Zadovoljna.si
Roza barva kot zaščitni znak Barbie

Novice

Se Barbie boji gub?

Saša Osolnik
17. 02. 2009 19.00
0

Priljubljena punčka Barbie je stara 50 let, njeno srečanje z Abrahamom pa so v New Yorku obeležili z modno revijo, na kateri so mnogi znani kreatorji predstavili oblačila, za katera jih je navdihnila prav lutka iz Mattela.

Zgodovina priljubljene punčke

Največji svetovni proizvajalec igrač Mattel je z velikim praznovanjem Barbie želel povrniti smisel za modo in povečati upadajočo prodajo. Američanka Ruth Handler je za prvo punčko dobila navdih pri nemški lutki Bild Lili, ki so ji pozneje spremenili ime v Barbie. Skozi leta je lutka sprožila veliko tožb in kritik, saj je njena oblika spominjala na razvito žensko telo, kar pa po mnenju nekaterih ni bilo primerno za otroke. Prav tako naj bi ji očitali preveč izzivalna oblačila in videz. Kljub vsem nasprotovanjem Barbie še danes ostaja priljubljena igrača mnogih otrok in zbirateljev.

Roza barva kot zaščitni znak Barbie
Roza barva kot zaščitni znak BarbieFOTO:

Prva Barbie je nosila črno bele zebraste kopalke, lase pa je imela spete v čop. Danes je primerek takratne punčke vreden kar 27 tisoč dolarjev. Modna revija se je tako začela z manekenko, ki je nosila zebraste kopalke, izdelane z domišljijo in navdihom, ki ga premore sodobna Barbie. Modno pisto so krasili svetleči napisi, bleščice in obvezna roza barva, ki jo še danes mnogo ljudi povezuje z lepoto tovrstne punčke.

Moda in Barbie

Dizajnerji so Barbie popeljali skozi preteklost, sedanjost in prihodnost. Kreacije so zablestele v nepogrešljivi črni, rdeči in beli barvi, ki so jih dopolnjevali dolgi speti lasje. Vseeno je roza barva prevladovala tudi pri obutvi, ki jo je za to priložnost izdelal prav slavni oblikovalec Christian Louboutin. Obvezne visoke pete in 'peep-toe' čeveljci so bili tako nepogrešljiv del modne revije. Med kreatorje, ki so oblekli novodobno Barbie, so se tako vpisali tudi Vera Wang, Badgley Mischka, Tommy Hilfilger in Calvin Klein.

Kopalke, ki so odprle modno revijo.
Kopalke, ki so odprle modno revijo.FOTO:
Barbie je najpomembnejša ameriška ikona. Je ženska s stilom, ki presega generacije in kulturo; ima posebno mesto v svetu mode in je navdih za mnoge modne oblikovalce. Tommy Hilfilger

Po modni pisti pa se je sprehodil tudi Ken, punčkin sanjski moški, vedno urejen in nasmejan. Črn smoking in obvezni metuljček sta postala njegov zaščitni znak. V modni hiši Juicy Couture so Barbie razveselili s pisano cvetočo obleko z zvonastimi rokavčki, obveznimi volančki in prisrčnimi belimi nogavičkami. Calvin Klein jo je oblekel v minimalistično belo oblekico zanimivega kroja, ki je segala malo nad kolena. Tommy Hilfiger si je zamislil resasto obleko, prozorno pelerino in kratke rokavičke, medtem ko je Catherine Malandrino izbrala obleko v barvi zastave ZDA.

Mattelova strategija

Z modno revijo je Mattel želel povečati svoj krog oboževalcev in obdržati svoje zveste privržence, ki priljubljeno punčko ne zamenjujejo z novodobnimi, vendar vseeno zelo podobnimi lutkami. S tem namenom bo Barbie svoj jubilej praznovala tudi v Parizu in Washingtonu ter tako dokazovala, da se je v zgodovino zapisala kot največja stilska ikona, pa čeprav le med igračami.

Barbie v številkah

Vsako leto se po svetu proda preko 120 milijonov punčk Barbie. Več kot 100 svetovno znanih kreatorjev, kot so Dior, Versace, Armani, Yves Saint Laurent in Calvin Klein, vsako leto ustvari 120 kosov novih oblačil. V njeni omari se je tako skozi leta znašla kar milijarda parov čevljev, premore pa tudi 38 živali, med katerimi je svoj dom našla tudi zebra. Med njenim pol stoletja dolgim življenjem so jo trikrat prenovili (leta 1967, 1977 in 1998), to so namreč zahtevali novi lepotni trendi, ki jih je prinesel čas. Med drugim so ji celo razširili boke in se tako odzvali na alarm zaradi naraščajoče anoreksije med dekleti. Ustvarili so kar 500 vrst enakega tipa ženske različnih ras, kultur in etničnih skupin. Prav tako Barbie opravlja vrsto različnih poklicev, vse od zdravnice pa do potapljačice. Leta 1961 je dobila srčnega izbranca Kena, s katerim sta bila zaljubljena celih 43 let. 13. februarja 2004 ga je zapustila in si privoščila kratko avanturo z Blainom. Leta 2006 je znova pristala v naročju svojega zgodovinskega zaročenca, morda tudi zaradi večnega strahu pred starostjo, samoto in časom, ki neizprosno mineva. Tudi za Barbie.

Barbi in njen srčni izbranec Ken.
Barbi in njen srčni izbranec Ken.FOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493