Zadovoljna.si
Potrebo po navezovanju imamo v sebi.

Brane, pomagaj!

Obupana bralka: 'Naj zapustim fanta, s katerim sem 7 let, zaradi 2 mesecev z drugo osebo?'

Brane Kastelic
11. 05. 2021 07.54
6

Živijo, Brane! Pišem, ker sem popolnoma razdvojena in potrebujem objektivno mnenje. Sem študentka, stara 23 let, in s fantom sva skupaj že 7 let. Imava kar pestro razmerje, mislim, da sva dala čez veliko ovir, ki bi marsikoga že ločile. Od varanja, laganja, "norenja". Vendar sva vztrajala skupaj, ker sva se imela rada, sva vajena drug drugega in bilo je lažje ostati, kot pa oditi. Enkrat sva poskusila, vendar nisva dolgo zdržala narazen. Bila so tako lepa, polna smeha in ljubezni (sploh v začetnih letih, tista prva čustva) kot tudi slaba obdobja in posledično sem velikokrat že razmišljala, da to ni to in kako rada bi končala ... Pa so spet prišli lepši časi. V zadnjem letu in pol pa sem ugotovila, kako si postajava različne cilje, kako bi jaz nekako napredovala, šla v svet in življenje, izkusila stvari, on pa je zapečkar. Zelo me je prizadelo in vplivalo name to, da je raje ob koncih tedna popival s prijatelji, kot pa da bi z mano preživljal čas in negoval dolgoletno razmerje, saj se zavedam, da če nič ne vlagaš notri, postane prazno. Večkrat sem ga opozorila, da mi bo enkrat dovolj, če me bo jemal za samoumevno. Vedno sem predlagala, kaj bi lahko počela in kam šla ter koliko bi mi to pomenilo in bi bilo dobro za naju, vendar je vedno našel izgovor, zakaj ne more (delo doma, faks ...), a potem je bil s prijatelji. Še posebej mu zamerim, da je to počel v obdobju, ki je bilo zame zaradi osebnih razlogov zelo težko. Sedaj pa sem se čisto nepričakovano zapletla s fantom, ki ga sicer poznam že več kot 3 leta. Z njim mi je tako zelo lepo, je zabaven, pameten in kar je najpomembneje, ima enako mišljenje o življenju kot jaz. Z njim doživljam čustva, za katere sem že zdavnaj pozabila, da obstajajo. Čutim, da mi tudi on svoja čustva vrača. Seveda je moj fant mojo odtujenost začutil in sedaj počne vse, za kar sem toliko časa prosila, me razvaja, načrtuje zmenke, ima čustvene izlive ... Vsa sem zmedena in ne vem, kaj naj naredim. A je vredno zavreči 7 let z osebo, za katero vem, da me ima rada, da sva nekako odrasla skupaj in vedno prebrodiva težave zaradi dveh lepih, čustev polnih mesecev z drugo osebo? Bojim se, da bodo medeni tedni kmalu minili in mi bo nato žal, da sem fanta zapustila. Prav tako ne vem, kako naj ga sploh zapustim, kakšen razlog naj navedem, da omilim muke njemu in sebi. Fant mi je večkrat rekel, da kaj pa mislim, kako bo s kakšnim drugim po toliko letih, da je na začetku vedno vse popolno. Nočem iz dežja pod kap. Ta novi fant pa se tudi boji, ker noče biti neposredno odgovoren za razpad moje zveze in je nekako pod pritiskom, če se med nama ne bi izšlo, da bi mu to očitala. Vem, da sem se razpisala, vendar želim kar najbolje predstaviti to (zame) težko situacijo. Zahvaljujem se ti za odgovor in lepo bodi.

Živijo, študentka! 

Nič ni narobe s tem, da si se razpisala o svojem v bistvu ljubezenskem trikotniku. Najbolj mi je dal misliti tvoj stavek: "Nočem z dežja pod kap." V pravnem svetu obstaja nekaj, čemur pravimo, da je nekdo nedolžen, dokler mu ne dokažejo krivde. Ti na nek način tega fanta, s katerim si se "čisto nepričakovano zapletla", v naprej razglašaš za "krivega" oziroma "slabšega" od svojega dolgoletnega fanta, čeprav si pri njem našla vse to, kar si vse bolj pogrešala pri fantu, s katerim sta skupaj, če sem prav izračunal, šest let. Delno zato, ker te je prepričal (zmanipuliural), da je "na začetku vse popolno", in da "po toliko letih z nobenim ne bo drugače, kot je z njim".

Če je to nekaj najboljšega, kar lahko reče, da bi ostala z njim, potem je to slab, žalosten razlog. Ker te zdaj razvaja, načrtuje zmenke, ima celo čustvene izlive, si “vsa zmedena” in si pozabila na vse to, kar te je vse bolj motilo pri njem. In tega je bilo zelo veliko. Kazal je vse znake, če že ne naveličanosti, pa vsaj tipične moške lenobe v varnem stabilnem razmerju. Šele tvoja odtujenost ga je prebudila, a ne jaz ne ti ne veva, za koliko časa. Iz dolgoletnih razmerij, posebej prvih, je zelo težko oditi. V sedmih letih nekoga zelo dobro spoznaš, precej bolj kot v dveh, a ne? Pri “tanovem”, ki si ga do nenadne preobrazbe "tastarega" (misliš, da bo obstaja, in trajala?) zelo hvalila, me moti to, da, kot si napisala, "noče biti neposredno odgovoren za razpad tvoje zveze in je nekako pod pritiskom, če se med nama ne bi izšlo, da bi mu to očitala". To je za moj okus vse preveč uvidevno, v ljubezni nikoli nisem bil mati Tereza. Če si z nekom želiš biti in ga ljubiš, si neusmiljen.  

Glej, ne navijam ne za enega ne za drugega, to mora biti ekskluzivno tvoja odločitev, to, kar mi da misliti, pa je, da boš čez morda par mesecev, pol leta, leto dni spet tam, kjer si bila, ko "si se nepričakovano zapletla" s tem fantom, ki pa zelo verjetno ne bo več "na voljo". Malo preveč trezno, z glavo, študiraš vse skupaj. Kaj ti pravi srce? Si zaljubljena? V katerega? Morda pa nista več zate ne dež, ne (potencialna) kap. Kakor koli se boš odločila, srečno! Lepo bodi tudi ti.

Brane Kastelic - Zadovoljna.si
Brane Kastelic - Zadovoljna.si FOTO:
Brane, pomagaj!
Preberi še
Brane, pomagaj!

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Zadovoljna.si, Vse pravice pridržane Verzija: 493