Zadovoljna.si
Boks

Šport

Vadba, s katero lahko pokurite kar 1000 kalorij na trening

N. Č.
12. 06. 2023 05.00
0

V kolikor želite izoblikovati vašo postavo, je ta visoko-kalorična vadba idealna izbira za vas. Z njo lahko pokurite tudi do 1000 kalorij v le enem treningu, pridobite kondicijo, izgubite odvečno maščobo, hkrati pa je odlična za sprostitev in odganjanje negativne energije. O boksu smo poklepetali s profesionalnim boksarskim trenerjem Andražom Ciuho, ki posebno pozornost posveča boksu za ženske.

Boks velja za enega izmed najstarejših športov v Sredozemlju. Začel se je razvijati že 3000 let pred našim štetjem, toda disciplina se je do danes drastično spremenila. Zanj se vse pogosteje odločajo tudi ženske, saj lahko le z enim treningom boksa pokurimo tudi do 1000 kalorij (4184 kJ), nam je zaupal profesionalni boksarski trener Andraž Ciuha. Več o boksu za ženske si lahko preberete spodaj. 

V zadnjem času se vedno več žensk odloča za treniranje raznih borilnih veščin. Zakaj je temu tako?

Mislim, da na popularnost tega športa globalno vplivajo različne znane osebnosti, kot so Adriana Lima in ostale vplivnice, prav tako pripomore dejstvo, da se da ta šport trenirati varno brez sparinga in kontakta, samo na rekreacijo, za boljšo kondicijo, dobro počutje in oblikovanje celega telesa. Gre za vadbo, ki je zabavna, z njo lahko pokurimo veliko kalorij, si dvignemo samozavest in zgradimo atletsko postavo. Tek ni edina cardio vadba, ki je efektivna, to je tudi boks, ki vsako leto pridobiva na popularnosti. 

Profesionalni boksarski trener Andraž Ciuha razkriva, kako nam lahko boks pomaga izoblikovati naše telo.
Profesionalni boksarski trener Andraž Ciuha razkriva, kako nam lahko boks pomaga izoblikovati naše telo. FOTO: Osebni arhiv Andraža Ciuhe

Ena izmed bolj priljubljenih borilnih veščin je boks. Na kakšen način nam lahko boks pomaga izoblikovati naše telo?

Boks nam pomaga pri oblikovanju telesa, saj verjamete ali ne, pri boksu uporabljamo celotno telo in ne, kot bi si večina mislila, samo roke. Moč udarca prihaja iz nog, čez boke, jedro telesa oz. 'core', rame in šele nato čez roke. Da ne omenjamo, koliko uporabljamo noge pri samem premikanju, ki je pri boksu ključnega pomena. Na ta način se pri boksu koristijo mišice celotnega telesa, na test pa bo postavljena tudi vaša kondicija, ki nam pride prav tudi drugje, na primer pri teku in drugih vsakodnevnih opravilih ... Vsekakor pa je za oblikovanje telesa najbolj pomembno pravo razmerje moči in kondicije.

Osebni trener priporoča 5 top vaj za bolj izklesan trebuh
Preberi še
Osebni trener priporoča 5 top vaj za bolj izklesan trebuh

Katere vaje v sklopu treninga boksa so najprimernejše za izgorevanje maščob? Koliko kalorij lahko z njimi pokurimo?

Pri treningu boksa lahko pokurite tudi do 1000 kalorij (4184 kJ) na trening, točno število pokurjenih kalorij pa je odvisno od vaše teže in intezivnosti treninga, saj je vadbo treba prilagoditi posamezniku. Ker je za kurjenje maščob pomembno, da vaje vključujejo čim več mišičnih skupin, bi lahko rekel, da so vaje na boksarski vreči verjetno najbolj intenzivne, je pa seveda vse odvisno od posameznika, saj so lahko prav vse vaje najprimernejše, vsaj dokler se izvajajo pravilno in primerno intenzivnostjo. 

Kaj pa ve, že dvigujete uteži?
Preberi še
Kaj pa ve, že dvigujete uteži?

Treningi boksa navadno vključujejo tri ključne dele. V uvodnem delu najprej dvignemo srčni utrip, da poženemo kri po žilah in preženemo 'lenoritis'. To navadno storimo s pomočjo kolebnice, kot vemo, je to pripomoček, ki je vsekakor vreden omembe. Nato nadaljujemo z mobilnimi vajami, da stabiliziramo in aktiviramo mišice, ki jih bomo uporabljali. V glavnem delu je čas za učenje boksa, kjer vadbi namenimo 10 rund. Od boksanja po zraku, delo na vrečah, s partnerjem, s trenerjem ter ostalimi pripomočki. Glavni del zaključimo še z vajami za moč in za kondicijo. Nato sledi zaključni del, ko poskrbimo za ohlajanje telesa z raztegi in dihanjem. Takrat se utrip zniža in začne proces regeneracije

 Pri treningu boksa lahko pokurite tudi do 1000 kalorij na trening.
Pri treningu boksa lahko pokurite tudi do 1000 kalorij na trening.FOTO: Adobe Stock

S katerimi vajami pa lahko pridobimo na moči? Na kaj moramo biti pozorni pri izvajanju teh vaj?

Moč lahko pridobimo z vsemi vajami, dokler se izvajajo pravilno in so primerne za nas, glede na naš nivo že obstoječe moči. Nato poskrbimo za primerno progresijo. To pomeni, da vaji iz tedna v teden povečujemo intenzivnost in dodajamo več ponovitev, večjo težo oz. obremenitev ali počasnejši tempo izvajanja.

Je boks za ženske primeren za vse, ne glede na kondicijo, težo ipd.?

Boks za ženske je primeren prav za vse, tako mlade kot stare (moja 66-letna mama je dokaz). Seveda tudi ne glede na kondicijo ali težo. Vsem posameznicam se je treba individualno posvetiti, da vse napredujejo po svojih zmožnostih. Moj slogan je 'Napredek, ne popolnost'

Mailing

Zadovoljna fit

Si že prijavljen na vse naše e-novice?
Kaj je vadba 12-3-30 in ali res deluje?
Preberi še
Kaj je vadba 12-3-30 in ali res deluje?
Vsaka ženska lahko napreduje po svojih zmožnostih.
Vsaka ženska lahko napreduje po svojih zmožnostih.FOTO: Osebni arhiv Andraža Ciuhe

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375