Lana Briški: 'Preveč sem kreativna, samosvoja in izven družbenih okvirjev!'

Jasmina Voler
17.04.2019, 10:37
0
22-letna Lana Briški je od treh deklet, ki so postale ambasadorke Zadovoljna.si. Danes je uspešna Instagramerka in YouTube vlogerka, kot majhna deklica pa si je vedno želela postati novinarka. Tej želji kasneje sicer ni sledila, je pa v družbenih medijih našla izziv, ki ga je iskala. "Od nekdaj sem se zavedala, da delovni čas od 8h do 16h ni zame. Preveč sem kreativna, samosvoja in izven družbenih okvirjev. Želela sem graditi svoje sanje in ne pomagati graditi sanj nekomu drugemu." In to danes tudi počne!

Lana Briški
Lana BriškiFOTO: osebni arhiv

Pred nami so topli in sončni dnevi, imaš rada pomlad?

Zadnje leto prav vsak letni čas, ki pride na vrsto, postane moj najljubši. Seveda pa je le redko kateri mesec tako čaroben kot mesec maj, ko narava pokaže svoje prave barve.

Ženske se je veselimo tudi zaradi spomladanskih modnih trendov. Je kakšen modni kos, ki se ga to sezono še posebej veseliš?

Absolutno! Plisirana krila so na novo odkrita ljubezen, zame pridejo v poštev predvsem v beli ali rožnati barvi. Obožujem, kako jih lahko kombiniram za na lepše s parom visokih petk ali pa za vsakdanje opravke s preprosto majčko s kratkimi rokavi in parom belih superg. V toplejših dnevih pa se ponovno veselim odprtih sandalov s platformo. Kot nižja punca mi je všeč, kako mi podaljšajo noge in dodajo kakšen centimeter, a so kljub temu nadvse udobne.

Sicer slediš modnim trendom?

Resnično redko. Oblačila, ki jih nosim so del moje identitete in ogromno pripomorejo k mojemu vsakdanjemu počutju, zato si želim biti avtentična. Klasični, brezčasni kosi oblačil so tisti, ki prevladujejo v moji omari in v katerih se počutim najboljše. Tu in tam pa me pozitivno preseneti tudi kakšen trend, ki ga z veseljem vključim v svoj outfit.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Uspelo se ti je prebiti med tri zmagovalke za ambasadorko Zadovoljna.si. Si pričakovala takšen odziv?

Vedno bom verjela v svoje gledalce in sledilce, njim se poleg svojih delovnih navad in motivacije lahko zahvalim za marsikatero priložnost, ki mi je bila ponujena.

Kakšen je bil odziv tvojih bližnjih in sledilcev?

Pozitiven, resnično sem obdana s samimi sončki. Mislim, da so prav vsi do zadnjega držali pesti zame in vestno glasovali. Izredno hvaležna sem tudi za podporo svojih YouTube kolegic, ki so me brez obotavljanja podprle, kar je redko v času visoke konkurenčnosti na družbenih omrežjih. Najbolj pa me je razveselila proslavitev zmage ob dobrem kozarcu vina s svojimi bližnjimi prijateljicami.

Je kakšen poseben razlog, da si se odločila podati v influencerske/vlogerske vode?

Od nekdaj sem se zavedala, da delovni čas od 8h do 16h ni zame. Preveč sem kreativna, samosvoja in izven družbenih okvirjev. Želela sem graditi svoje sanje in ne pomagati graditi sanj nekomu drugemu. Družbena omrežja so s svojo priljubljenostjo prinesla priložnost za povsem nov način dela, ki ustreza marsikateremu umetniku po duši, kar sem tudi sama. Biti sam svoj šef, voditi svoje življenje namesto, da ga pustiš voditi nekomu drugemu in deliti svojo zgodbo, bo vedno moj glavni cilj.

Te je nastopanje pred kamero vedno mikalo?

Definitivno. Družinska prijateljica, ki me je čuvala kot otroka, me je vedno klicala Giuletta, po slavni italijanski igralki. Opazila je občutek za dramatičnost pri meni od malih nog. Ta pot me sicer nikoli ni resno zanimala, kljub nekaj letnem obiskovanju dramskega krožka, sem pa vedno želela delati v medijih.

Omenila si, da si si vedno želela postati novinarka. Delo, ki ga opravljaš zdaj pa je vseeno na nek način podobno temu.

Tako je, pri 10 letih sem za 100 evrov stavila z mami, da bom postala novinarka, »ko odrastem«. Ne sicer zaradi žarometov pred kamero, temveč zaradi moje večne ljubezni do našega jezika, do slovenščine. Vsak večer sem skupaj s starši spremljala 24ur in občudovala novinarke, ki so tako tekoče, korektno in objektivno poročale o bistvenih dogodkih tistega dne. In zdaj, leta kasneje, imam svojo lastno produkcijo - oblikovanje vsebin, snemanje, urejanje, objava in komuniciranje z gledalci. Vse je v mojih rokah. Največja razlika pa je zame ravno najboljši del. Namreč, ne rabim biti objektivna, ravno nasprotno, moje mnenje je izredno pomemben del.

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

Kako izbiraš teme, o katerih govoriš v svojih blogih?

Trenutno poskušam z vsakim objavljenim videom prinesti nekaj, kar še ni na slovenski sceni. Nekaj video idej je povsem mojih, črpam jih iz mojih zanimanj, nekaj pa je takih, ki jih z veseljem spremljam pri tujih youtuberjih in jih želim poustvariti in jim dodati svoj pečat, tudi sama.

Družbena omrežja so v zadnjih letih postavila številne lepotne ideale, ki niso realni in imajo velik vpliv predvsem na mlada dekleta, kot si ti. Kako ti vidiš posledice tega vpliva pri sebi in sovrstnikih?

Vpliv vidim pri primerjanju. Toliko punc primerja svojo podobo v ogledalu, zjutraj, ko se zbudijo in so povsem naravne, s podobo neke znane influencerke po tem, ko preživi 3 ure na stolu za ličenje in frizuro, ko jo obleče modni stilist in po tem, ko sama uredi svojo fotko v Photoshopu. Samo objavljena fotka ali video ne povzame našega celotnega dneva ali podobe in to si je potrebno dobro zapomniti.

Čutiš odgovornost do tega, kaj sporočaš svojim sledilcem?

Čutim veliko odgovornost, brez dvoma. Takoj za tem pa čutim odgovornost biti pristna sebi in deliti svojo zgodbo.

Je kakšen nasvet, ki bi ga dala dekletom, ki se obremenjujejo s tem, da niso videti kot dekleta s fotografij na Instagramu?

Tudi dekleta s fotografij na Instagramu ne izgledajo, kot dekleta s fotografij na Instagramu. Verjemi mi. Kolikokrat na dopustu sem se naličila samo za fotko ob hotelskem bazenu in takoj, ko sem dobila eno primerno, sem si odstranila vsa ličila sprostila trebušne mišice in uživala v naravni lepoti, ki jo imamo prav vsi. In ravno zato poskušam pokazati na svoji platformi obe moji strani. Z veseljem se uredim za lepše, prav tako pa z veseljem pustim koži, da zadiha in oblečena v najljubšo trenirko pogledam novo epizodo oddaje Ljubezen po domače. Pomembno je, kakšno energijo oddajaš v živo, te namreč ne moreš urediti in dodati čez filtra tako zlahka, kot fotografijo na Instagramu.

Vsaka ima tudi vsaj eno nesigurnost glede svojega videza. Imaš tudi ti kakšno in kako se je učiš sprejemati?

Seveda sem skozi odraščanje imela marsikatero. Nekatere stvari je zlahka spremeniti, od pričeske do stila oblačenja. Spet druge nas delajo unikatne, posebne in te navadno sprejmemo, ko minejo najstniška leta. Bila bi presenečena kolikokrat je ravno tista poteza na tebi, glede katere si najbolj nesamozavestna, najljubša značilnost tvoje najboljše prijateljice, sestre ali fanta. Poslušaj jih, ko ti rečejo, da si simpatična zaradi razmika med zobmi, da te pegice delajo mladostno ali pa, da imaš čudovite obline.

Lana Briški
Lana BriškiFOTO: osebni arhiv

Se ti zdi, da so ljudje naveličani popolnih teles in življenj ter raje sledijo ’resnici’, nekomu, s komer se lahko poistovetijo?

Smo naveličani in vesela sem, da počasi spreminjamo definicijo popolnosti. Ne motijo me strije, odvečni kilogrami in celulit na drugih puncah, zakaj bi bila torej tako stroga in kritična do sebe?

Ti piše veliko deklet za kakšne nasvete in mogoče kakšen fant s kakšnim povabilom?

Kar nekaj dobim, tako prvih, kot drugih. Pri področjihm na katera se spoznam in so moja strast, z veseljem vedno podam priporočila. Želim pa spodbuditi dekleta, da se v končni fazi, odločajo sama. Velikokrat je potrebno zaupati svojemu občutku in poznati samo sebe. Fante na moji platformi pa moram pohvaliti, da so resnično kavalirji in mi je marsikatero vljudno povabilo na kavo polepšalo dan.

Kaj sicer počneš ti, da si v tako dobri formi? Daješ poudarek na prehrano ali na telovadbo?

Poudarek dajem na prehrano, seveda pa mi deloma pomaga tudi genetika. Srečo imam, da mi hitra prehrana in sladkarije ne dišijo, prav tako ne sladke pijače, če že, se težko uprem dobrim palačinkam s čokolado. Obožujem rižote na sto in en način, predvsem z veliko dodane zelenjave, ki je stalnica v moji prehrani. Seveda pa sem rada tudi aktivna. Spomladi postane sprehod na Rožnik ali tek po PST moja rutina.

Imaš morda kakšno žensko vzornico, ki jo občuduješ?

Neznanke redko, vzor mi je, kot poslovna ženska in družinska oseba, vedno predstavljala moja mami. Zadnja leta pa postajajo vzor tudi moje bližnje prijateljice, ki si gradijo svojo pot do uspeha na neverjeten način, poln zagona in motivacije, ki nam je vsem skupen. Poudarila bi, da vzor ne rabijo biti le slavni neznanci, včasih so izjemni posamezniki bližje, kot si mislimo.

Kje se vidiš čez recimo 10 let?

Vidim se med ustanavljanjem svojega podjetja, v zvezi z osebo, ki mi zagotavlja mirno in stabilno življenje, ustvarjanjem družine v kakršni koli obliki in obveznim kozarcem dobrega vina s svojimi ženskimi prijateljicami vsak teden. Vikend na slovenski obali bi bil močno zaželjen!

PREBERI ŠE
Mojca Mitev: Za lepimi trenutki se pogosto skriva manj lepa resničnost!

Za prikaz vsebine je potrebno omogočite piškotke družbenih omrežij. Omogoči piškotke

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. S klikom na gumb Spletno oko prijavite komentar, za katerega menite, da vsebuje sovražni govor.