Zadovoljna.si
Električna kolesa

Šport

Vse, kar morate vedeti o električnih kolesih

P.R.
28. 03. 2023 08.00
0

Na cestah lahko vsako leto srečamo več navdušenih kolesarjev, še posebej sedaj, ko postajajo električna kolesa vse bolj dostopna in priljubljena. Kolesarjenje je znova postalo užitek za vse in dejstvo je, da se zaradi njih rekreira več ljudi, kot bi se sicer. Za vas bomo na kratko povzeli vse, kar morate vedeti o električnih kolesih, preden se odločite za njihov nakup.

Kako delujejo električna kolesa?

Električna kolesa so v samem bistvu sestavljena iz treh glavnih komponent: baterije, motorja in krmilne enote. Baterija vašemu motorju za pogon kolesa zagotavlja električno energijo. S krmilno enoto pa lahko upravljate motor in nadzirate hitrost. Brez poganjanja pedalov električno kolo obstane, od kolesarja torej tudi električno kolo zahteva nekaj fizičnega napora, pomoč motornega pogona pa je opazna predvsem med vožnjo v klanec. Električno kolo vam omogoča, da prevozite večje razdalje in premagujete večje vzpone, kot bi jih lahko brez pomoči. Električna kolesa pa so lahko precej dražja od običajnih koles in so tudi precej težja, kar nekoliko omejuje njihovo uporabnost. Omejen doseg pa pomeni, da se lahko z eno polno baterijo premaknete le določeno razdaljo, preden morate baterijo ponovno napolniti.

Električna kolesa
Električna kolesa FOTO: Arhiv naročnika

Kako izbrati pravo električno kolo?

V ponudbi električnih koles so danes na voljo številni modeli, namenjeni različnim potrebam in vrstam uporabe. Pred nakupom dobro razmislite, kje in kako boste kolo največ potrebovali. Bo to vožnja po mestu in prevažanje otroka, cestna ali gorska vožnja, morda spust? In temu ustrezno prilagodite izbiro. Poleg običajnega premisleka o vrsti, opremi in ceni kolesa morate pri električnem kolesu razmisliti tudi o izbiri pogonske enote in zmogljivosti baterije. Sodobnejši motorji so večinoma že integrirani v okvir kolesa, saj je s tem enakomerno porazdeljeno težišče kolesa. Kolesa imajo možnost regenerativnega polnjenja baterije (tj. med vožnjo), baterije pa so različnih vrst, od nikljevih in klasičnih svinčenih, ki so tudi najtežje, do modernejših in občutno lažjih litij-ionskih. Dobra baterija ne pomeni le daljše, temveč tudi bolj dinamično vožnjo. S skrbnim ravnanjem pa boste lahko opazno podaljšali njeno življenjsko dobo. Ko boste dobro pregledali ponudbo, boste verjetno prišli do sklepa, da se splača v kolo vložiti nekaj več denarja, ker to pomeni več udobja, več varnosti in več vožnje.

Naročnik oglasa je Mimovrste.

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375