Zadovoljna.si
Ko prijatelju več zaupamo kot partnerju, je nekaj narobe.

Novice

Prijateljstvo moški - ženska: igra z ognjem?

Zadovoljna.si
04. 10. 2009 18.39
5

Večna debata, večna vprašanja ... Ali lahko imata moški in ženska pristen prijateljski odnos, med njima pa ni nobenih seksualnih želja? Ali ima partner pravico zahtevati, da se tako prijateljstvo prekine?

"Bolj kot vprašanje, ali je prijateljstvo med moškim in žensko mogoče, se je smiselno vprašati, ali je sploh pametno tako prijateljstvo začeti. To je kot bi dali bencin in vžigalico skupaj," opozarja partnerska terapevtka Meta Tavčar.

Ko prijatelju več zaupamo kot partnerju, je nekaj narobe.
Ko prijatelju več zaupamo kot partnerju, je nekaj narobe.FOTO: iStockphoto

Nismo monogamna bitja

Ljudje namreč nismo monogamna bitja, zvestoba v paru je zavestna odločitev para. Poleg tega partnerja oziroma zakonca nista zgolj spolna partnerja, starša, ampak sta tudi prijatelja, sta tim. Ko se na primer ženska začne s svojimi problemi obračati na drugega moškega, je to že znak, da so začele stvari uhajati. Taka situacija je že nevarna – ko se ženska z moškim prijateljem pogovarja, v njem najde tolažbo, se nanj naveže in od navezanosti do spolnosti ni daleč. "To je igra z ognjem. Kadar se ženska pogovarja, se pritožuje, kritizira, se pri njej sprošča hormon oksitocin. To je hormon, ki povzroči to, da se ob človeku, ki te posluša, počutiš mirnega, si zaupljiv. Zato je to tako zelo nevarno. Ker ženska na ta del nima vpliva, delujejo namreč hormoni." Moški pa na to situacijo reagira po svoje, ob jokajoči, žalostni ženski se prebudi njegov nagon zaščite in tudi moški je ujet, pravi Tavčarjeva.

Prevzeti odgovornost

Nihče ni imun in Tavčarjeva iskreno priznava, da sta z možem tudi že dala takšno situacijo čez. Zdaj razume, kaj se ji je dogajalo, takrat pa si dolgo ni priznala, da se je zaljubila v prijatelja. To je bilo v obdobju, ko je v njenem zakonu najbolj škripalo. A kljub zaljubljenosti moža ni prevarala in se je tudi odločila, da bo poskusila rešiti svoj zakon. Ključen je bil pogovor. "Ko se zaljubljenost zgodi, je to stvar kemije, nimaš vpliva, adrenalin šviga čez telo. Kar se naprej dogaja, pa je moja odgovornost, sem odarsel človek, odločam o svojih dejanjih. Nič se ne zgodi samo od sebe," poudarja Meta Tavčar.

Kako reševati situacijo

Prvi korak je priznanje samemu sebi, da se nekaj dogaja. In priznati partnerju, pravi Tavčarjeva. "Če sem se zaljubila, je v najinem odnosu nekaj narobe. Če si lačen hrane in greš mimo trgovine s sendviči, se boš nabasal. Ko me vleče prijateljevati, pomeni, da mi nekje manjka in ne rešujem tistega, kar je vir problema. In ko prideš domov s srečanja s prijateljem, si še bolj razočaran nad svojim partnerjem."

Kako veš, da je prijateljstvo postalo že nekaj več

Močan opozorilni znak je, ko je več tovarištva, osebnega razkrivanja in razumevanja med prijateljema kot med partnerjema, opozarja psihoterapevtka in partnerska terapevtka Veronika Seles. "Težava pa je, ker je afero danes veliko laže skriti, saj ni nič posebnega, če se moški in ženska družita v javnosti. Ko zunaj vidite moškega in žensko skupaj, ne morete z gotovostjo reči, ali sta samo prijatelja ali kaj več."

Tavčarjeva še dodaja, da prijateljstvo ni več zgolj prijateljstvo, ko si ob misli na prijatelja vznemirjen, veliko misliš nanj, stalno se ti vriva v misli, srce ti močno bije, ko se bliža srečanje. Ko se ljubiš s svojim partnerjem, se ti drugi vriva v misli. Takrat si na zelo tankem ledu.

Kaj naj stori partner

Partner ima pravico zahtevati, da se tako prijateljstvo zaključi in seveda tudi povedati, zakaj ga to prijateljstvo moti. Partnerja se morata poslušati in izraziti svoja občutja. "To čutim in pika. Imam pravico sumiti," pravi Tavčarjeva. "Imam pravico pomisliti: Kaj se imaš z njo pogovarjati? Zakaj pa mene ne povabiš na kavo?" Partnerju je treba zaupati te strahove: "Ali me bo zamenjal za drugo? Ali drugi osebi bolj zaupa? Ali se z njo bolj zabava? Ali se z njo bolj sprosti?" Če je med partnerjema iskrena ljubezen, bo partner poslušal in po pogovoru razumel. In mogoče ima tudi on razlago, zakaj so stvari takšne, kot so.

Odločitev je vaša

Partnerja si morata biti na jasnem, ali si želita biti zvesta. Za zvestobo je treba delati, to je vsakodnevna odločitev, da moški glede svoje partnerice odloči: "Želim biti s teboj, čeprav je na svetu ogromno lepih žensk, ki me vznemirjajo." Zavedati se morata, da si nista samoumevna, se odločita, da ostajata skupaj in stvari rešujeta sproti.

Kdo lahko ogroža partnerstvo?

Kdo je nevaren za potencialne nezveste partnerje? Seleseva pravi, da so to samski ljudje na preži ali tisti vezani, ki se odprto pritožujejo glede svojega sedanjega odnosa. Potencialni nezvesti partnerji po navadi izžarevajo svojo dosegljivost oziroma pripravljenost, da se zapletejo in prestopijo normalne in dovoljene meje.

Kaj mislijo znani Slovenci?

Nina Ivanič, igralka

"Verjamem v globoko, pristno prijateljstvo med moškim in žensko. Sama imam veliko prijateljev, kjer ni nobene seksualne iskrice. Seveda se lahko zgodi kaj več, odvisno od oseb in situacije, ampak verjamem, da se dve sorodni duši lahko najdeta in sta prijatelja brez seksualnih želja. Tudi moj mož ima prijateljico, gre z njo na kavo in prepričana sem, da ne gre za nič več kot prijateljstvo. 
Kdaj bi od moža zahtevala, da prekine prijatelstvo? Če bi videla, da neko prijateljico postavlja v ospredje, da daje prednost njej, da postajajo srečanja prepogosta ali pa bi o njej govoril z žarom. Ženske to začutimo. Saj prisiliti ga ne moreš, ampak bi pa vedela, kam pes taco moli."

Marko Vozelj, pevec

"Če bi me o prijateljstvu med moškim in žensko spraševali pred srednjo šolo, bi malce debelo pogledal. Potem pa sem se vpisal na srednjo zdravstveno šolo, kjer so bila v glavnem dekleta, in ugotovil, da za pravo prijateljstvo spol nima glavnega pomena. Jaz sem nasprotni spol skozi prijateljstvo spoznal že v puberteti. To je posebna izkušnja, saj so mi sošolke pokazale ženski pogled na stvari. Ugotovil sem, kako one ocenjujejo določene situacije. Mogoče sem bil celo boljši zaupnik kot kaka prijateljica in verjamem, da je še danes to mogoče. Seveda imam tudi ženske prijateljice. 

Tako kot pri veliko drugih stvareh je tudi tukaj pomembna odkritost. Zgodilo se mi je že, da je ženska narobe razumela najino prijateljstvo, mislila, da gre za nekaj več, in je bilo čez čas razočaranje veliko. Veliko bolje se počutim, če so stvari jasne že od začetka. 
Če pogledam z druge strani, pa bi težko rekel, kdaj bi se mi zdelo ženino prijateljstvo z moškim že neprimerno. Če bi začutil, da nekaj ni prav, bi se seveda najprej pogovorila. Prav tako bi se pogovoril, če bi sam zaznal pri prijateljici, da je narobe razumela najin odnos. Če je bila vez res prijateljska, bi zadeva morala funkcionirati naprej, če pa ne, pa je to vez bolje čim prej zaključiti."
 

Članek je napisala Teja Grapulin.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 413