Zadovoljna.si
Če se dobro naspiš, lažje živiš.

Novice

Shujšajmo s spanjem

R.O.
15. 03. 2009 19.00
1

Shujšati s spanjem? Nemogoče! Pa vendar obstajajo dokazi, da lahko s spanjem shujšaš. Torej, kaj še čakate, le hitro pod rjuhe. Pa lahko noč!

Spanec je več kot žganec. Pa še shujšaš lahko.
Spanec je več kot žganec. Pa še shujšaš lahko.FOTO: iStockphoto

V več kot dvajsetih raziskavah so znanstveniki dokazali, da so ljudje, ki spijo premalo, nagnjeni k povišani telesni teži. Na univerzi v Clevelandu so podrobno opazovali spalne navade več kot 70.000 žensk in ugotovitve so bile neverjetne. Tiste ženske, ki so spale do največ pet ur in pol na dan, so v določenem obdobju pridobile kar 30 odstotkov več kilogramov kot tiste, ki so spale dlje. Zdrava ženska potrebuje vsaj sedem ur in pol spanja na noč. Če ste po tem času še vedno utrujene, ne skrbite. Opazujte sebe in svoje navade in čez čas boste našle pravo mero spanca.

Kakšna je sploh povezava med spanjem in telesno težo? Znanost dokazuje, da pomanjkanje spanca neugodno vpliva na hormon, ki regulira občutek lakote in uravnava delovanje metabolizma.

Več spanja, manj hrane

Če se vsaj malo opazujemo, lahko kaj hitro ugotovimo, da jemo veliko več, ko smo utrujene. Tiste ženske, ki spijo premalo, pojejo kar 220 kcal več kot tiste, ki spijo sedem in pol ur, kar pomeni pol kg v dveh tednih. Pri ženskah, ki ne spijo dovolj, deluje hormon, ki zahteva več hrane. Istočasno opazimo pomanjkanje drugega hormona, ki nam daje občutek sitosti. Ob pomanjkanju spanca, ne le da jemo več, tudi hrana je manj kakovostna in poruši se ravnovesje med zaužito zdravo hrano in nezdravimi prigrizki. Ko pojemo čokolado, čips ali pecivo, zelo hitro prodrejo v naše telo slabe maščobe, ki nam le za kratek čas dajo občutek sitosti.

Če se dobro naspiš, lažje živiš.
Če se dobro naspiš, lažje živiš.FOTO: iStockphoto

Več spanja, manj skladiščene maščobe

Ko se navadite na nov spalni ritem, že po treh tednih z veseljem ugotovite, da so vam hlače malo manj tesne in tudi prijatelji opazijo spremembo. Trebuh postane ploščat in na bokih se ne kopiči več maščoba. Po dveh mesecih se že opazi razlika na  naši postavi. Koža je bolj napeta, mišice čvrste. Kako je to mogoče? Med globokim spancem možgani izločajo več rastnega hormona, ki pretvori maščobo v energijo. Kadar rastnemu hormonu zaradi pomanjkanja spanca ne damo dovolj časa, se dodatne kalorije kopičijo v obliki maščobe. In seveda se naša največja sovražnica že lepi na naše najbolj občutljive dele telesa.

Več spanja, več energije

Saj ni res, pa je. Kadar smo spočiti, imamo več energije. Raje obiskujemo telovadnice, fitnese, se gibamo na svežem zraku in sploh živimo bolj intenzivno in zdravo. Pa čeprav se nam ustaljeni bioritem poruši. Življenje postane drugačno in to zahteva določen napor, a se podvig kmalu obrestuje.

In kako je s spanjem na delovnem mestu? Ne priporočamo.
In kako je s spanjem na delovnem mestu? Ne priporočamo. FOTO: iStockphoto

Zanimivo je, da ne bomo izgubile niti grama več, če bomo spale več kot sedem ur in pol na dan. Dosledno se moramo držati pravila in spati točno toliko časa, kot ga potrebujemo. Pred uro, ko naj bi zaprli oči, si privoščimo lahkotno branje ali toplo kopel. Pomembno je, da ugasnemo TV in telefon in da ni v sobi nobenih motenj. Kadar možgani zaznajo svetlobo ali moteč zvok, se prekine delovanje tistega hormona, ki naj bi te zazibal v globok spanec. In še to. V popoldanskem času ni priporočljivo piti kave in vsaj tri ure pred spancem naj ne bi pili alkohola. Pa saj vse to že zelo dobro vemo. Samo odločiti se je treba. In ravno to je ponavadi najtežje.


 

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471