Zadovoljna.si

Dieta / ARHIV ČLANKOV

04.00 10. 11. 2025
Zadovoljna
Dieta

Jesenski sadež, ki ščiti srce in prebavo

Vsem je dobro poznan rek 'jabolko na dan odžene zdravnika stran', pa je temu res tako?
04.00 07. 11. 2025
Zadovoljna
Dieta

Priljubljena začimba, ki vsebuje dragocene minerale

Česen v prahu je več kot le nadomestek za svež česen, ki ga dodajamo v omake, marinade in na pečen piščanec. Ta aromatična začimba je polna mineralov in antioksidantov, ki podpirajo imunski sistem, zdravje kosti in ščitnice, hkrati pa je na voljo skozi celo leto.
04.00 06. 11. 2025
Zadovoljna
Dieta

Hrustljava semena za zdravo srce in boljši spanec

Bučna semena ponujajo vrsto pozitivnih učinkov, od zniževanja krvnega tlaka do izboljšanja kakovosti spanja. V nadaljevanju preberite, kako jih preprosto vključiti v vsakodnevno prehrano.
04.00 04. 11. 2025
Zadovoljna
Dieta

Starodavna začimba z neverjetnimi zdravilnimi učinki

Koriander ni le nepogrešljiva začimba v kuhinji, temveč tudi naravno zdravilo s številnimi koristnimi učinki. Njegovi antioksidanti in fitokemikalije se borijo proti vnetjem, uravnavajo krvni sladkor, izboljšujejo inzulinsko občutljivost in delujejo pomirjevalno na telo ter duha.
04.00 29. 10. 2025
Zadovoljna
Dieta

Cink in imunost: 8 ključnih živil za sezono prehladov

Ker telo cinka ne proizvaja, je ključnega pomena dnevni vnos s hrano. V nadaljevanju predstavljamo 8 živil, ki so bogata s tem mineralom.
04.00 25. 10. 2025
Zadovoljna
Dieta

Prehrana za ženske nad 50: 5 živil za močne kosti, srce in vitalnost

Odkrijte ključnih pet živil, kot so losos, grški jogurt, leča, piščanec in skuta, ki pomagajo ženskam po 50. letu ohranjati močne kosti, zdravje srca ter vitalnost kljub hormonskim spremembam.
04.00 10. 10. 2025
Zadovoljna
Dieta

Ti 'zdravi' dodatki morda niso tako učinkoviti, kot ste mislili

Tržišče je polno izdelkov, ki obljubljajo upočasnitev staranja, izgubo teže in boljše počutje. Toda ali nam res lahko čudežno pomagajo?
04.00 08. 10. 2025
Zadovoljna
Dieta

Ta pozabljena rastlina je zakladnica zdravja

Komarček je pogosto zanemarjeno živilo, polno antioksidantov in vlaknin, vsebuje pa tudi mnoge vitamine ter minerale, ki podpirajo naše zdravje.
04.00 04. 10. 2025
Zadovoljna
Dieta

Začimba, ki pomaga v boju proti bakterijskim okužbam

Odkrijte skrivnosti origana, priljubljene sredozemske začimbe, ki poleg vrhunskega okusa ponuja bogastvo vitaminov, mineralov in antioksidantov.
04.00 01. 10. 2025
Zadovoljna
Dieta

Zakaj je dobro jesti bučna semena vsak dan?

Bučna semena so majhna, a izjemno hranljiva. Polna zdravih maščob, mineralov in antioksidantov, jih je enostavno vključiti v vsakodnevno prehrano, hkrati pa lahko prinesejo številne koristi za zdravje.
04.00 27. 09. 2025
Zadovoljna
Dieta

10 živil za maksimalno energijo skozi cel dan

Moderen življenjski slog zahteva stalno energijo. Odkrijte 10 živil, ki vam bodo pomagala ohranjati energijo in dobro počutje skozi ves dan.
04.00 23. 08. 2025
Zadovoljna
Dieta

Zato kave ne bi smeli piti takoj po prebujanju

Odkrijte, kdaj je najboljši čas za pitje kave. In ne, ni takoj po prebujanju.
04.00 19. 07. 2025
Zadovoljna
Dieta

Kisle kumarice: Koristi, tveganja in nasveti za varno uživanje

Nudimo podroben pregled zdravstvenih učinkov kislih kumaric, ki poudarja tako probiotične koristi in prisotnost antioksidantov v fermentiranih različicah kot tudi tveganja, povezana z visoko vsebnostjo natrija. Razkrivamo tudi prednosti domače priprave.
15.10 30. 06. 2025
Zadovoljna
Dieta

Kako priljubljene recepte in jedi narediti bolj "poletne"?

V poletni vročini je organizem precej obremenjen in super je, če ga uspemo podpreti z lahkimi, osvežilnimi živili, ki ga ne bodo še dodatno segrevale in obremenile, ampak raje prinesle potrebno svežino in tudi tekočino. A vseeno jemo tudi za občutek sitosti in le od nekaj malega vodene zelenjave ali sadja se ne bomo najedli. Vsaj ne za dlje časa.
14.47 30. 06. 2025
Zadovoljna
Dieta

Hit poletja: pečena feta

Zdi se, da kamorkoli pogledamo, letošnje poletje vsi objavljajo recepte s pečeno feto. Recepti feto kombinirajo z zelenjavo in tudi sadjem, uporabijo pa jo kot prilogo, glavno jed ali celo kot osnovo za omake za testenine, če jo po pečenju še spasiramo s paličnim mešalnikom ali dobro premešamo.
04.00 28. 06. 2025
Zadovoljna
Dieta

Odlični recepti z jagodami, ki vas bodo navdušili

Več kot 90 % teže jagod predstavlja voda, tako da jih lahko brez slabe vesti uživamo navkljub njihovem sladkem okusu. 100 g jagod ima le 33 kilo kalorij, kar je izredno malo. Le 5 % teže jagod predstavljajo ogljikovi hidrati, pretežno fruktoza, nekaj tudi glukoze, vsebujejo pa tudi nekaj prehranske vlaknine.
04.01 29. 05. 2025
Zadovoljna
Dieta

Dieta, s katero je Barbara Poljanec izgubila 15 kilogramov

Barbara Poljanec je v MasterChefu razkrila, da je s pomočjo prehrane LCHF izgubila kar 15 kilogramov. To ni vplivalo le na njeno fizično podobo, temveč tudi na njeno samozavest. Vse, kar morate vedeti o dieti LCHF, razkrivamo v nadaljevanju.
04.00 24. 05. 2025
Zadovoljna
Dieta

Je povečan vnos vlaknin dejansko dober za vaše zdravje?

Fibermaxxing je prehranski trend, ki spodbuja povečan vnos vlaknin za izboljšanje zdravja prebave, uravnavanje krvnega sladkorja in holesterola, spodbuja pa tudi hujšanje. V nadaljevanju razkrivamo vse, kar morate vedeti o hit trendu, ki zavzema TikTok!
04.00 30. 04. 2025
Zadovoljna
Dieta

Prehrana na pikniku – je res potrebno ogromno odpovedovanja?

Sezona piknikov je pred vrati, a že za naslednjim ovinkom prihaja poletje. Marsikdo se v tem času odloči za hujšanje oz. izgubo nekaj odvečnih pozimi pridelanih centimetrov. Pa se moramo zaradi teh ciljev res odreči vsem užitkom piknikov? Seveda ne! Potrebujete le malo iznajdljivosti in pravih kombinacij, in tudi na pikniku lahko uživate brez slabe vesti.
04.00 29. 04. 2025
Zadovoljna
Dieta

Top recepti, ki vsebujejo najbolj priljubljeno sestavino v tem trenutku

Ko se pogovarjamo o spomladanskem čiščenju in podpori organizmu po dolgi zimi, se raje kot na kapsule, praške, napitke in tablete, ozrimo po darovih, ki nam jih ponuja narava. Ena izmed odličnih izbir v pomladnih dneh, ki jo kar se da pogosto vključimo v svoje jedilnike, naj bodo šparglji. Sezona se je ravno dobro začela, sedaj pa sta pred nami približno dva meseca časa, da jih spoznamo na kar se da različne načine: kuhane, dušene, pečene, na žaru ali pa kar surove, če so še mladi.
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 1332