Zadovoljna.si
spoznaj osnove supanje

Šport

Spoznajte osnove supanja in zakaj je tako priljubljeno!

P.R.
22. 05. 2023 05.00
0

Supanje je v zadnjih letih postalo eden najbolj priljubljenih poletnih športov, kar niti ne čudi, saj gre za vadbo, ki aktivira vse mišične skupine. Poleg tega je stoječe veslanje na sup deski odličen način odpravljanja stresa in preživljanja prostega časa v naravi, natančneje na vodi, za katero številne študije potrjujejo, da tako na človeško telo kot možgane učinkuje izredno blagodejno.

A preden se podate v to avanturo, spoznajte tipe sup desk, tehnike supanja in napotke za varnost.

Kako izbrati idealno sup desko?

Čeprav je supanje primerno za prav vsakogar, obstaja več tipov sup desk, ki se medsebojno razlikujejo glede na namen in obliko

V grobem jih delimo na vsestranske (allround sup), raziskovalne (touring sup) in tekmovalne (race sup), obstajajo pa tudi sup deske za valove (surf sup) ter tiste za divje vode (white water sup). 

Pri tem je treba poudariti, da:

- začetnik potrebuje sup desko, ki je stabilna in uporabniku daje občutek varnosti, kar omogoča vsestranska sup deska z zaobljenim nosom ter repom z bolj ali manj enakomerno širino,
- izkušen uporabnik raziskovalno sup desko z ožjim nosom in zaobljenim, nekoliko kvadratastim repom, namenjeno daljšemu supanju,
- tekmovalec pa tekmovalno sup desko z ozkim nosom in repom, ki omogoča doseganje višje hitrosti, a nudi manj stabilnosti.

Tipi surf desk
Tipi surf deskFOTO: Arhiv naročnika

Če torej povzamemo: dolžina sup deske vpliva na hitrost, širina pa na stabilnost. Iz tega sledi, da premajhna sup deska povzroči nestabilnost, upogibanje pod težo in ugrezanje v vodo, medtem ko prevelika oteži veslanje, ki že ob manjšem vetru postane neobvladljivo, saj vsaka sprememba v teži močno vpliva na obnašanje in odzivnost sup deske na vodi.

V trgovini G-Sport.si zato skozi svetovanje pri izbiri sup deske največ pozornosti posvetimo namenu supanja in teži uporabnika, saj gre za vodili, ki vplivata na obliko, prostornino, debelino, velikost, dolžino ter širino sup deske. 

Seveda pa ne gre nič manjšega pomena pripisati njeni vzdržljivosti, konstrukciji, trdnostni, nepropustnosti in prenosljivosti.

Večina sup desk je napihljivih in izdelanih iz PVC-a, a je predel, na katerem se stoji, obložen z materialom, ki ne drsi ter posledično omogoča ohranjanje ravnotežja. 

So enoslojne (zahtevajo več vzdrževanja) in dvoslojne (so bolj trpežne), praviloma izdelane iz MSL tehnologije ali dvoplastne fusion tehnologije. Prva je znana po kakovostnih materialih in vzdržljivosti, druga po dolgi življenjski dobi ter dobremu obnašanju na vodi.

V trgovini G-Sport svojim strankam radi svetujemo in skupaj z njimi iščemo najoptimalnejše rešitve, ob strokovnem znanju pa nas odlikuje hitra odzivnost. 

V času rednega delovnika smo tako na voljo bodisi na sami lokaciji na Brezovici pri Ljubljani bodisi preko telefona 070 661 471 in elektronske pošte info@g-sport.si medtem ko je spletno naročilo mogoče oddati vse dni v letu, ne glede na del dneva. Vse sup deske, naročene v spletni trgovini, sicer dostavimo brezplačno.

ABC supanja: hitre tehnike za radovedne začetnike

Da bi bil začetek kar najlažji, v nadaljevanju navajamo nekaj pomembnejših napotkov, ki vam bodo gotovo prišli še kako prav, če se na sup desko podajate prvič. 

Pa začnimo:

- na povsem mirni vodni gladini poiščite sredinsko točko sup deske, vstanite in poskušajte obdržati ravnotežje, nato nežno veslajte na obeh straneh ter nazadnje skušajte desko obrniti na mestu za celih 180,
- ko zgornje obvladate, je čas za nadgradnjo, zato stopite v rahel razkorak (v širino ramen) in nekoliko pokrčite kolena, saj boste na ta način lažje ohranili ravnotežje,
- med veslanjem uporabite hrbtne mišice, ker te generirajo večjo moč in zagotavljajo boljšo stabilizacijo, učinkovitejše pa je prav tako samo veslanje,
- veslo potopite v vodo tik ob sup deski in ga držite z eno roko na vrhu, z drugo na sredini držala ter v vodo potopite celotno površino vesla
- da bi dosegli optimalno hitrost, z veslom sezite dovolj naprej.

Kako začeti s supanje?
Kako začeti s supanje?FOTO: Arhiv naročnika

Dobro je vedeti, da hitrost določata tako intenzivnost kot sama dolžina zaveslajev. Nasprotno tehnika supanja vpliva na učinkovitost in varnost.

Še nekaj besed o varnosti ...

Zagotovo se marsikomu zdi, da sup deska ne zahteva posebnega znanja, a obstajajo varnostna priporočila, ki vas lahko, če jih ne upoštevate, stanejo celo življenja, toliko bolj, v kolikor se s supanjem šele spoznavate. 

Ker nam je v trgovini G-Sport mar za vaše življenje, smo jih zbrali na enem mestu:

1. Sup deska je športna oprema, namenjena veslanju ob obali. Za osnovno pravilo zato velja, da se z njo nikoli ne odpravimo več kot kilometer od obale, saj nas lahko presenetijo valovi, tokovi, veter ali morski promet.
2. V vetru – za veter smatramo razmere, ki povzročajo valove – se na sup desko ne podamo, ker nas lahko odnese od obale. Če pa nas veter preseneti med veslanjem, se nemudoma spustimo na kolena in čim prej odveslamo na varno.
3. Če se ujamemo v tok, sup deske ne obračamo, temveč z veslanjem nadaljujemo in skušamo kar najhitreje priti iz toka.
4. Vsak daljši izlet s sup desko zahteva predhodno preverjanje vremena in tokov, priporočljivo pa je, da svoj načrt zaupamo vsaj eni osebi ter s sabo vzamemo najmanj telefon, vodo in prigrizek.
5. Modro je uporabljati varnostno vrvico, ki si jo pritrdimo okoli gležnja, ker nam v primeru padca onemogoči odnašanje stran od sup deske. Za varnost in zaščito pred soncem se je dobro opremiti še z varnostnim jopičem in/ali neoprenom oziroma UV-majico.

Pravila osnove supanja
Pravila osnove supanjaFOTO: Arhiv naročnika

V trgovini G-Sport ljudi vedno znova spodbujamo k različnim aktivnostim in preživljanju prostega časa v naravi, zato naša ponudba zajema športno opremo vrhunskih znamk, katerih zastopnik smo. Verjamemo namreč, da prav vsaka dejavnost nudi izjemne užitke, če le premoremo ustrezno opremo in vsaj osnovno znanje. Enako velja za stoječe veslanje na sup deski, brez katerega si, ko ga boste enkrat preizkusili, ne boste mogli zamisliti več niti enega poletja!

Naročnik oglasa je Spletnik. 

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375