Zadovoljna.si
nasilje nad žensko

Stop: nasilje nad ženskami

5 razlogov, zakaj ženske ostajajo v nasilnih razmerjih

zadovoljna.si
10. 06. 2019 11.08
0

Vsi smo že slišali za takšno ali drugačno zgodbo o nasilju v družini, predvsem psihično nasilje (v obliki zmerjanja, čustvenega izsiljevanja in groženj). Zakaj ženske pravzaprav ostajajo v tovrstnih razmerjih? Zakaj preprosto ne odidejo in zapustijo svojega partnerja, zakaj ga branijo in zagovarjajo ter se vračajo v sebi škodljivo okolje? Psihično in fizično nasilje sta prisotna tudi v slovenskih družinah in o tem se je treba pogovarjati ter žrtvam po svojih močeh tudi pomagati.

V različnih raziskavah običajno omenijo, da se partnerja bojijo in so večkrat deležne groženj.
V različnih raziskavah običajno omenijo, da se partnerja bojijo in so večkrat deležne groženj.FOTO: iStock

5 glavnih razlogov, zakaj ženske ostajajo v nasilnih razmerjih:

1. Otroci in finančne omejitve

Veliko žensk v razmerjih ostaja zaradi otrok, bodisi ker mislijo, da dokler je tam ona, bo nasilen le do nje, ali pa zato, ker ne želijo, da bi njihov otrok odraščal v razbiti družini, saj je pritisk družbe dandanes glede tega še vedno močen. Oziroma, da oče v njihovih življenjih ne bi bil prisoten, kar pa je seveda spet stigmatizirano.

Mnoge se bojijo oditi zaradi finančnih omejitev, ki so pogosto povezane tudi s skrbjo za otroke. Pogosto se v razmerjih dogajajo finančne zlorabe, kjer partner žrtev zadolži ali ji jemlje denar. Pogosto pa za to, da se ženska odseli, preprosto nima dovolj privarčevanih sredstev.

2. Izkrivljena podoba realnosti

Psihično in fizično nasilje sta izredno travmatična in lahko vodita do zmedenosti, dvomov in vse do tega, da krivimo same sebe. Nasilni partnerji pogosto nadlegujejo in obtožujejo žrtve, in če se iz te situacije ne umaknemo takoj, nam lahko zavestno ali pa nezavestno ostanejo občutki obupa in krivde. Ženske ob takih primerih velikokrat rečejo stvari, kot so:

- Zaslužila sem si.

- Bilo me je sram.

- Krivila sem samo sebe, saj sem mislila, da sem bila za udarce kriva sama.

- Nisem vedela, da je psihično nasilje tako hudo.

- Nisem vedela, da je to, kar mi je storil partner, tudi posilstvo.

3. Strah

Partnerji v takih razmerjih uporabljajo različne grožnje, da kontrolirajo in obdržijo žrtev v na videz brezizhodnem položaju. V različnih raziskavah običajno omenijo, da se partnerja bojijo in so večkrat deležne groženj.

4. Nizka samopodoba

S tem povezana je škoda, ki je posledica ponižujočega ravnanja. Veliko žensk se počuti poteptane in brez vrednosti, rečejo, da jih je partner prepričal, da so ničvredne in same, da so same storile napako, da so si udarce pravzaprav zaslužile.

Veliko žensk v razmerjih ostaja zaradi otrok, bodisi zato ker mislijo, da dokler je tam ona, bo nasilen le do nje, ali pa zato, ker si niso želele, da bi njihov otrok odraščal v razbiti družini.
Veliko žensk v razmerjih ostaja zaradi otrok, bodisi zato ker mislijo, da dokler je tam ona, bo nasilen le do nje, ali pa zato, ker si niso želele, da bi njihov otrok odraščal v razbiti družini.FOTO: iStockphoto

5. Vloga rešiteljice

Mnoge pa opišejo željo po pomoči ali ljubezen svojih partnerjev z upanjem, da bi jih lahko spremenile. Da jih bodo popravile, ker so poškodovani. Druge ostajajo iz obžalovanja, da je imel njihov partner žalostno otroštvo in da jih potrebuje.

To je pet najpogostejših razlogov, zagotovo pa ne opisujejo situacije vsake ženske. Pravzaprav je čisto vsaka zgodba o nasilju drugačna, samosvoja. Vendar lahko ti vzorci skupaj predstavijo osnutek slike izzivov, s katerimi se spopadajo žrtve, zakaj molčijo in zakaj v podobnih razmerjih ostajajo oziroma se v njih vračajo. S tem, da ljudi o tem osveščamo, spodbujamo pogovore in širimo zgodbe, bodo žrtve morda lažje spregovorile in vedele, na koga se lahko obrnejo.

Če ste se tudi same kdaj znašle v podobni situaciji in bi želele zgodbo deliti, nam pišite na urednistvo@zadovoljna.si. Vašo zgodbo lahko seveda objavimo anonimno.

'Ko sem mu rekla, da želim domov, je zaklenil avto.'
Preberi še
'Ko sem mu rekla, da želim domov, je zaklenil avto.'
Stop nasilju nad ženskami
Stop nasilju nad ženskamiFOTO:

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375