Zadovoljna.si
Roza torbica velja za eno najbolj priljubljenih.

Novice

Zvezdniški 'must have': Birkinka

B.M.
20. 02. 2009 18.46
3

Si predstavljate, da bi se na prvi pogled zaljubile v lično in modno torbo, vendar bi jo lahko kupile šele čez šest let? Hollywoodske zvezdnice se strinjajo, da se za torbo znamke Hermes, model Birkin, splača počakati in zanjo odšteti vrtoglavo vsoto denarja.


Ženska torbica je eden od najbolj nepogrešljivih (obveznih) modnih dodatkov. Že nekaj let so v modi velike torbe, v katere lahko spravimo vse nujne in manj nujne potrebščine, brez katerih si ne predstavljamo življenja. Poleg vsega pa predstavljajo tudi nekakšen statusni simbol. Le kdo ne pozna danes že legendarnih sandal Manola Blahnika? Ali pa ženskega kostima Coco Chanel? K tej kombinaciji spada tudi torba francoske modne znamke Hermes. To ni običajna torba, temveč model Birkin, ki predstavlja prestiž, kakršnega si navadni smrtniki ne moremo predstavljati.

Birkinka je pravi statusni simbol, ki si ga lahko privoščijo le redke srečnice.
Birkinka je pravi statusni simbol, ki si ga lahko privoščijo le redke srečnice.FOTO:

100.000 dolarjev za torbico

Model Birkin stane od 6.000 dolarjev pa vse do neverjetnih 100.000 dolarjev. Torbice ni mogoče kupiti v prosti prodaji, če jo želite, jo morate naročiti. Podjetje, ki ima sedež v Parizu, samo dvakrat letno sprejema naročila. Čakalna doba je od dve pa vse do šest let (za posebne izdaje). Vse je namreč odvisno od kakovosti usnja. Torbe znamke Hermes na splošno veljajo za brezčasni modni dodatek. Ženske, ki si jih lahko privoščijo, odražajo eleganco in izjemen modni okus. Tako imenovana birkinka je statusni simbol, imajo jo predvsem uspešne in bogate ženske.

Igralka Katie Holmes je ena od stalnih naročnic torb Birkin.
Igralka Katie Holmes je ena od stalnih naročnic torb Birkin. FOTO:

Od kod ime Birkin?

Legendarna torba je dobila ime po danes 62-letni angleški igralki Jane Birkin, ki že dolgo živi v Franciji. Leta 1984 jo je ustvaril Jean Louis Dumas, ki je kasneje postal predsednik družbe Hermes International. Pravijo, da jo je Dumas skiciral kmalu zatem, ko je na letalu sedel poleg igralke Jane Birkin. Slavna igralka se je med poletom menda pritoževala nad nepraktičnostjo torbic, saj je skorajda nemogoče najti dovolj veliko in elegantno hkrati. In to je bila spodbuda za rojstvo Birkinke, dovolj prostorne, elegantne in z zlatimi sponkami.

Drugo je zgodovina. Torbe še vedno izdelujejo ročno, kar pojasnjuje, zakaj so cene tako vrtoglavo visoke. Za en izdelek porabijo do 48 ur, kar pomeni več tednov dela. Zunanjost torbe je izdelana iz različnih vrst usnja, najdražja pa je koža krokodila, ki živi v slani vodi.

Drugorazrednih ni

Vse končne izdelke, ki imajo še tako drobno napako, izločijo iz proizvodnje in jih uničijo. To pomeni, da Birkinke nikoli ne boste mogle kupiti ceneje, ker naj bi bil primerek drugorazredno blago. Nihče od zaposlenih v Hermesu legendarne torbice ne more kupiti. Vodstvo podjetja jim sicer dovoli, da si izdelajo svojo torbico, ki je posebej označena, teh proizvedejo zelo malo.

Zvezdnice jo preprosto obožujejo

V Hollywoodu je kar nekaj zvezdnic, ki svoj status upravičujejo tudi s prestižno torbo Birkin. Med njimi tako najdemo igralke Julio Roberts, Evo Longorio, Sandro Bullock, Katie Holmes, Jodie Foster, Demi Moore, Sarah Jessico Parker, pevki Mariah Carey in Jennifer Lopez, manekenki Elle MacPherson, Kate Moss, modne navdušenke Victorio Beckham, Lindsay Lohan in Nicole Richie ter televizijski osebnosti Oprah Winfrey in Martho Stewart.

Torba Birkin pa se je nekajkrat znašla tudi na malih zaslonih. Oboževala so jo seveda dekleta iz serije Seks v mestu, nanjo je čakal tudi Will (iz serije Will&Grace), Rory Gilmore (Midve z mamo) pa je od svojega fanta Logana dobila za darilo roza birkinko.

Oboževalke prestižne torbe bi se verjetno strinjale s Samantho, ki je v enem delu serije Seks v mestu ogorčeno izjavila: "To ni samo torba, to je vendar Birkinka!"

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375