Zadovoljna.si
Par okrašuje božično drevesce

Blog

Koliko daril je preveč?

Klara Vrbnjak
27. 12. 2019 07.47
0

Darila so imela že v preteklosti pomembno evolucijsko vlogo. Preživeli so tisti, ki so se na obdarovanje odzvali pozitivno in recipročno. Darilo je tudi eden od jezikov ljubezni. Z njim namreč pokažemo, da nam je za nekoga mar, in to smo se naučili že v otroštvu. Bolj kot darilo pa sta pomembna pričakovanje in presenečenje!

S psihološkega vidika sta pričakovanje in presenečenje dve temeljni čustvi. Nista prirojeni, vendar se v razvoju pojavita kmalu po rojstvu. Glede na to imata verjetno pomembno vlogo za preživetje in življenje.

V prazničnih trenutkih je večna dilema, kje postaviti mejo. Nekateri se obdarujejo samo za Miklavža, drugi samo za Božička, tretji pa za dedka Mraza. Največ je takšnih, ki se obdarujejo dvakrat (npr. za Miklavža in Božička). Obstajajo pa tudi takšni, ki se obdarujejo ob vsaki priložnosti. Kaj je torej pravilno?

V prazničnih trenutkih je večna dilema, kje postaviti mejo.
V prazničnih trenutkih je večna dilema, kje postaviti mejo.FOTO: Thinkstock

Na to vprašanje ni pravilnega odgovora. Vsaka družina ima svoj ritual, svojo tradicijo in svoje vrednote. Najpomembneje je, da se te vrednote negujejo. S psihološkega vidika pa je zagotovo dobro, da ustvarimo tisti čarobni trenutek … Tisti trenutek pričakovanja, ko imamo celo odrasli iskrice v očeh. V tem primeru je dobro počakati na novo leto, da odbije polnoč … Šele potem pa odviti težko pričakovana darila.

Vsebina darila v resnici sploh ni tako pomembna. Ali se spomnite, kaj ste dobili za božič, ko ste bili stari 10 let? Verjetno ne. Zagotovo pa je ostal tisti občutek vzhičenosti, preden smo odšli spat, in občutek nepopisnega veselja ob jutranjih urah. Zagotovo so vam v spominu ostali nasmehi na obrazu in vonj po dobrotah, ki se vali iz kuhinje.  Z nami ostanejo spomini, ne darila!

Vprašanje ''kaj kupiti'' se lahko spremeni v ''kaj podariti''?
Vprašanje ''kaj kupiti'' se lahko spremeni v ''kaj podariti''? FOTO: Dreamstime

V današnjem času je vse precej dostopno in vsak ima vse, kar potrebuje. Kaj torej kupiti? Je morda bolje preskočiti te muke in to osebo kar povprašati, kaj si želi?! S tem ni nič narobe, vendar tako znova uničimo ta čarobni trenutek pričakovanja. Če osebi kupimo nekaj, kar menimo, da bi ji bilo všeč, pomeni, da jo poznamo in da smo o njej razmišljali. To pomeni, da smo bili vse leto pozorni na male detajle, ki jo veselijo.

Vprašanje ''kaj kupiti'' se lahko spremeni v ''kaj podariti''? Materialne dobrine že dolgo niso vrednota. Danes je vrednota čas! Če želite najdražjim podariti nekaj res dragocenega, jim namenite nekaj svojega časa. Lahko ustvarite izdelek iz gline, lahko narišete umetnino ali izdelate bon za novoletni izlet v Trst. Takšna darila so prava doživetja in velikokrat velja pravilo, manj je več.

Podarite svojim bližnjim malo svojega časa in podarili jim boste ves svoj svet.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 375