Zadovoljna.si
Sladek kot poljub

Novice

Sorodna duša? Odkrij jo s poljubom!

P.V.
12. 04. 2009 19.05
0

Kako že na prvem srečanju ugotoviti, ali je pravi oziroma prava za vas? Dovolj bo poljub in odkrili boste biološko afiniteto s potencialnim partnerjem. Strokovnjaki menijo, da gre za hiter in nezmotljiv test, ki razkrije tudi zdravstveno stanje ter genetsko in reproduktivno kompatibilnost dveh oseb.

Se bo krastača spremenila v princa?
Se bo krastača spremenila v princa?FOTO: iStockphoto

Če drži, da je ljubezen kemija, potem gre tudi verjeti, da lahko s hitro in nezmotljivo metodo ugotovite, ali ste našli sorodno dušo. Poljubite jo. S tem hitrim in preprostim testom lahko odpravite vsakršen dvom in takoj preverite biološko kompatibilnost z ljubo osebo, zagotavljajo ameriški strokovnjaki. Gre za prvi intimni stik, ki lahko razkrije marsikaj glede skupne prihodnosti.

Eksplozija informacij in čustev

"Poljub je eksplozija informacij, ki potujejo med partnerjema," trdi Helen Fisher, antropologinja in avtorica knjige Narava in kemija romantične ljubezni. "Pravzaprav je poljub sredstvo za ovrednotenje kompatibilnosti. V možganih se namreč zbirajo informacije, ki jih pošiljajo ustnice, lica, nos in jezik," pojasnjuje Fisherejeva in dodaja: "Ko nekoga poljubimo, ga občutimo v pravem pomenu besede. Poljub ni le poljub, temveč veliko več. Je način, da pokažemo kdo smo, kaj želimo in kaj lahko damo."

Gordon Gallup, docent evolucijske psihologije na Univerzi Albany, je še bolj konkreten: "V trenutku, ko se dve osebi poljubita, se sprožijo mehanizmi, ki preučijo zdravstveno in reproduktivno stanje ter genetsko kompatibilnost. Tisto, kar se zgodi med poljubljanjem, je neke vrste ponudba. Potem pa jo sprejmemo ali pa tudi ne," pojasnjuje.

Sladek kot poljub
Sladek kot poljubFOTO: iStockphoto

Biološka afiniteta ni dovolj

Ugotovitve znantvenikov so potrdili tudi študenti Univerze v Albanyju. V anketi je 59 odstotkov fantov in 66 odstotkov deklet potrdilo, da so se nehali zanimati za osebo, ki jih je prvotno privlačila prav po prvem poljubu, ki ni bil tak, kot so si želeli.

Ali to pomeni, da je biološka afiniteta bistvenega pomena? "Ne povsem," odgovarja Fisher. Po njegovem mnenju nastanek in trajanje solidnega partnerskega odnosa nista odvisna le od poljuba. Pomembno vlogo odigrajo tudi drugi dejavniki. "Možgani so razvili tri različne sisteme, ki vplivajo na odločitev para, da življenje preživi skupaj. Prvi je seksualna privlačnost, drugi romantična ljubezen, tretji pa občutek miru in varnosti, ki ga človek občuti v zvezi."

  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 478