Zadovoljna.si
Kako se obnašamo in ali poskrbimo, da ljudje točno vedo, kje so naše meje še posebej takrat, ko je to ključnega pomena?

Stop: nasilje nad ženskami

Tako nevarno je delo nočne hostese v Sloveniji

zadovoljna.si
08. 06. 2019 18.07
1

Delo hostese sigurno ni najvarnejše študentsko delo, vendar visoke urne postavke premamijo marsikatero dekle. Sama sem opravljala skoraj vsako možno obliko hostesnega oz. promocijskega dela. V tem blogu se bom posvetila delu nočne hostese, ki je najbolj specifično za pospeševanje prodaje za različna podjetja z alkoholnimi pijačami ter delo v nočnih klubih.

Kakršno koli nadlegovanje/nasilje, še posebej spolno, nikoli ni in ne bo opravičljivo oziroma logična posledica kakršne koli situacije. Vse razen 'DA', še vedno pomeni pomeni 'NE'.
Kakršno koli nadlegovanje/nasilje, še posebej spolno, nikoli ni in ne bo opravičljivo oziroma logična posledica kakršne koli situacije. Vse razen 'DA', še vedno pomeni pomeni 'NE'.FOTO: iStock

V prvi vrsti je potrebno poudariti, da je varnost vsakega dela najbolj odvisna od osebe same. To poudarjam zato, ker vem, da sama nisem bila ravno tipična hostesa. To pomeni, da nisem sprejela nobenega vabila, se odzivala na provokacije, dopuščala neprimernega obnašanja ali se znašla v situacijah, ki bi lahko bile nevarne. Kaj natanko to pomeni in kako se kljub temu še vedno lahko znajdeš v izredno neugodnih situacijah?

Na noč si sigurno vsaj 5-krat povabljena na pijačo in to ni nič novega, saj si običajno najlažja tarča, ker si se seveda zaradi narave dela, primorana odzvati vsakemu, ki te ogovori.  V času, ko sem na primer delala v enem izmed nočnih klubov, sem bila povabljena na privatno zabavo gostujočega pevca, v njihov prostor v klubu oziroma v enem izmed primerov kar v hotelsko sobo. Vse skupaj seveda lahko dekletom, sploh tistim, ki vse skupaj pomotoma zamešajo za naklonjenost, lahko zamegli razum, saj gre za znane osebnosti situacija zaradi denarja, droge ali alkohola lahko komu postane zanimiva. Da ne bodo na tapeti le dekleta, na povabilo Severine bi se najbrž odzval skoraj vsak.

Nenehno nadlegovanje s strani pijanih strank, zmerjanje in otipavanje …

Tudi to je dandanes na žalost stalnica v tovrstnem delu. Veliko predstavnikov moškega spola namreč misli, da si lahko privoščijo čisto vse. V primeru nadlegovanja je odličen obrabni mehanizem ignoriranje, ki nato seveda v nekaterih primerih pelje v zmerjanje, ob katerem za pomoč običajno prosiš varnostnika oziroma se odstraniš iz situacije, če je to mogoče. Svojo zadnjo hostesno službo sem izgubila ravno v zadnjem primeru, primeru otipavanja. En prijem za zadnjico z njegove strani in dva udarca z moje, se očitno nista skladala politiko podjetja, ki me je zaposlilo. Kdo bi si mislil?

Zadnja točka pa je namenjena prav posebni situaciji. V spet drugem klubu nas je na dogodku delalo okoli šest. Dela se v parih in ker je šlo za večji dogodek oziroma koncert, smo celo noč delali trije pari po dve hostesi. Nekje uro pred koncem našega dela, nas je ena izmed hostes opozorila na moškega srednjih let, ki je spraševal po hostesi, ki tisto noč ni delala ter se zanimal ob kateri uri končamo z delom. Izgledal je namreč malce sumljiv. Imel je dolge črne lase, klobuk in črn usnjen plašč do tal, pravzaprav je izgledal kot iz filma. Ob koncu dela se s prijateljico odpraviva v garderobo, kjer spet opaziva to osebo, ki stoji v bližini. Pripravljeni na odhod, se odpraviva proti izhodu kluba nakar ugotoviva, da nama moški sledi. Avto sva zaradi pomanjkanja parkirnih mest pustili v eni izmed ulic v bližini, kar naju je v tistem trenutku malce zaskrbelo. Nalašč malce postaneva, se vrneva nazaj noter in potem spet ven pred izhod, a moškega se ne otreseva. Odločiva se, da ogovoriva enega izmed varnostnikov, ki naju z veseljem pospremi to avta.

Kako se obnašamo in ali poskrbimo, da ljudje točno vedo, kje so naše meje še posebej takrat, ko je to ključnega pomena?
Kako se obnašamo in ali poskrbimo, da ljudje točno vedo, kje so naše meje še posebej takrat, ko je to ključnega pomena?FOTO: iStock

Torej, kaj je bistvo vseh treh točk?

Točno to, kar sem omenila že zgoraj. Še posebej v primeru hostesnega dela je naša varnost najbolj odvisna od nas samih. Kako sprejemamo pozornost, ki smo jo deležne in ali znamo same oceniti, kje gre za resnično naklonjenost in kje smo nekomu samo predstavljale lahko tarčo? Kako se obnašamo in ali poskrbimo, da ljudje točno vedo, kje so naše meje še posebej takrat, ko je to ključnega pomena? In nenazadnje, kako se odzovemo v primeru, ko se v neprijetni situaciji vseeno znajdemo?

Vsake toliko medije pretresejo zgodbe o posilstvu, v nekaterih primerih smo v situacijo morda vstopile same, v drugih je bila le-ta neizogibna. Ne razumite me narobe, kakršno koli nadlegovanje/nasilje, še posebej spolno, nikoli ni in ne bo opravičljivo oziroma logična posledica kakršne koli situacije. Vse razen 'DA', še vedno pomeni pomeni 'NE'. Omenila bi le, da se lahko tovrstnim primerom kdaj izognemo že v samem začetku, ko se nam morda niti ne zdi, da je izogib potreben. Težko je pričakovati, da bomo spremenili svet, v katerem se take stvari ne bodo dogajale, lahko pa storimo tisto, kar je v naši moči.

Je torej hostesno delo res nevarno? Ja in ne.

Postavi nas v več situacij, ki lahko peljejo tja, kamor same ne bi želele. Največ lahko storimo same, bodimo pozorne na tovrstne situacije, sumljive ljudi in neprijetne kraje, kjer bi se nam lahko kaj zgodilo. Nikoli pa ne škodi, če imamo še plan B – osebni alarm na primer je tisti plan B, ki se ga poslužujem sama. Meni se torej v primeru hostesnega dela ni pripetilo nič hujšega, moji prijateljici so dvakrat sledili do doma in sicer z avtomobilom, nakar se je v enem izmed primerov po nekaj krogih vseeno odpeljala do svojega bloka in se na parkirnem mestu spredaj zaklenila v avto ter poklicala očeta, ki je prišel po njo. Ena izmed sodelavk je že tekla pred nekom, ki jo je počakal pred lokalom, v katerem je delala in mu uspešno pobegnila v svoj avto. Vsi pa poznamo zgodbo iz Gospodarskega razstavišča pred nekaj leti, ki se je za dekle končala tragično. Tovrstnih zgodb je ogromno.

ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 387