Zadovoljna.si
Gladiator shoes

Novice

Zvezdniški 'must have': Gladiatorke osvajajo!

S.O.
29. 03. 2009 19.42
2

Sprva so veljale za delavsko obutev, nato pa jih je leta 1996 čudežno oživel Alexander McQueen. Danes pa so gladiatorke nepogrešljive na rdeči preprogi in na sprehodu po mestu.

Sarah Jessica Parker nosi gladiatorke tudi k večernim toaletam.
Sarah Jessica Parker nosi gladiatorke tudi k večernim toaletam.FOTO:

Gladiatorke so nas omrežile že prejšnje poletje, vendar tudi letos ostajajo obvezna oprema za sončne dni. Iz ravnih podplatov so se raznobarvni paščki preselili tudi na višave. Najbolj oblegane ta hip so gladiatorke na petah in z obvezno platformo. Zelo priljubljen je tudi lesen podplat in kombinacija črnih trakov.

Tudi zvezdnice, kot so Srah Jessica Parker, Fergie, dvojčici Olsen, sestri Hilton, Victoria Beckham, Kate Moss, Rihanna in mnoge druge tovrstne čeveljce naravnost obožujejo.

Zgodovina

Dvojčici Olsen prisegata na gladiatorke.
Dvojčici Olsen prisegata na gladiatorke.FOTO:

Nastale so v času Rimljanov in služile predvsem kot delovna obutev. Nizek podplat in nekaj trakov so imeli vse prej kot estetski namen. Zaradi večje opore so trakove zavezali na gležnju ali pa prepletli vse do kolena. Leta 1996 jih je ponovno obudil britanski modni kreator Alexander McQueen in jih s pomočjo zvezd vpeljal v visoko modo. Iz nizkih gladiatork so tako z nekaj domišljije nastale gladiatorke na visokih petah, ki so stalnica modnih revij in pomembnih dogodkov. Modna hiša Givenchy si je tako zamislila gladiatorke, ki spominjajo na škornje in segajo do kolen. Nad belo-črnimi gladiatorkami se je tako navdušila pevka Rihanna.

Gladiatorke s petami za vroče dni
Gladiatorke s petami za vroče dniFOTO:

Da gladiatorke postajajo tudi vedno bolj elegantnejše, je dokazala Carrie v filmu Seks v mestu, kjer je svoj par gladiatork nosila kar k poročni obleki. Pevka Fergie ima najraje preproste temno sive Jimmy Choo gladiatorke z okrasno zadrgo in tanjšo visoko peto, Victoria Beckham pa si je privoščila zlate s podpisom Christiana Louboutina za kolekcijo Rodarte.

Kombinacije

Fergie ima najraje gladiatorke Jimmy Choo.
Fergie ima najraje gladiatorke Jimmy Choo.FOTO:

Gladiatorke pa same po sebi na zahtevajo veliko skrbi s kombiniranjem. Če se torej odločite za pisane, metalne, z biseri, zadrgami in drugimi dodatki, je vaše oblačilo lahko enobarvno in preprostega kroja. Za vse tiste, ki v kombiniranju naravnost uživate, pa si privoščite kratka krila, vroče hlačke, haremke in pisane oblekice. Možnosti je ogromno, nove gladiatorke pa so že na voljo v trgovinah in čakajo na toplejše dni.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 471