Zadovoljna.si

Dieta

/ ARHIV ČLANKOV
05.01 03. 03. 2024
Zadovoljna
Dieta

Vse to vsebujejo kuhana jajca

Debati, ali so jajca zdrava ali ne, smo prišli do konca, način, kako so kuhana pa ima velik učinek na njihovo prehransko vrednost. Najbolj zdrava so zagotovo trdo kuhana jajca, kakšna je njihova hranilna vrednost pa razkrivamo v nadaljevanju ...
05.00 02. 03. 2024
Zadovoljna
Dieta

Kruh, ki ga lahko jeste, če ste na LCHF dieti

Če ste se tudi ve pred kratkim odločile, da odvečne kilograme poskusite izgubiti s pomočjo trenutno zelo priljubljene LCHF diete, ali pa o tem razmišljate, potem verjetno veste, da so ogljikovi hidrati dovoljeni le v majhnih količinah. Kar med drugim tudi pomeni, nič kruha! K sreči obstajajo okusne in zdrave alternative, kot je mandljev kruh.
08.20 29. 02. 2024
Zadovoljna
Dieta

Živila za hujšanje, zaradi katerih se redite

Ocvrta hrana, razne mastne omake, torte in druge sladke pregrehe ... Večina od nas ve, katere jedi so naši sovražniki, kadar želimo shujšati. Toda pogosto napačno verjamemo, da so nekatera živila prijazna do naše linije, a v resnici skrivajo nevarne 'pasti'.
05.00 23. 02. 2024
Zadovoljna
Dieta

Idealen način prehranjevanja po 40. letu

V času periomenopavze in menopavze pride do marsikaterih sprememb v telesu, zato je pomembno, da v tem obdobju primerno prilagodimo tudi svojo prehrano. Kako? Razkrivamo v nadaljevanju.
05.00 19. 02. 2024
Zadovoljna
Dieta

Superživilo, ki vpliva na zdravje kože

Ne le, da se brazilski oreščki lahko pohvalijo s številnimi pozitivnimi učinki na naše splošno zdravje, koristni so tudi za vse tiste, ki se ukvarjate s športom, nekatere raziskave pa celo razkrivajo, da ti lahko blagodejno vplivajo na zdravje naše kože.
05.00 16. 02. 2024
Zadovoljna
Dieta

Ogljikovi hidrati niso tako škodljivi, kot si mislite

Čeprav so rafinirani ogljikovi hidrati lahko škodljivi, če jih uživamo v prevelikih količinah, so polnovredna živila vir ogljikovih hidratov, ki so neverjetno zdravi. Pravzaprav veliko najbolj zdravih živil na svetu vsebuje kar precej ogljikovih hidratov.
05.00 06. 02. 2024
Zadovoljna
Dieta

Celo sadje ali sveže iztisnjen sok?

Prehrana je ključnega pomena za naše zdravje in dobro počutje. Sadje je pomemben del uravnotežene prehrane, saj je bogato z vitamini, minerali, vlakninami in antioksidanti. Obstaja pa vprašanje, ali je bolje jesti celo sadje ali iztisniti iz njega sok.
05.00 03. 02. 2024
Zadovoljna
Dieta

Kaj se zgodi, če ne olupimo korenja?

Ali ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi, če korenja ne olupimo? Korenje je eno najbolj priljubljenih in zdravih zelenjadnic, vendar se pogosto sprašujemo, ali je lupljenje res nujno. Spoznajmo, kakšne so prednosti in morebitne negativne posledice neolupljenega korenja.
05.00 01. 02. 2024
Zadovoljna
Dieta

5 razlogov, zakaj bi morale jesti sardele

Sardele so majhne ribe, ki so bogate z zdravimi hranili in imajo številne koristi za naše zdravje. Obstaja veliko različnih razlogov, zakaj jih je dobro vključiti v svojo prehrano, nekaj vam jih razkrijemo že v nadaljevanju.
05.00 26. 01. 2024
Zadovoljna
Dieta

Pet zdravih živil, ki podaljšujejo življenje

Nova študija je razkrila, da lahko pravilna prehrana in izbira določenih živil prispevata k dolgoročnemu zdravju ljudi in planeta.
05.00 25. 01. 2024
Zadovoljna
Dieta

Boste ob dieti z nizko vsebnostjo maščob (zdravo) shujšale?

Ali je mogoče (zdravo) shujšati z dieto, ki vsebuje samo 10 odstotkov maščob? Dieta, ki se osredotoča na izjemno nizko vsebnost maščob, ni tako idealna, kot se morda zdi na prvi pogled. Klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter, mag. dietet., CISSN, pojasnjuje, zakaj ni primerna za veliko večino in kako lahko celo škodi zdravju. Opozoril je na tveganja in zmote ter razkril resnico o prehrani z nizko vsebnostjo maščob.
05.00 23. 01. 2024
Zadovoljna
Dieta

Kako poskrbeti za zadostno količino vitamina D v zimskem času?

Vitamin D, znan tudi kot sončni vitamin, igra ključno vlogo pri vzdrževanju zdravja kosti, imunskega sistema in splošnega dobrega počutja. V zimskem času, ko je manj sončne svetlobe, je pomembno razumeti, kako lahko pridobimo ta vitamin iz različnih virov.
04.30 20. 01. 2024
Zadovoljna
Dieta

Ali res obstaja hrana z negativnimi kalorijami?

Ali resnično obstajajo živila, ki imajo manj kalorij, kot jih porabimo za njihovo presnovo po zaužitju, oziroma hrana, zaradi katere hujšamo, ko jo jemo? "Takšna živila žal ne obstajajo, pa tudi če bi, se na tak način ne bi dalo hujšati," je poudaril klinični dietetik in športni nutricionist Luka Roter, ki je osvetlil dejstva in zablode pri omenjanju "živil z negativnimi kalorijami".
05.00 10. 01. 2024
Zadovoljna
Dieta

7 živil, ki pomagajo pri razstrupljanju telesa

Telo ima sposobnost naravnega razstrupljanja, včasih pa se moramo tudi sami potruditi, da se znebimo vseh toksinov, še posebej po praznikih, ko mnogi pretiravamo s hrano in pijačo.
05.00 07. 01. 2024
Zadovoljna
Dieta

7 razlogov, zakaj ste ves čas lačne

Če se vam pogosto dogaja, da ste lačne že eno uro po zaužitju obilnega obroka, se gotovo sprašujete, v čem je težava. Nenaden pojav lakote je največkrat posledica nenadnega padca ravni sladkorja v krvi, v članku pa razkrivamo še 6 drugih razlogov, ki lahko pojasnijo vaš nenehen občutek lakote.
05.00 06. 01. 2024
Zadovoljna
Dieta

Nam lahko voda z limono pomaga prečistiti telo?

Limona je že dolgo znana po svojih številnih koristih za zdravje, poleg tega pa je tudi zelo osvežujoča in okusna. Mnoge ženske prisegajo tudi na pitje vode z limono, trdijo, da pomaga pri razstrupljanju telesa in izboljšanju splošnega zdravja.
05.00 01. 01. 2024
Zadovoljna
Dieta

5 razlogov, zakaj novoletne diete nikoli niso uspešne

S prihodom novega leta se večina med nami odloči, da bomo bolj zdravo jedli in veliko več telovadili. Tako se s 1. januarjem podamo na dieto, ki na našem krožniku dovoljuje le piščanca in brokoli, kar je seveda recept za neuspeh. Tako stroga dieta nikoli ne more biti uspešna, to pa ni edina napaka, ki jo naredimo, ko se odločimo, da bomo spremenili svoj življenjski stil, in zaradi katere nam bo spodletelo.
05.00 25. 12. 2023
Zadovoljna
Dieta

Zakaj so datlji tako koristni?

Datlji vsebujejo veliko vlaknin in antioksidantov, njihove prehranske koristi pa lahko podpirajo tudi zdravje možganov in preprečujejo bolezni. So zelo bogati s piridoksinom (vitaminom B6), vitaminoma A in K ter vsebujejo veliko vlaknin, ki so zelo pomembne za zdravje in splošno počutje, a je zanje dokazano, da jih Slovenci zaužijemo premalo.
05.00 23. 12. 2023
Zadovoljna
Dieta

Zdrave alternative prazničnim jedem

Zagotovo ste že slišali, da je božični čas čas obilja, v katerem se miza šibi pod težo okusnih, a pogosto kalorično bogatih jedi. Za tiste, ki se trudijo ohranjati zdrave prehranjevalne navade, se lahko praznična pojedina včasih zdi kot preizkušnja, a brez skrbi, obstaja način, kako uživati v prazničnih okusih brez občutka krivde.
05.01 21. 12. 2023
Zadovoljna
Dieta

Tako se boste izognile prenajedanju med prazniki

Božič je čas, ko se zberemo ob bogati in okusni hrani, mnogi pa se prepustijo celo prenajedanju. Prenajedanje postane skoraj neizogibno, saj mize v tem času kar pokajo od slastnih jedi, ki kar kličejo po degustaciji. Kljub temu pa je treba paziti, da uživamo v hrani z užitkom, ne da bi pretiravali. Ne pozabite, da je zmernost ključna tudi med prazniki!
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 324