Zadovoljna.si
Ne zaletite se, ampak premislite pred usodnimi koraki.

Brane, pomagaj!

Obupan bralec: 'Ženo je najin nov denar čisto spremenil'

Brane Kastelic
04. 05. 2022 05.00
2

Sem lastnik manjšega podjetja in pred kratkim sem, po več letih trdega dela, dosegel lep finančni uspeh. Zaradi tega se je pojavil problem v mojem zakonu, saj je mojo ženo najin nov denar čisto spremenil. Že prej je imela vedno rada lepe stvari, vendar je bilo prej vse v mejah normale. Začela je kupovati torbice dragih znamk, po več tisoč evrov, pa čevlje najdražjih svetovnih znamk (več kot tisoč evrov na par) in draga oblačila. Po novem pričakuje, da redno obedujeva v najboljših (dragih) restavracijah, pa da greva vsako leto na drag dopust (npr. Maldivi). Za najino stanovanjsko hišo zahteva, da ji zgradim bazen.

Pred kratkim je kar sama stopila do avtosalona in si kupila nov mercedes, ne da bi me sploh vprašala(!). Ko rečem, da je vse to preveč, vedno reče, da ima veliko prijateljev iz Ljubljane, ki imajo tudi tak standard in da to vendarle ni nič takega. Po pravici povedano, ne pričakujem kaj dosti simpatije za moje probleme, kajti zavedam se, da sem zelo srečen, da imam take uspehe v mojem poslovnem življenju, in da se marsikdo izredno težko prebija skozi življenje. Vse, kar sem dosegel, sem ustvaril pošteno, do sebe in do drugih, in sam ne trošim veliko denarja. Nihče od naju ne izvira iz bogate družine, oba sva v otroštvu in mladosti živela skromno. Razumem, da mi je žena stala ob strani in seveda tudi njej privoščim dobre stvari, saj jo imam rad. Vendar gre vse to predaleč. Denar ji je udaril v glavo. Večkrat sem se poskusil z njo lepo pogovoriti in povedati, da tako ne gre naprej, a nič ne pomaga. Je nagle jeze, razjezi se na mene, me začne zmerjati, reče da sem idiot in podobno. Grozi, da bo odšla v hotel oziroma da se bo ločila. Zraven pa se dere, naj ji kar dam denar, kolikor mislim, da ji pripada iz tega zakona in da ona odhaja. Čez nekaj ur po takem prepiru se potem umiri. Ne odide. In potem je nekaj dni ali tednov mir. Vse postane spet zelo ljubeče in normalno, imava se rada, potem pa vse znova izbruhne. To se kar naprej ponavlja. Moja žena sicer ni hudobna, ima veliko dobrih lastnosti, zelo je bistra in ljudje jo imajo radi. Ona se žal sploh ne zaveda, kaj počne s temi grožnjami in finančnimi zahtevami. Ves čas me prepričuje, da je z mano nekaj narobe, da ne znam uživati življenja, da se bova postarala, ne da bi porabila denar in podobno. In ves čas našteva primere prijateljev in znancev, ki si so privoščili luksuz. Kot da od vsakega prijatelja vzame tisto najboljše in iz tega dela neko nerealno zlepljenko in potem to pričakuje tudi od najinega zakona. Sodu je izbilo dno, ko je začela gledati nepremičninske oglase in našla neko novo hišo in začela zahtevati, da prodava sedanjo hišo in kupiva to novo, dražjo. V sedanjo hišo sva vložila ogromno truda. Vsi to najino sedanjo hišo hvalijo in dosedaj nama je bila obema zelo všeč, po novem pa za njo ni več dobra. Večkrat sem ji že rekel, da sem navezan na sedanjo hišo, naj bova srečna, da sploh hišo imava, da se tu dobro počutim, da se ne želim seliti, pa nič ne sliši. Kar vztraja in vztraja pri nakupu nove hiše, z vsakim sporom pa se najin zakon krha. K sreči toliko denarja nima na kartici, da bi kar sama kupila hišo! Kako naj mojo ženo prepričam, naj umiri finančne apetite? Kako naj jo prepričam, naj kljub poslovnemu uspehu ostaneva taka, kot sva bila prej? Težko najdem pomoč, kajti sem uspešen podjetnik in vsi mislijo, da mi gre vse super. Vsak nasvet je dobrodošel!

"Ves čas me prepričuje, da je z mano nekaj narobe, da ne znam uživati življenja, da se bova postarala brez da bi porabila denar, in podobno."
"Ves čas me prepričuje, da je z mano nekaj narobe, da ne znam uživati življenja, da se bova postarala brez da bi porabila denar, in podobno."FOTO: Shutterstock

Pozdravljen! Če me kolikor toliko redno bereš v tej rubriki, najbrž domnevaš, kako bom najprej opisal tvoje oziroma vajine probleme (v primerjavi z resničnimi problemi, ki jih ima večina ljudi, posebno v teh časih draginje, ko so “položnice” za številne pretežke): to so problemi v paradižu. Številni bi najbrž radi bili v vajinem položaju, v katerem je možno, da si žena mimo moževe vednosti kupi novega mercedesa. Kako bi sam odreagiral, če bi bilo kaj takega možno pri meni? Ni možno zaradi najmanj dveh razlogov: kaj takega ji nikoli ne bi prišlo niti na misel, pa tudi, če bi ji zaradi ne vem česa prišlo na misel, tega ne bi mogla izpeljati, čeprav se ona in ne jaz ne ukvarja z mojim in svojim denarjem/zaslužkom. Kar je zame blagoslov, saj se mi ni treba ukvarjati z ničemer, kar je povezano z denarjem, posebno s plačevanjem računov in z njim povezano papirologijo, v novejših časih digitalizirano. Zato se počutim svobodnega … Mnogi mislijo, da je to, da ne ločujeva denarja, recept za dizaster, a pri nama deluje. 

A vrniva se k vprašanju, kaj bi jaz naredil, če bi moja najdražja (tvoja je neprimerljivo dražja od moje, lol), brez moje vednosti kupila, če bi bilo možno, novega mercedesa ali kar koli dražjega od reciva 500 evrov? To bi bil njen zadnji velik nakup brez moje vednosti, saj bi, res zelo nerad, prevzel nadzor nad svojim denarjem in ukinil njen dostop do njega, do mojih kartic in tako naprej. Če bi šlo za novega mercedesa, bi ga, če bi bilo možno, vrnil. Če to ne bi bilo možno, bi ga nemudoma prodal. Kazen mora biti in to vzgojna! Razumem, da se tebi tvoji problemi ne zdijo “rajski”, ampak resnični problemi, ker seveda so, res zelo drugačni kot so v veliki večini razmerij. Praviš, da ji je denar stopil v glavo. Možno. Veliko ljudem, ki se niso rodili v bogastvu, se to zgodi. Materialne dobrine, od novih mercedesov, hiše z bazenom, superdrage torbice in tako naprej, postanejo simboli prestopa med domnevno “boljše” ljudi in do novega bogataškega statusa, ki ga zaradi preteklosti želijo kar naprej poudarjati in opozarjati nanj. Verjel ali ne, denar, pa naj ga je (pre)malo, veliko ali preveč, je drugi najpogostejši razlog za ločitev, takoj po nezvestobi. In največji problem v zakonu, če druge reči v zakonu, posebno seks, kolikor toliko štima. Kako imata vidva to urejeno? Imata dovolj seksa (tudi zanjo?) Je dovolj dober (tudi zanjo)? 

Je možno, da je ta njena neznosna superzapravljivost “nadomestilo” za nekaj, kar ji manjka v zakonu (ne nujno seks, morda tvoj čas, pozornost zanjo, saj očitno veliko delaš)? Ena od mojih poročenih prijateljic pravi, da si skoraj vsakič, ko ji z možem ne pride, kupi nove čevlje. Veliko čevljev ima. In vse manj prihrankov. Svetoval sem ji, naj si naslednjič, ko ji ne bo prišlo, raje kupi dober vibrator. To, da se tvoja žena dere, naj ji kar daš denar, toliko, kolikor misliš, da ji pripada, in da odhaja, je vsekakor znamenje, da ni najbolj zadovolj(e)na in srečna, da ji nekaj manjka. Tudi, če se potem premisli in je vsa sladka. Kako naj svojo ženo prepričaš, da umiri finančne apetite? Kako naj jo prepričaš, da naj kljub poslovnemu uspehu ostaneva taka, kot sva bila prej? Za to drugo je najbrž prepozno, za prvo pa je rešitev v bistvu zelo preprosta. Sam veš, da si jo vse preveč razvadil, kar zadeva porabo denarja. “Zabremzati” bi jo moral že takrat, ko se je začelo. To naredi zdaj, čim prej, vedeti mora, kje je “limit” pri zapravljanju tvojega denarja, ki ga nisi pobiral z dreves. Zato moraš omejiti njen dostop do tvojega denarja. Seveda morata sesti za mizo in se v miru pogovoriti.

Zavedati se mora, da tako, kot je zastavila, ne bo več šlo, če želi ostati v zakonu s teboj. Obrniti moraš ploščo in ji dopovedati, da jo sicer ljubiš in tako naprej, vendar tudi, da boš ti odšel, če se ne bo zelo hitro spremenila. Takšna šok terapija velikokrat pomaga, ne pa vedno. Zato bodi pripravljen na vse. Srečno!

Brane Kastelic - Zadovoljna.si
Brane Kastelic - Zadovoljna.siFOTO:
Brane, pomagaj!
Preberi še
Brane, pomagaj!

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493