Čeprav se zaljubljenost lahko pojavi zelo hitro, pa že dolgo vemo, da se skrivnost uspešnega in dolgotrajnega zakona skriva v predanosti in trudu, ki ga partnerja skozi leta vložita v negovanje odnosa.

Še eno zanimivo dejstvo: moški, poročeni z ženskami, imajo pogosto celo večjo dolgoživost kot ženske, poročene z moškimi. Poroka torej ne prinaša le druženja in ljubezni, ampak lahko vašemu življenju tudi doda dragocena leta.

To so leta, pri katerih bi ženske morale nehati nositi bikini
Preberi še
To so leta, pri katerih bi ženske morale nehati nositi bikini
Poroka vama lahko kar za dve leti podaljša življenje.
Poroka vama lahko kar za dve leti podaljša življenje. FOTO: AdobeStock
Pravijo, da pri teh letih ne bi smela imeti dolgih las
Preberi še
Pravijo, da pri teh letih ne bi smela imeti dolgih las
Mailing

Zadovoljne e-novice

Si že prijavljen na vse naše e-novice?

Vir: brightside.me

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 395