Zadovoljna.si
Aljaž in Sara na snemanju prispevka Prebudite strasti!

Novice

Nekaj za ženske: Razgaljena samca

S.S.
08. 02. 2009 20.05
4

Predstavljamo vam mladeniča, ki se bosta letos poleti odpravila čez lužo in s svojima izklesanima postavama prepričevala žirijo svetovnega prvenstva Musclemania, da si zaslužita naziv model Universe.

Enega izmed njiju ste že spoznali. Aljaž se je skupaj s Saro iz Big Brotherja znašel v vrtincu zaigranih strasti. Srečanje je bilo načrtovano, saj smo ju povabili na snemanje za naš spletni portal. 21-letni samec in po novem samska Sara sta z vročimi prizori obogatila prispevek, v katerem priznana strokovnjakinja za partnerske odnose Alenka Berlot Košiček razkriva najpogostejše napake, ki jih opaža v razmerjih, in svetuje, kako jih lahko odpravite. Čas je, da spoznate Aljaža in prijatelja Nejca, ki bo v mesecih, ki prihajajo, tudi njegov konkurent. Dekleta, morda ne bo odveč podatek, da sta oba samska! Aljaž Tajnšek iz Žalca, ki bo 11. junija dopolnil 22 let, se je že kot otrok ukvarjal z različnimi športi, zato njegov vpis na fakulteto za šport ni bil veliko presenečenje. Zadnjih šest let je zasvojen s fitnesom in taekwon-dojem, njegova ambicija pa je, da bi postal vrhunski osebni fitnes trener in dober fotomodel. Nejc Mežnar prihaja iz Pariželj pri Polzeli in bo 24. maja dopolnil 24 let. Študent avtomatike in robotike je obenem osebni fitnes trener in svoj prosti čas zapolni s športom. Njegova ambicija je, da bi uspešno dokončal šolanje in izpopolnil znanje vseh športov. Pravi, da bo na ta način lažje pomagal in svetoval vsem, ki si želijo nekaj več.

Aljaž in Sara na snemanju prispevka Prebudite strasti!
Aljaž in Sara na snemanju prispevka Prebudite strasti!FOTO: Miro Majcen

Iz kakšnih motivov sta se navdušila nad oblikovanjem telesa? Ali so tudi za vajino odrekanje in zahtevne treninge krive ženske?

Aljaž: "Kot deček sem se navdušil nad postavnimi atleti, ki sem jih občudoval na televiziji. Rekel sem si, da bom enkrat tudi jaz takšen. Ko je leta 2004 v Žalcu znani trener in tekmovalec Damjan Mlakar odprl svoj fitnes, sem si napravil torbo in se odpravil tja. Začel sem redno trenirati, šport me je iz dneva v dan bolj in bolj privlačil, dokler me ni dobesedno zasvojil. Začel sem se izobraževati glede treningov in zdravega načina hranjenja, veliko sem bral in spraševal izkušenega Damjana. Že tri leta in pol živim za fitnes, redno treniram in se zdravo prehranjujem."

Nejc: "Tudi jaz se že od majhnih nog navdušujem nad oblikovanjem telesa. Spomnim se, da sem veliko časa prebil pred ogledalom v kopalnici in opazoval svoj, takrat majhen biceps. Zdaj že šesto leto redno obiskujem fitnes, vsa leta sem skrbel samo za ohranjanje kondicije, pred dvema letoma pa sem se odločil izoblikovati postavo. Zelo mi je všeč, da posameznik poskrbi zase, da se zdravo prehranjuje in si vzame čas za zmerno vadbo. Na ta način se bo dvignila tudi njegova samozavest. Če dvomite, oblecite trenirko in pojdite na fitnes. Zagotavljam vam, da vas bo vadba pritegnila, vaše počutje pa se bo izboljšalo."

Junija se odpravljata v Ameriko, kjer se bosta na svetovnem prvenstvu Musclemania potegovala za naslov model Universe. V čem se prvenstvo razlikuje od drugih oziroma podobnih tekmovanj?

Aljaž: "Na drugih tekmovanjih v bodybuildingu ocenjujejo telo samo od vratu navzdol, pri čemer mora biti le-to čim bolj definirano, žilavo in simetrično. Na tem tekmovanju pa so zelo pomembni tudi fotogeničnost, nasmešek, lasje, hoja, kako izgledaš v kopalkah in večerni obleki ter kako dobro predstaviš šport po svoji izbiri. Tekmovanje se razlikuje od drugih tudi po obvezni doping kontroli, zaradi katere ne more priti do nepoštenih prednosti, kar mi je zelo všeč. Obenem je tekmovanje atraktivno, saj poteka na ravni velikega šova."

Nejc: "Prvih pet tekmovalcev bodo testirali. Rezultati testov bodo pokazali, ali so uporabili steroide, efedrin ali kakšno drugo poživilo. Prav zato imava večje možnosti za uspeh kot pa na domačih tekmovanjih."

Projekt bo zagotovo velik zalogaj za vaju.

Aljaž: "Stroški so kar veliki, še posebej, če nimaš rednega dohodka. Veliko je stvari, od letalske karte, letalskih pristojbin, zavarovanja v tujini, hotela v Miamiju, štartnine za tekmo pa do nenačrtovanih stroškov. Zato potrebujeva ljudi, ki bi nama pomagali lažje doseči zastavljeni cilj."

Nejc: "Ker sva oba študenta, je zelo težko zbrati potrebna denarna sredstva. Stroški za enega znašajo približno 2500 evrov, zato iščeva sponzorje. Zelo hvaležna bova za vsak minimalni prispevek."

Aljaž
AljažFOTO: POP TV

Potrebnega bo tudi veliko odrekanja in discipline, tako pri hranjenju kot tudi na treningih. Približajta nam svoje špartansko življenje.

Aljaž: "Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje jedel čips, mastno in hitro hrano ter sladkarije. Če že pojem kaj takšnega, je to zagotovo sladoled. Sedaj sva še oba v fazi pridobivanja mišične mase in ni mučno glede prehrane, ker sva se že navadila. Težje je na dieti, še posebej zadnje dni, ko z jedilnika črtaš ogljikove hidrate, da izgubiš še zadnje blazinice maščobe. Morda boste rekli, da sem nor, ker jem od šest- do sedemkrat na dan oziroma približno na tri ure. Seveda so to manjši, kakovostnejši obroki. Čez dan spijem približno 3 litre vode in liter zelenega čaja. Treniram tudi dvakrat na dan, tudi desetkrat na teden, treningi so zelo težki, za nešportnike ali rekreativce celo nepredstavljivi. Včasih treniram preveč, samo zato ker ne morem zdržati brez vadbe."

Nejc: "Za takšen podvig so potrebne ure in ure fizičnega truda, prav tako moraš biti izjemno discipliniran pri hranjenju. Zelo pomemben je vnos beljakovin, nenasičenih maščob ter porazdeljen in uravnotežen vnos kompleksnih ogljikovih hidratov. Treniram 6 dni v tednu, vsak dan, še pred zajtrkom grem kolesarit ali teč, kar je zelo dobro za metabolizem, saj na ta način telo čez dan porabi več kalorij, presnova hrane pa je lažja. Povprečni trening traja od ene in pol do dveh ur. Velikokrat se zgodi, da tako dolgo treniram, da ugasnejo luči in zaprejo fintes."

Zakaj tako odločno nasprotujeta zlorabi steroidov oziroma kakšno škodo lahko povzočijo?

Aljaž: "Nikoli nisem bil zagovornik prepovedanih substanc in tudi nikoli ne bom. Rajši 'umiram' zaradi težkih treningov, se zdravo prehranjujem, počasi napredujem in ohranjam zdravo telo, kot pa da bi na hitro pridobil mišično maso. Veliko ljudi misli, da uživam kaj prepovedanega, ker se ne spoznajo na treninge in prehrano ali so enostavno nevoščljivi, ampak mene ni strah pregleda krvi, ker vem, da ne morejo najti ničesar prepovedanega. Po pravici povedano nisem nikoli kaj dosti bral o teh stvareh, ker me enostavno ni zanimalo, tako da ne vem kaj dosti o tem. Vem samo, da povzročajo ginekomastijo, raka na prostati, srčna obolenja, bolezni jeter, impotentnost, poškodbe kit, živčnost ..."

Nejc: "Telo vsakega posameznika je unikantno, vsak ga lahko oblikuje po svoje, ne zdi pa se mi pošteno, da tekmovalci posegajo po steroidih. Najbolj znan in uporabljen je anabolični steroid 101, ki je sintetična oblika moškega hormona testosterona, ki se proizvaja v modih in povzroči nadnaravno povečanje misične mase. Največja nevarnost jemanja steroidov je zmanjšanje mod, kar zmanjša ali povsem prepreči proizvodnjo sperme. Telo se preoblikuje in poraste, brada se lahko poveča, boki zmanjšajo. Iste posledice čutijo tudi ženske, stanje pa se lahko normalizira s prenehanjem jemanja."

Na vaju se lahko obrne vsak, ki si želi oblikovati postavo. Kako lahko pridejo do vaju?

Aljaž: "Za nasvete o treningih, prehrani, zdravem načinu življenja in boljšem počutju me lahko pokličete vsak dan na telefonsko št. 041/907 575 ali mi pišete na elektronski naslov atajnsek@gmail.com."

Nejc: "Če želite oblikovati postavo ob sproščeni vadbi in uravnoteženi prehrani ter se obenem počutiti neverjetno, mi pišite na naslov nejc.meznar@gawab.com ali pokličite na številko 031/219 423. "

Kaj kot strokovnjaka svetujeta vsem ženskam, ki si želijo izoblikovati svoje telo, glede prehrane in telesne vadbe?

Aljaž: "Zelo na kratko – vsaj trikrat na teden si vzemite čas za najmanj enourno vadbo, da se prepotite, spodbudite utrip srca, dobro vplivate na krvno-žilni sistem, dvignete frekvenco dihanja, porabite nekaj kalorij, uravnovesite izločanje nekaterih hormonov, pozabite na vsakodnevne skrbi in stres ... Ne pojejte vsega, kar vam pride pod roke, privoščite si približno pet manjših obrokov na dan, odvisno od tega, ali ste vrhunski športnik ali rekreativec, saj se obroki vedno prilagajajo vsakemu posamezniku. Vsem pa je skupno, da se morate izogibati sladkarijam, hitri, ocvrti in mastni hrani. Jesti morate puste beljakovine, kakovostne ogljikove hidrate, zdrave maščobe (omega 3, 6, 9), dosti sadja in zelenjave, obroke pa morate tudi pravilno skombinirati."

Nejc: "Žensko telo je nekaj najlepšega in najnežnejšega. Punce, če si ga želite izklesati, morate redno vaditi in se pravilno hraniti. Trikrat tedensko obiskujte fitnes, priporočam vam daljše sprehode zjutraj ali zvečer, obroki naj bodo pogosti (od 4- do 5-krat na dan), ampak majhni. Zjutraj naj vsebujejo več ogljikovih hidratov, nekaj nenasičenih maščob in beljakovine. Čez dan zmanjšajte vnos ogljikovih hidratov in povečajte vnos beljakovin, maščobe pa uživajte enakomerno. Za malico jejte sadje in oreščke ter pijte veliko vode, izogibajte pa se hitri hrani in nezdravim maščobam."

Nejc
NejcFOTO: POP TV


KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471