'Partner se je v zadnjih 2 letih povsem zanemaril. Kaj naj naredim?'

Brane Kastelic
05.02.2020, 7:56
1
Pozdravljen, Brane. Srečujem se z težavo in bi bila vesela nasveta. S partnerjem sva 8 let skupaj, imava tudi otroka in načrte za prihodnost (hiša). Partner si želi še enega otroka, vendar včasih dvomim, da je to tudi moja želja. Moj partner je enkraten očka in življenjski sopotnik. Pomaga v gospodinjstvu, če je treba, igra se in skrbi za najinega otroka, posluša me in upošteva. Lahko bi rekli, da je 'popoln paket'. Sem pa opazila, da se je v zadnjih 2 letih zelo zanemaril. Da ne bo pomote, čist je in skrbi za higieno, vendar je nehal skrbeti za svoj videz. Frizuro si uredi, ostalih stvari pa ne – ne brade, zredil se je, oblačenje, obiskovanje zobozdravnika ipd. Ne mara nobenih aktivnosti. Zato sva padla tudi v neko dolgočasno rutino. Za novo leto nikoli nisva bila zunaj. Nasploh se nič ne dogaja v najinih življenjih. Večkrat mu lepo omenim, kako bi bilo lepo, če bi šli malo na sprehod, kako "destinacijo" pogledat, ali če bi se s fanti malo dobil, pa bi kako rundo nogometa odigrali in se družili, ali pa da bi midva imela kakšen skupen hobi ... Vendar je proti vsemu. Jaz pa imam veliko željo po skupnih doživetjih. Po dogajanju, od sprehodov, pohodov, karkoli. Posledično mi je partner manj privlačen. Tudi želje po skupnih posteljnih dogodivščinah nimam več, želim se jim izogniti. Zato tudi ne vem, ali bi želela imeti še enega otroka, saj nisem več prepričana, ali bova dolgo skupaj. Kaj naj naredim, prosim za nasvet. Imam ga zelo rada in imava lepo skupno zgodbo. Vendar mi je razmerje postalo brezvezno, hkrati pa se je partner zanemaril. Hvala za pomoč že vnaprej.

Pozdravljena!

Vsakič, ko se srečam z zgodbo, kot je tvoja, se vprašam – pri tebi zato, ker si napisala, da si opazila, da se je tvoj partner zanemaril v zadnjih dveh letih – zakaj ženske pri svojih partnerjih tako dolgo prenašajo tako velike spremembe, ki jih vse bolj oddaljujejo. In tako oddaljijo, da mislijo, tako kot ti, ki nisi prepričana, ali bosta dolgo skupaj, čeprav v naslednjem stavku pišeš "imam ga rada in imava lepo skupno zgodbo, vendar mislim, da je razmerje postalo brezvezno".

PREBERI ŠE
Bralka potožila: 'Ves čas mi kupuje draga darila, jaz pa si želim samo ...'

Brezvezna razmerja niso fajn in ne vodijo nikamor. Nočem biti patetičen, vendar je življenje res prekratko, da bi ga zapravljali v brezveznih razmerjih. To, kar je v ozadju vajinega problema, ki se je povečeval dve leti, je to: so moški pa tudi ženske, ki jim je v dolgotrajnem varnem razmerju vse preveč udobno. Živijo s trdnim prepričanjem, da je to to. Da jim ni treba ničesar več vložiti v razmerje, da jim ga ni treba negovati, ga zalivati kot rožo, ki brez vode in skrbi ovene. Nekateri se polenijo. Najprej čustveno, potem pogosto seksualno. Celo tako, da se zanemarijo, kar je po mojem vrhunec nespoštovanja ne samo do partnerja, ampak tudi do samega sebe. To velja očitno tudi za tvojega partnerja, ki se samo še minimalno potrudi zase in posredno zate (čistoča in higiena).

PREBERI ŠE
'Za ta sporočila sem izvedela, ko sem mu brskala po telefonu.'

To, da je zanemaril svojo zunanjost, da se je zredil, da se ne druži s prijatelji, da ne športa, da ga ne zanimajo nova doživetja s teboj ali hobiji (ali karkoli, kar bi počela skupaj, kot si napisala), mi pove, da mu je v vajinem razmerju super udobno, pa tudi, da najbrž nikoli ni bil kdo ve kako aktiven. Je sploh opazil, da se ti poskušaš izogniti skupnim posteljnim dogodivščinam oziroma, da te je minilo veselje do seksa z njim, kar je po mojem za moškega ali žensko tisto, kar bi moralo sprožiti alarm. Mislim, da je to, kar potrebuje tvoj partner, če še želiš rešiti vajino razmerje, ravno alarm, prebuditev iz zimskega spanja. Izvedeti mora, da tako ne bo več šlo in da si ga pripravljena zapustiti, če se ne bo prebudil in se spremenil in spremenil svojega ravnanja. Dokler bo mislil, da je vse v redu, se ne bo prebudil. Mora ga postati strah, da bo izgubil ne samo tebe, ampak tudi vajinega otroka, ki mu je enkraten oče.

Iskreno in odkrito mu moraš povedati, kar ti leži na duši. Tako ne moreva več naprej, dragi moj, rada te imam, čudovit oče si, vendar mi je dolgčas, in najino razmerje je ogroženo zaradi tega in tega (navedi razloge, izpusti pa za zdaj to, da te tudi spolno ne privlači več, ker so moški glede tega zelo občutljivi). Predlagaj mu, da gresta skupaj na telovadbo, na hitro hojo, ven, med ljudi, med prijatelje, v življenje. Po navadi takšna tako rekoč šok terapija deluje. Upam, da bo tudi pri tebi. Te pa opozarjam, da je pri nekaterih moških zanemarjanje videza in tako rekoč ukinitev skupnega družabnega življenja znamenje tega, da si želijo iz razmerja in da nimajo dovolj poguma, da bi to priznali sebi, kaj šele partnerju.

PREBERI ŠE
Ko je spoznala mlajšega, je razmerje s poročenim prekinila, zdaj pa ...

Upam, da bosta “rešila”, a bodi pripravljena na vse. In prav imaš, ker ne pristajaš na še enega otroka, preden rešita problem, ki ga imata. Nekateri mislijo, da radost ob prihodu novega otroka lahko reši probleme v razmerju. Morda, vendar samo začasno.

Brane Kastelic - Zadovoljna.si
Brane Kastelic - Zadovoljna.si