Zadovoljna.si
Nicole ne prizna, a očitno je, da njen obraz nima več pravega izraza.

Novice

Botoks igralkam uničuje kariero

T. G.
30. 03. 2010 18.50
1

Znano je, da se botoks uporablja za glajenje obraznih gub, a le redkokdo ve, da je botulin, ki je glavna učinkovina botoksa, pravzaprav eden najbolj smrtonosnih naravnih strupov. No, zvezde večinoma prisegajo na njegove pomlajevalne učinke, nekatere celo pretiravajo in si tako uničujejo kariero.

Botoks se pravzaprav reče izdelku, v katerem je uporabljena učinkovina nevrotoksina botulina. Gre za nevrotoksično beljakovino, ki jo proizvaja bakterija Clostridium botulinum. Botulin je eden najbolj smrtonosnih naravnih strupov. V zelo majhnih odmerkih se uporablja kot mišični relaksant ter v kozmetične namene.

Botoks omrtvi mišice, zaradi česar je koža bolj gladka.
Botoks omrtvi mišice, zaradi česar je koža bolj gladka.FOTO: Reuters

Botoks začasno paralizira mišice

Botoks se vbrizgava z injekcijami, ki vsebujejo toksin botulina vrste A. Sprva je bil namenjem zgolj zdravljenju nevroloških bolezni, na primer blaženju neželenega trzanja mišic okoli očesa in škilavosti, danes pa botoks uporabljajo za glajenje obraznih gubic, nagrbančenega čela, gubic okoli oči in ust. Botoks deluje tako, da sprosti mišice, saj učinkuje na živčne končiče. Ta način glajenja obraznih gubic ima le začasen učinek, saj deluje le tri do osem tednov, zato je treba injekcije botoksa večkrat vbrizgati. Gube nastanejo zaradi naravnega krčenja obraznih mišic, do katerega pride ob smejanju ter vseh drugih načinih izražanja čustev z obrazom. Botoks takšno delovanje onemogoči, saj so mišiče dejansko paralizirane. Zato za določeno obdobje, dokler ima toksin svoj učinek, gubic ni, ker določene mišice mirujejo in ne gubajo kože. Botoks mora za to usposobljeni zdravnik vbrizgati neposredno v želeno mišico, zato je nevarnost, da bi toksin prišel v druge dele telesa, majhna.

Številni stranski učinki

Tako kot večina zdravil ima tudi botoks svoje stranske učinke, ki pa po zagotovilih zdravnikov ne trajajo več kot šest mesecev. Stranski učinki vbrizgavanja botoksa so lahko modrice na predelu, kjer je bil vbrizgan, glavobol, vnetje dihal, začasno nehoteno zapiranje vek, slabost in znaki gripe. Po zagotovilu zdravnikov se v redkih primerih zgodi, da pride botoks tudi do mišic, ki niso bile cilj tretmaja, zaradi česar je lahko obraz tudi deloma paraliziran. Poredko lahko pride tudi do bolečin na obrazu, rdečih lis na mestu, kjer je bil botoks vbrizgan, in mišične slabosti. Ti stranski učinki naj bi se pojavili prvi teden po injeciranju.

Simon Cowell je navdušen nad botoksom.
Simon Cowell je navdušen nad botoksom. FOTO: Reuters

Botoks da, a zmerno

V svetu slavnih je lepota visoko cenjena, še bolj pa mladost. Zato marsikateri zvezdnik ali zvezdnica poseže po različnih kozmetičnih pripomočkih, da ohrani mladostni videz. Botoks je tako že zelo razširjen način boja proti gubicam, ki je, nekatere bolj druge manj, 'zasvojil'. Playboyeva zajčica Jenny McCarthy prisega na botoks v majhnih količinah, zato pa mora na injekcije vsake dva meseca, namesto po običajni treh do štirih mesecih. Brooke Shields je botoks sicer že preizkusila, a ne ve, če se bo še kdaj odločila zanj. Jennie Garth je imela prvič nekoliko slabšo izkušnjo z botoksom, saj ji je zdravnik vbrizgal preveliko dozo, zaradi česar je bil njen obraz po njenem mnenju preveč spremenjen. Uporabo botoksa priznava tudi Vanessa Williams, ki pa dodaja, da je njenih obiskov pri zdravniku bolj malo, saj si želi naravnega videza. ''Odločila sem se za botoks, ker je tako moj obraz bolj sproščen."

Bo Sandra Bullock šla po stopinjah Nicole Kidman?
Bo Sandra Bullock šla po stopinjah Nicole Kidman?FOTO: Reuters

Botoks je navdušil tudi moške

Botoksa ne uporabljajo zgolj ženske, zanj se odločajo tudi moški. Tako 'talent' Simon Cowell pravi, da je zanj botoks nekaj tako običajnega kot zobna pasta. ''Vidim, da deluje in torej, kaj koga briga,“ je dejal Simon. David Hasselhoff pravi, da tako ni več igralskega kolega ali kolegice, ki ne bi uporabljal botoksa. Za glajenje gub se odloči pred kakšnim snemanjem, čeprav ima zadnje čase zaradi hudih težav z alkoholom resnih vlog bolj malo.

Med odkritimi navdušenkami nad učinki botoksa je nekdanji supermodel Linda Evangelista. ''Tudi manekenke nismo nadljudje. Tudi me se staramo.“ Na botoks je nestrpno čakala Janice Dickinson. ''Uporabila sem ga že prvo leto, ko je bil na razpolago, bila sem prva v vrsti. Od takrat grem na injekcije vsakih šest mesecev.“

Botoks? Nikoli (več)!

Če gre verjeti ali ne, lahko persodite sami, a nekatere igralke trdijo, da si ne bi nikoli več vbrizgale botoksa v svoj obraz. Med temi sta Courtney Cox, ki je sicer botoks poskusila, a je bila zgrožena nad njegovimi učinki, in Teri Hatcher. ''Poskusila sem že z injekcijami botoksa in klolagena, a tega ne bi storila nikoli več. Gubice so naravne in očitno morajo biti del staranja,“ je poevdala razočarana gospodinja. Igralki Cate Blanchett in Sarah Jessica Parker pa menda botoksa sploh nista še poskusili.

Sandra Bullock je kot lutka

Poznavalci ugotavljajo, da je 45-letna igralka danes videti 10 let mlajša. Tudi lepotni kirurgi ugotavljajo, da je njeno čelo gladko in med obrvmi ni gube. Na uporabo botoksa na predelu čela kaže tudi to, da je srednji del obrvnega loka nenaravno spuščen. Njeni oboževalci so v skrbeh, da ne bo lepa igralka naredila takšne napake, kot jo je njena kolegica Nicole Kidman.

Nicole ne prizna, a očitno je, da njen obraz nima več pravega izraza.
Nicole ne prizna, a očitno je, da njen obraz nima več pravega izraza. FOTO:

Nicole nima več pravega izraza

Marsikdo težko razume, zakaj se je nekoč prelepa zvezdnica Nicole Kidman odločila za tako drastičen poseg na svojem obrazu. Tako lepotni kirurgi ugotavljajo, da se je predozirala z botoksom, čeprav sama to zanika in trdi, da je naravna. Lastnik ene večjih botoks klinik v Kanadi dr. Braun je povedal, da gre Nicole dva ali tri tedne pred velikimi dogodki na injekcije botoksa. ''Zato potem deluje njen obraz, kot bi bil zamrznjen in nenavaden,“ je povedal. In prav zaradi tega, zaradi njenega vse bolj neizraznega obraza, ima igralka menda že težave pri pridobivanju pomembnih vlog. Strokovnjaki pojasnjujejo, da zaradi paraliziranih mišic ne more več pristno odigrati čustev, saj njen obraz ne zmore več izraziti žalosti ali veselja.

Madonna ne prizna

Ob pogledu na vse bolj svež obraz dvainpetdesetletne Madonne je le težko verjeti, da na njem ne bi bilo dela kirurških rok. Govori se o obraznem liftingu in injekcijah botoksa. Z njenega obraza so namreč izginile številne drobne gubice, tiste okoli oči in tiste med nosom in ustnicami. Pogled na njeno čelo, na katerem ni več izraznih gub, govori o tem, da se je poslužila botoksa.

Nekdanja Playboyeva zajčica Jenny McCarthy je za botoks, a v zmernih količinah.
Nekdanja Playboyeva zajčica Jenny McCarthy je za botoks, a v zmernih količinah.FOTO: Reuters
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478