Poljka je linija izdelkov iz črne soje, ohranitvene sorte iz Dravskega polja, ki ni gensko spremenjena. Sestri Janja in Petra Metličar pojasnjujeta, zakaj sta se odločili, da jo uporabita za glavno sestavino svojih izdelkov, ki jih lahko kupite na vseh policah Intersparov širom Slovenije: "Črna soja je metuljnica, kar pomeni, da s svojo rastjo nalaga dušik v zemljo, in zaradi tega smo se odločili v poljedelstvu za kolobar s črno sojo. Tako namreč na naraven način obogatimo zemljo."
Črna soje se od navadne soje razlikuje v tem, da je gensko nespremenjena vrsta soje, ki se hrani v Semenarni Ljubljana kot ohranitvena vrsta. "V letih od 2019 do danes smo jo spremljali v rasti in ugotovili, da je zelo odporna rastlina, saj zraste na siromašni zemlji, prenese sušo in deževno poletje in je torej zelo prijazna do poljedelca," dodajata sestri Metličar, navdušeno pa sta razkrili: "Ko je prišlo do žetve prve soje iz njive, smo dali v analizo (NIJZ) samo zrno črne soje. Rezultati so bili navdušujoči: 32 gramov beljakovin na 100 gramov črne soje."
Nima pa ta ohranitvena sorta samo dobrih lastnosti, poudarjata: "Slaba stran črne soje je ta, da je žetev zelo pozna in lahko poljedelec ob mrzli jeseni ostane brez pridelka, in predvidevamo, da je zaradi tega šla v pozabo. Navajajo, da je pred več kot 100 leti že rasla na Dravskem polju. Torej obujamo nekaj pozabljenega."
Visoka vsebnost beljakovin tako črni soji omogoča, da predstavlja izvrsten nadomestek mesa za vse ljudi, ki se njegovemu uživanju izogibajo. 32 gramov beljakovin na 100 gramov črne soje namreč predstavlja višji delež beljakovin, kot ga ponuja marsikatera vrsta mesa ali njegovih drugih nadomestkov.
Kako pa se je sestrama Metličar porodila ideja, da iz črne soje izdelata testenine? "Ker je črna soja stročnica, jo moramo pred uporabo namakati ( najboljše čez noč), nato pa kuhati. Nato lahko ustvarjamo namaze, polpete, čevapčiče, krekerje ... po lastni domišljiji. Ker pa živimo v času, ko za to ni časa, smo razmišljali, kako bi čas priprave skrajšali ... In tako smo prišli na idejo – sojo zmleti v moko. Nato smo v podjetju začeli ustvarjati testenine. Danes vam tako ponujamo visokobeljakovinski izdelek iz črne soje, ki je gotov v samo 4 minutah."
Sestri priznavata, da jima je celoten proces vzel kar nekaj časa: "Da smo prišli do končne verzije izdelkov, je trajalo leto in pol. Najtežje in najbolj zamudno je bilo to, kako izdelati testenine, ki med kuhanjem ne razpadejo. Zdaj pa s ponosom stojimo za njimi."
Proces je tudi sicer zahteven in dolgotrajen, zato sta si sestri delo razdelili. Petra se ukvarja s pridelavo črne soje in obdelavo zrnja, Janja pa z izdelavo testenin. Pakiranje in deklariranje pa izvajata skupaj.
V liniji izdelkov Poljka lahko izbirate med črno sojo v zrnju, sušenimi testeninami iz črne soje brez jajc in sušenimi testeninami iz črne soje z jajci. Izdelki Poljka bodo še posebej navdušili tiste, ki si želijo preiti na rastlinsko prehranjevanje, in tiste, ki želijo začiniti svoj dnevni izbor testenin. Testenine lahko pripravite z različnimi omakami, v poletnih solatah ali pa samo s kančkom olivnega olja.
Tudi letošnja jesen je v znamenju projekta Štartaj Slovenija, tokrat v prenovljeni podobi – Štartaj, Slovenija: na podeželju. Letos vas na policah trgovin Interspar čakajo izdelki sedmih izjemnih podjetniških kmetov, na POP TV pa si vsako nedeljo ob 18.45 oglejte njihove življenjske zgodbe, ki so jih pripeljale do razvoja inovativnih in trajnostnih izdelkov, ki jih zdaj predstavljajo slovenskim kupcem.
Poišči izdelke v vseh trgovinah Interspar in z nakupom podpri slovensko podeželje. Glasuj za HIT PRODUKT in sodeluj v nagradni igri.
Sponzorirana vsebina