10 TOP idej za enodnevni izlet po Sloveniji

J.V.
19.04.2019, 13:45
0
Prvomajske počitnice bodo tukaj kot bi mignil, zato je sedaj pravi čas, da začnete razmišljati, kako in predvsem kje jih boste letos preživeli. Če si zaradi takšnih in drugačnih razlogov letos ne morete privoščiti nekajdnevnega oddiha v tujini, smo za vas pripravili 10 top predlogov za enodnevne izlete po Sloveniji. Prepogosto se namreč zgodi, da pozabimo, koliko čarobnih skritih kotičkov ta skriva in v kako čudoviti državi pravzaprav živimo.

Naravni rezervat Zelenci v Kranjski gori.
Naravni rezervat Zelenci v Kranjski gori.FOTO: iStock

Da si za prvomajske počitnice ne boste zastavljali vprašanja 'Kam danes', smo za vas pripravili nekaj odličnih predlogov za enodnevni izlet po Sloveniji. Med idejami bodo na svoj račun prišli tako tisti, ki se želijo podati na pohod v hribe, kot tudi tisti, ki jim bolj prija sprehajanje po mestnih ulicah prestolnice ali nastavljanje soncu na slovenski obali.

Cinque Terre: spomladanski izlet, ki ga ne boste pozabili

Kranjska Gora

Kranjska Gora s svojo okolico ponuja številne možnosti za enodnevne izlete. Pod Špikom se skrivata bisera slovenskega alpskega sveta – Zgornji in Spodnji Martuljkov slap, ki sta za obisk najbolj primerna prav v pomladanskih dneh. Povzpnete se lahko tudi na slap Peričnik, si privoščite sprostitev ob jezeru Jasna ali občudujete zelene vrelce v naravnem rezervatu Zelenci. V sami Kranjski Gori boste našli številne možnosti za rekreacijo, vse od golfa, pohodništva do kolesarjenja, izlet pa seveda ne bo minil brez odlične kulinarike.

Blejski grad na Bledu.
Blejski grad na Bledu.FOTO: iStock

10 TOP krajev v Sloveniji, ki vas bodo navdušili

Bled

Bled velja za eno izmed najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti pri nas, in le kako ne bi? Poleg sprehoda okoli Blejskega jezera in vožnje z ladjico, ki vas popelje do gradu, se lahko povzpnete tudi na Malo Osojnico. Gre za kratek, slabih 30 minut dolg pohod, ob koncu katerega se vam bo odprl čudovit razgled na Blejsko jezero. Preden se odpravite proti domu, pa si nikar ne pozabite privoščiti slavne blejske kremšnite.

Sončni zahod z Nanosa.
Sončni zahod z Nanosa.FOTO: iStock

Nanos

Če ste Nanos do sedaj vedno občudovali iz daljave, ko ste se peljali na morje, so prvomajski prazniki idealna priložnost, da si ga ogledate od blizu in se nanj povzpnete.

Odlična ideja za prvomajske počitnice!

Piran
PiranFOTO: iStock

Piran

Eno najstarejših in najbolj romantičnih slovenskih mest je zagotovo Piran, ki ga mnogi obiščejo tudi zaradi bližnjih Sečoveljskih solin. Soline so stare že več kot 1000 let in mnogi Piran zaradi njih radi imenujejo 'mesto, ki je zraslo na soli'. Obmorsko mesto, ki je popolna izbira za enodnevni izlet, vabi z očarljivimi istrskimi vasicami, obiščete pa lahko tudi eno od tradiconalnih oljarn.

Velika Planina
Velika PlaninaFOTO: iStock

Velika planina

Velika planina je v spomladanskem času enostavno čarobna, predvsem zaradi travnikov, posutih s tisoč in enim žafranom. Ker gre za manj zahtevno pohodniško pot, je odlična izbira za družinski izlet. Spoznali boste pastirsko tradicijo, v eni od koč pa vam bodo postregli s kislim mlekom, žganci ali domačim planinskim sirom.

Portorož
PortorožFOTO: Portorož

Portorož

Do Portoroža se lahko odpravite tudi po obalni poti iz Pirana in med sprehodom uživate v pogledu na sosednje zalive, si vmes privoščite kavo na soncu in se nadihate svežega morskega zraka.

Čudovita Ljubljana.
Čudovita Ljubljana.FOTO: iStock

Ljubljana

Ljubljana velja za eno najlepših evropskih prestolnic in prepričani smo, da je v njej še vedno zelo veliko kotičkov, ki jih še niste videli. Zakaj se ne bi torej na sončen dan odpravili proti našemu glavnemu mestu, se sprehodili po ulicah stare Ljubljane, posedeli ob Ljubljanici in obiskali enega od muzejev? Pomlad v Ljubljani je čudovita in prepričani smo, da se bo izkazala kot odlična ideja za enodnevni izlet. 

Slovenija - potovanja
Slovenija - potovanjaFOTO: iStock

Goriška brda

Še ena odlična ideja za izlet po Sloveniji so Goriška brda, ki so super izbira predvsem za tiste, ki radi spijete kozarec dobrega vina in razvajate svoje brbončice. Uživali boste v razgledu na zelene griče, posejane z vinogradi, obiskali Sabotin in grad Vipolže, priporočamo tudi obisk vasice Šmartno in naravnega mostu Krčnik.

To so ta hip najboljše destinacije za vse, ki sanjate o morju!

Pščenično polje
Pščenično poljeFOTO: iStock

Prekmurje - Pomurje

Ste že kdaj pomislili, da bi se odpravili na izlet v Prekmurje? Žalostno dejstvo je, da Slovenci nanj prevečkrat pozabimo, kljub temu, da se tam skrivajo številni biseri. Poleg mlinov na Muri, ki veljajo za posebnost Prekmurja, lahko obiščete tudi naravni otok, ki želi ob vasi Ižakovci in so ga domačini poimenovali Otok ljubezni, krajinski park Goričko in številne cerkve. 

Predjamski grad
Predjamski gradFOTO: Thinkstock

Kras

Na Krasu lahko obiščete eno od pršutarn in si ogledate postopek nastajanja pršuta, uživate v dobri kapljici vina in uživate v razgledu na prekrasno pokrajino. Poleg dih jemajočega podzemnega sveta in kraških jam, pokrajine s tipičnimi kraškimi pojavi, na Krasu lahko obiščete tudi vojaški muzej Tabor, kobilarno Lipica  in znano kraško jamo Vilenica. Glavni znamenitosti Krasa sta seveda Predjamski grad in Postojnska jama. 

Turška pravljica, ki vzame dih